satır arası

👩‍⚕️ Ses Teli Ameliyatı Nedir? Ses Teli Ameliyatı Fiyatları 2024

Ses teli ameliyatı; ses tonunda değişim, nefes almada zorluk ya da uzun süreli ses kısıklığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Bu yöntem, ses teli hastalıkları ile karşılaşan kişinin günlük hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlar. Ses teli ameliyatı mikroskop aracılığı ile yürütülen ve özel teknikler ile yapılan bir tedavi yöntemidir.

Ses Teli Ameliyatı Nedir?

Ses teli ameliyatı nedir, sorusunun cevabı kısaca, larinks olarak da isimlendirilen gırtlak boşluğunda yer alan ses tellerini istenen işleyişe sahip olmasını sağlamak için yapılan ameliyat şeklinde yanıtlanabilir.

İstenen işleyiş, bazı durumlarda ton kalınlaştırma ya da inceleştirme şeklinde olabileceği gibi çeşitli hastalıkların giderilmesini sağlamak da olabilir.

Çocuklarda Ses Teli Ameliyatı Nasıl Olur?

Ses teli ameliyatı çocuklarda ses kısıklığı, solunum problemi gibi bazı rahatsızlıkların tedavi edilebilmesi için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem için doktorların çocuğu çeşitli muayenelerden geçirmesi gerekir.

Yapılan muayeneler, konuşturma şeklinde olabileceği gibi özel görüntüleme yöntemleri ile de yapılabilir. Muayeneler sonucunda cerrahi yöntem ile tedavi kararı verilirse ameliyat için ayarlamalara başlanarak çocuk sağlığına kısa sürede kavuşabilir.

Kadınlarda Ses Teli Ameliyatı Nasıl Olur?

İnsanlar ile doğrudan iletişim kurmamızı sağlayan sesin bazı etkileri vardır. Bu etkiler, insan hayatını kolaylaştırabileceği gibi zorlaştıradabilir. Bu durum ile karşılaşmamak adına ise ses teli ameliyatı tercih edilebilir.

Tercih edilen bu yöntemde hastanın istekleri kapsamında tonda kalınlaştırma ya da inceleştirme yapılabilir. Aynı zamanda kadın hastalar ton farklılaşması dışında ses değişikliği içinde bu yöntemi tercih eder. Ses tellerine yapılan cerrahi yöntemler ile ses değiştirilebilir. Ameliyat kis, kanser ya da reinke ödemi gibi bazı rahatsızlıklar içinde kullanılır. 

Erkeklerde Ses Teli Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde ses teli ameliyatı bazı hastalıklar için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Ses telinde oluşan ya da solunum yolunu tehdit eden ciddi rahatsızlıkların giderilebilmesi adına doktorlar tarafından bu tedavi yöntemi kullanılır.

Aynı zamanda ses kalitesini değiştirebilmek içinde ameliyat tercih edilir. Var olan sesin kalın bir forma getirilmesi ya da daha ince bir nitelik kazanması adına bu tedavi yöntemi kullanılabilir.

Yaşlılarda Ses Teli Ameliyatı Nasıl Olur?

Ses telleri, zaman ile yaşlanan organlarımızdan biridir. Bu organ, geçen zaman ile esnekliğini kaybederek sesin kalitesinin bozulmasına neden olabilir. Yaşlılarda sıklıkla karşılaşılan bu durumun tedavi yöntemi ise ses teli ameliyatı olur. Yapılan ameliyatlar ile ses teli sağlıklı bir forma kavuşabilir.

Ses Teli Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ses teli ameliyatı mikro cerrahi yöntemi ile yapılır. Bu yöntem, uzman doktorlar tarafından özel teknikler kapsamında yürütülür. Ameliyat kapsamında gırtlak bölgesinde yer alan ses tellerine giriş yapılır. Ardından uzman doktorlar tarafından çeşitli işlemler yapılır.

Yapılan işlemler; kist ya da polit gibi zararlıların çıkarılması ya da minimal değişiklikler ile ses tonunun ayarlanmasını sağlamak adına yapılır. Ses teli ameliyatı sonrasında ses kısılması gibi durumlar ile karşılaşılması normaldır. Belirli bi süre sonunda bu durum sona erer. Ardından hasta sağlığına kavuşarak hayatına devam edebilir.

Ses Teli Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Ses teli ameliyatı, diğer cerrahi yöntemler gibi riskler barındırabilir. Ses teli ameliyatı riskleri ile karşılaşılmasının nedeni, doktorun tavsiyelerinin göz ardı edilmesidir. Doktor tavsiyelerinin uygulanmadığı, bakım sürecinin sorunlu atlatıldığı ya da yan etkilere karşı doktor ile irtibata geçmemek bazı risklere neden olabilir. 

Ses teli ameliyatı riskleri; ses felci, kanama ya da ses tellerinin zorlanmasından kaynaklanan kalıcı ses bozukluğu görülebilir. Nadiren olsa da ses kaybı gibi bir durum ile de karşılaşılabilir.

Bu durumlar ile karşılaşmamak adına iyileşme sürecini takip etmelisiniz. Ameliyat üzerinden on günü geçmesine rağmen ses kısıklığı devam ediyor, sesiniz isteğiniz dışında değişmiş ya da boğazınızda ağrı hissediyorsanız doktorunuz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

Ses Teli Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Ses Teli ameliyatı sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ses teli ameliyatı sonrasında beslenme şeklinize dikkat etmeniz gerekir. Narkozun etkisi geçtikten en az beş saat sonra ağız yolu ile beslenebilirsiniz. Beslenme için verilen saat ameliyatın düzeyine bağlı olarak farklılaşabilir.
  • Beslenme aşamasında dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada sıcaklıktır. Oda sıcaklığının üzerinde ya da altında ısıya sahip olan gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmez. İyileşme süreci devam ederken çok sıcak ya da çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir.
  • Ameliyatın ardından konuşmanız da tavsiye edilmez. Konuşma ses tellerinin iyileşme sürecini olumsuz yönde etkiler. İyileşme sürecini hızlı bir şekilde tamamlayabilmek adına belirli bir süre konuşmamanı gerekir. Mecbur kalınan durumlarda ya da belirli bir süreden sonra ses, alçak seviye tutularak konuşulabilir.
  • Çeşitli enfeksiyonları engellemek adına bazı durumlarda pansumana ihtiyaç duyulabilir. Doktor yönlendirmesi ile yapılan bu pansumanlarında aksatılmaması gerekir.

Ses Teli Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ses teli ameliyatı sonrasında iyileşme süreci kişiye bağlı olarak farklılaşabilir. Ameliyat olan kişinin bünyesi iyileşme sürecinin belirleyicisidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde iyileşme süreci hızlı olabilir. Aynı zamanda yaş faktörü de iyileşmeyi etkileyebilir. Yaşlılarda iyileşme süreci uzun bir süreyi kapsarken genç ve yetişkinler de iyileşme süreci daha kısa tutulur. 

İyileşmeyi etkileyen bir diğer faktör ise kişinin doktor tavsiyesine uymasıdır. Ameliyat sonrasında içilmesi gereken ilaçların aksatılmaması ve beslenme için verilen uyarıların dikkate alınması iyileşme sürecinin kolay bir şekilde geçirilmesine yardımcı olabilir. 

Sık Sorulan Sorular

Ses Teli ameliyatı zor mu?

Ses teli ameliyatı zor mu sorusunun cevap kişiye göre değişebilir. Bazı kişiler için ameliyatın şiddeti basit olarak ifade edilirken diğer bireyler tarafından zor olarak adlandırılır.

Ameliyatın zorluğu genellikle hastalar tarafından anlaşılmaz. Ameliyat sırasında genellikle narkoz verilir. Ameliyat sonrasında ise ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Bu sayede kişinin en az acı ile iyileşmesi sağlanır.

Ses Teli ameliyatı kaç saat sürer?

Ses teli ameliyatı kaç saat sürer sorusu da kişiye göre farklılaşabilir. Bazı cerrahi operasyonlarda ameliyat çeşitli kademelerden oluşabilir. Bu durum ile karşılaşan kişiler için ameliyat süresinde bazı artışlar yaşanabilir.

Tek bir aşamadan oluşan ve basit bir operasyon gerektiren ameliyatlarda vardır. Bu ameliyatlar için belirlenen süre ise oldukça kısa olabilir. 

Ses teli ameliyatı fiyatı ne kadar?

Ses teli ameliyatı için belirlenen net bir fiyat bulunmaz. Yapılacak olan ameliyatın nedeni, kullanılacak olan teknikler, risk faktörü gibi bazı durumlar fiyatın değişmesine neden olabilir.

Aynı zamanda kullanılması gereken ilaçlar ya da pansuman, hastanede yatılı kalma süresi gibi bazı durumlara göre de değişebilir. Fiyatı etkileyen faktörlerin değişkenliği nedeniyle net bir rakamdan bahsedilmez.

Ses teli ameliyatı sonrası sigara içilir mi?

Ses teli ameliyatı gırtlak bölgesinde gerçekleştirilen bir ameliyattır. Bu ameliyat kapsamında belirli bir süre boğaz bölgesinin hasar görmesi engellenmelidir. Yapılması gereken engellemeler kapsamında sigara içilmesi ya da alkol kullanılması tavsiye edilmez. Kullanımı iyileşme sürecinde aksaklıkların oluşması ve enfeksiyonlar ile karşılaşma ihtimalini doğurabilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Murat Nabi Bulut
Kulak Burun Boğaz
Medical Park Samsun
21300

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.