satır arası

sezaryen-dogum-nedir

Doğum şeklinin belirlenmesinde annenin sağlık durumu ve doktorun önerileri etkilidir. İyi bir araştırma yapmadan normal doğum ya da sezaryen doğuma karar vermek doğru değildir. Normal doğum sırasında annenin ve bebeğin sağlığını riske atacak bir durumdan şüpheleniliyorsa sezaryen doğum tercih edilmelidir. Sezaryen ameliyatı aşamalarının, uygulanan anestezi türünün, sezaryen sonrası yapılması gerekenlerin tüm anne adayları tarafından bilinmesi önemlidir. Sezaryen doğum ile ilgili tüm merak ettiğiniz soruların cevaplarını detaylara göz atarak öğrenebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Nedir?

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

Sezaryen Doğum Nasıl Uygulanır?

Hamilelik sürecinin sonuna doğru, kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde doktor muayenesi ve kontrolleri sonucunda doğumun türüne karar verilir. Planlı veya acil olarak sezaryen doğum yapılabilir. Sezaryen doğumun aşamaları sırasıyla şu şekildedir:

  • İşleme başlamadan önce anestezi yapılır. Sezaryen, genel veya lokal anestezi altında hastanelerin ameliyathanelerinde gerçekleştirilir. Lokal anestezi olarak spinal ya da epidural anestezi tekniklerinden biri uygulanır. Bu anesteziler sırasında annenin bilinci açıktır ancak ağrı hissetmez. Spinal anestezi sırasında anestezik solüsyon, iğne aracılığı ile bel bölgesinden omurilik içine gönderilir. Epidural anestezide ise anestezik solüsyon omurilik dışına uygulanır. Böylece belden aşağısı uyuşturulmuş olur. Anne ağrı veya acı hissetmez.
  • Anneye damar yolu açılarak ameliyat için gerekli ilaçlar verilir.
  • Annenin karnı antiseptik solüsyon ile temizlenir. Anneye sonda takılarak idrarın boşaltılması sağlanır.
  • Uyuşma işlemi tamamlandıktan sonra rahim hizasında karın bölgesine yatay bir kesi atılır. Rahme ulaşılır ve ardından rahime de aynı şekilde kesi uygulandıktan sonra bebek rahimden çıkarılır. Göbek bağı kesilir. Doğan bebeğin solunumu ve nefes alması sağlanır.
  • Bebek, gerekli işlemler için sağlık personeline teslim edilir.
  • Önce rahime, sonra karın cilt dokusuna dikiş atılarak ameliyat tamamlanır.
  • Sezaryen doğum sonrası, gerekli görülürse anne ve bebek birkaç gün hastanede kalabilir.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Uygulanır?

Sezaryen doğumun yapılması, bazı durumlarda anneye veya bebeğe bağlı sorunlar nedeniyle gerekli olabilir. Normal doğum, annenin ve bebeğin sağlığı için olumsuz bir durum yaratacaksa sezaryen doğum tercih edilmelidir.

  • Doğum başladıktan sonra annenin saatlerce devam eden kasılmalarına rağmen rahim ağzında (serviks) bebek için yeterince genişlemenin sağlanamaması,
  • Doğum süresinin çok uzaması,
  • Annede kalp rahatsızlığı ve çeşitli enfeksiyonlar gibi ciddi hastalıkların varlığı,
  • Yapısal olarak annenin doğum kanalı genişliğinin (rahim çatısı) yetersiz olması,
  • Bebeğin kafasının çok büyük olması,
  • Göbek bağında dolanma meydana gelmesi,
  • Plasenta hastalığı,
  • İkiz ya da üçüz gebelik gibi çoklu gebelik durumu,
  • Bebeğin rahimde olması gerekenden farklı pozisyonda bulunması,
  • Bebeğin stres altında olması,
  • Annenin psikolojik olarak normal doğuma hazır olmaması gibi durumlardan bir veya birkaçı varsa sezaryen doğum yapılabilir.

Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılmalı sorusunun yanıtı anne adayları tarafından sıklıkla merak edilir. Sezaryen önceden planlanabilir ya da acil olarak yapılması gerekebilir. Eğer sezaryen doğum yapılması planlıysa, genellikle hamileliğin 39. haftası yapılması tercih edilir. Doğum suyunun erken gelmesi, bebekte gelişim geriliği gibi durumlar varsa sezaryenin daha erken yapılması gerekebilir.

Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?

Sezaryen doğum operasyonu genellikle bir saatten kısa sürer. Ameliyat hazırlığı, anestezi prosedürleri, kan tahlilleri gibi sebeplerden dolayı bu süre uzayabilir. Sezaryen doğum sonrasında anne ve bebek hemen taburcu olmaz, birkaç gün hastanede yatması gerekir.

Sezaryen Dikişi Nasıl Olur?

Sezaryen operasyonundan sonra kesilen dokuları kapatmak için çeşitli sezaryen dikişi yöntemleri uygulanır. Bu dikiş teknikleri şunlardır:

  • Cilt altına uygulanan estetik sezaryen dikişi: Bu dikişi dışarıdan gözle görmek mümkün değildir. Kendiliğinden eriyebilen dikişler kullanılır. İz bırakmadan iyileşir.
  • Tel zımba (staple) dikişi: Cilt üzerine tek tek uygulanır. Ameliyatın üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra alınır.
  • İplik sezaryen dikişi: Cilt üzerine uygulanan klasik sezaryen dikişi yöntemidir. Kendiliğinden erimez.
  • Yapıştırıcı bant (strip) dikişi: İnce şeffaf bir bant aracılığıyla yara kenarları birleştirilerek iyileşme sağlanır.

Sezaryen İç Dikişleri Ne Zaman İyileşir?

Sezaryen dikiş teknilerinden biri olan estetik dikiş yöntemi, sezaryen iç dikişi olarak bilinir. Bu dikiş yönteminde dikişler dışarıdan görülmez, cilt içerisinde gizli olarak bulunur. Belirli bir süre sonra kendiliğinden eriyerek kaybolur. Sezaryen iç dikişleri, alınması gerekmeyen bir dikiş türüdür. Genellikle bir haftada yara yeri kapanır. Ancak, dikişlerin ve kesi yerinin tamamen iyileşmesi bir ayı bulabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında belirli bir süre dikişleri patlatacak hareketlerden kaçınmak gerekir.

Sezaryen Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sezaryen, zor bir operasyon gibi düşünülse de aslında sezaryen sonrası anne kendine dikkat ederse bu süreç kolaylıkla atlatılabilir. Her anne birbirinden farklıdır. Doktorunuzun size özel olarak vereceği tavsiyelerine uymanız önemlidir. Anne, ameliyat sonrasında kendini yoracak aktivitelerden kaçınmalıdır. Dikişlerin varlığı unutulmamalı, dikişleri zorlayacak hareket yapılmamalıdır. Bol bol sıvı tüketimine özen göstermek gerekir. Sezaryen ameliyatı sonrasında annenin ağrısı olduğu durumlarda doktorun reçete ettiği ağrı kesicilerden faydalanılabilir. Bol bol sıvı tüketmek iyileşme süreci için önemlidir. Belirli bir süre cinsel ilişkiden uzak durul gerekir. Sezaryen doğum sonrası anne, bir hafta içerisinde eski günlük yaşantısına geri dönebilir. Emzirmeye başlamak için süre sınırlaması yoktur.

Sezaryen sonrası annede hormon değişikliğine bağlı olarak depresyon, moral bozukluğu, aşırı yorgunluk ortaya çıkabilir. Anne tarafından bu duygusal sıkıntıların geçici olduğu bilinmelidir. Eğer rahatsız edici psikolojik sıkıntılar ortaya çıkarsa, anne uzman desteği almak için hastanelerin psikiyatri kliniklerine başvurabilir.

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Olur mu?

Annenin yapısına, sağlık durumuna, ağrı eşiğine, sezaryen sırasında komplikasyon gelişip gelişmeme durumlarına göre ağrı olabilir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir. Karın bölgesinde biriken gaz ağrı yaratabilir. Ağrı riskini azaltmak için bol bol dinlenmek ve vücudu yoracak hareketlerden kaçınmak gerekir. Sezaryen sonrası ağrı gelişmesi durumunda doktor kontrolü altında ağrı kesici ilaçlara başvurulabilir.

Sezaryen Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?

Sezaryen doğum yaptıktan sonra annenin hemen adet olması beklenmez. Reglin düzene girmesi zaman alır. Doğum sonrası ilk adetin gerçekleşeceği süre kişiden kişiye değişir. Bu konuda net bir süre vermek mümkün değildir. Sezaryen doğumdan sonra adet kanaması, ilk yumurtlama döneminden 15 gün sonra görülebilir.

Sezaryen doğum ile normal vajinal doğumun farkları anne adayları tarafından sıklıkla merak edilir. Sezaryen ameliyatına katılan ekip içerisinde kadın doğum doktoru, anestezi uzmanı, hemşire ve çocuk doktoru bulunur. Bu ameliyatın tam teşekküllü bir hastanede gerçekleştirilmesi anne ve bebeğin sağlığı için önemlidir. Sezaryen hakkında detaylı bilgi edinmek ve hamilelik sürecinizin tüm aşamalarında uzman desteği almak istiyorsanız, en kısa zamanda bir kadın doğum doktoruna muayene olmayı unutmayın.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

104442

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.