👩‍⚕️ Skolyoz Ameliyatı Nedir? Omurga Eğriliği Operasyonu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi okudum; randevu hatırlatma ve hizmet sunumu için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.


Güvenlik Kodu :
Güvenlik Kodunu Giriniz:

satır arası

👩‍⚕️ Skolyoz Ameliyatı Nedir? Omurga Eğriliği Ameliyatı Fiyatları 2024

Skolyoz ameliyatı omurgada oluşan eğriliklerin düzeltilmesi amacıyla yapılan cerrahi işlemdir. Bu ameliyat diğer tedavi yöntemleri kullanılarak sonuç alınamadığı durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Skolyoz (omurga eğriliği) rahatsızlığı, genellikle bireylerin ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar.

Kişinin hem görünümünde ve psikolojik durumunda hem de yaşam kalitesinde olumsuzluklara neden olabilir. Çeşitli yöntemleri bulunan skolyozun tedavisi kişinin hastalığının ilerleme durumuna göre değişiklik gösterir. 

Skolyoz Ameliyatı Nedir?

Skolyoz ameliyatı nedir sorusu, omurga eğriliğini tedavi eden, operasyon olarak tanımlanabilir. Omurganın anormal bir şekilde sağa, sola veya içeri doğru eğrilmesi durumunda cerrahların bu duruma çözüm bulabilmek için uyguladığı cerrahi işlem, skolyoz ameliyatı nedir sorusuna daha detaylı bir yanıt oluşturur. 

Omurga eğriliği diye de adlandırılan skolyoz rahatsızlığı hemen her yaş grubunda görülebilir. Tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinemese de genellikle başka bir hastalığın sonucu veya genetik faktörlerden kaynaklı olarak karşımıza çıkabilir.

Kötü duruş ve oturuş pozisyonu da skolyoz oluşumunu tetikleyen bir diğer faktördür. Yapılan spor antrenmanları sonrası sakatlanma veya omurga sağlığını etkileyen ters hareket gibi sorunlar da skolyoz oluşumuna sebep olabilir. 

Çocuklarda Skolyoz Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda skolyoz hastalığı doğumda oluşan sorunlar, genetik faktörler veya sonradan oluşan omurga travmaları gibi sebeplerle oluşabilir. Çocuk hastalarda skolyoz gelişim çağı olması sebebiyle erişkin insanlara göre daha hızlı ilerler ve olumsuz sağlık sonuçları doğurur.

Çocuklarda oluşan skolyoz tedavi edilmediği takdirde çeşitli kalp hastalıkları, akciğer ve solunum rahatsızlıkları veya hastalığın ileri boyutlarında felç gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. 

Erkenden fark edildiğinde tedavi süreci daha kolay ve hızlı atlatılabilir. Çocuklarda skolyoz ameliyatı süreci hastaların omurgasındaki eğriliği düzeltmeyi ve büyüme sürecinde oluşabilecek türlü rahatsızlıkların önüne geçilmesi için yapılır.

Çocuk hasta önce bir süre gözlemlenir. Hastalığın türü ve ilerleme hızı tespit edilir. Hastalığın boyutuna göre uzman doktor alternatif tedavi yöntemlerini önerebilir. Korse tedavisi veya fizik tedavi gibi süreçlerin işe yaramayacağı durumlarda uzman cerrahlar tarafından ameliyat kararı alınır. 

Kadınlarda Skolyoz Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda Skolyoz Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda skolyoz ameliyatı süreci omurganın anormal derecede eğrilmesi sebebiyle başlar. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanan bu rahatsızlık kişinin postürünün bozulmasına sebep olur, kişi sıklık la çeşitli omuz ağrıları yaşayabilir veya solunum problemleri çekebilir. 

Ameliyat kararı alınmadan önce hastanın sağlık durumu ve hastalığın ilerleme durumu detaylı bir şekilde değerlendirilir. Yapılan tetkikler ve muayeneler sonucunda hasta alternatif tedavi yöntemlerine yönlendirilebilir ya da gerekli görüldüğü takdirde ameliyat kararı alınabilir. 

Erkeklerde Skolyoz Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde skolyoz ameliyatı süreci kadınlardan farksız bir şekilde ilerler. Omurgada oluşan deformeleri tedavi etmek için ameliyat sürecinde çeşitli implantlar kullanılarak omurga düzeltilir ve sabitlenir.

Ameliyat sonrasında hasta rehabilitasyon sürecine girer ve fizik tedaviye başlar. Hastaya özel egzersiz programı ile hastanın omurga yapısı güçlendirilir ve esnekliği artırılır. 

Yaşlılarda Skolyoz Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlı kişilerin anatomik yapısı zamana bağlı olarak bozulur ve aşınır. Vücudun yapısı ve omurga yapısı normalden farklı bir duruma gelir. Bu değişiklikler yüzünden yaşlı bireylerde skolyoz ameliyatı daha karmaşık bir durum haline gelebilir.

Uzman cerrahlar ameliyatlarını yaşlı bireyin özel durumuna ve sağlık durumuna göre özenle planlarlar. Hastanın yaşamsal fonksiyonları ve olası riskler büyük bir titizlikle hesaplanarak ameliyat yapılır. Yaşlı kişilerde iyileşme süreci daha genç bireylere göre uzun sürebilir. 

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Skolyoz ameliyatı nasıl yapılır konusu ameliyat sürecine girecek hastaların merak ettiği bir konudur. Omurganın anormal bir şekilde eğrilmesi sonucunda çeşitli tedavi yöntemleri etkisiz kaldığında tercih edilen skolyoz ameliyatı nasıl yapılır kısaca bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle hastanın rahatsızlığını ve ilerleme durumunu belirleyebilmek için çeşitli omurga görüntüleme yöntemlerine başvurulur ve hasta röntgen,Emar (MR) ve CT gibi taramalardan geçirilir. Sorun tam olarak belirlendikten sonra ameliyat planlaması yapılır. 
  • Ameliyatlar çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Cerrah omurganın eğriliğinin düzeltileceği bölgeye kesi yapar. Çeşitli implant veya plakalardan yardım alarak düzeltmelerini yapar. Bazı durumlarda düzeltilen bölgeyi güçlendirmek ve kemiklerin kaynamasını kolaylaştırmak için kemik greftleri kullanılabilir.      
  • Omurgadaki işlemler tamamlandıktan sonra kesi kapatılır ve dikilir. Hasta iyileşme ve gerek görülürse fizik tedavi sürecine alınır. 

Skolyoz Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Skolyoz ameliyatı riskleri her ameliyat sürecinde olduğu gibi skolyoz ameliyatı sürecinde de vardır. Skolyoz ameliyatı riskleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Omurilik veya sinir hasarı gibi nörolojik sorunlar bu ameliyat sonrası görülebilecek risklerden biridir.

Kullanılan diskler, plaklar, implantlar veya vidalarla alakalı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar gevşeyebilir, kırılabilir veya yerinden kayabilir. Ameliyat sonrası kalıcı yara izleri kalabilir ve estetik sorunlara yol açabilir. 

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Skolyoz ameliyatı sonrası uygun bir bakım süreci ve cerrahın tavsiye ettiği egzersizlerle birlikte geçirilecek bir rehabilitasyon süreci hastanın hızlı bir şekilde iyileşmesi için önemlidir. 

  • Skolyoz ameliyatı sonrası kişi belli bir süre boyunca yatış pozisyonuna dikkat etmeli ve omurga bölgesini aşırı zorlayacak harekelerden kaçınmalıdır. 
  • Yara izlerinin doktorun önerdiği şekilde bakımını yapmalı ve yara bölgesi temiz tutulmalıdır. 
  • Skolyoz ameliyatı sonrası süreci her hastaya göre değişiklik gösterecektir. İyileşme önerileri süreci genel hatlarıyla böyledir fakat kişi doktorun önerdiği, kendisine göre düzenlenen iyileşme programını uygulamaya özen göstermelidir. 

Skolyoz Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Skolyoz ameliyatı iyileşme süreci ameliyatın ne gerekçeyle yapıldığına, hastanın sağlık ve yaş durumuna veya birçok farklı etkene göre değişiklik gösterir. Ameliyatın tam iyileşme süreci birkaç hafta veya birkaç ay arasındadır.

Hasta ilk 3 ila 7 gün arasında hastanede gözetim altında tutulur. Daha sonra belli bir düzen halinde kontrole gelmek şartıyla taburcu edilir. 

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyat sonrası beslenme şekli iyileşmeyi desteklemek için önemlidir. Skolyoz ameliyatı kemiklere yapılan bir işlem olduğu için iyileşme sürecindeki protein desteği çok önemlidir. Protein dokuların onarımına yardımcı olur ve hastanın kas kütlesini korur.

Et, tavuk, balık, yumurta gibi içinde yüksek oranda protein barındıran besinler bu süreçte hastanın en büyük destekçisi olacaktır. Kalsiyum ve C, E, D vitamini içeren gıdalar tüketmek bu dönemde önemlidir. 

Skolyoz Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Skolyoz ameliyatının yan etkileri kişiden kişiye göre değişir. Kişi bu süreçte ateşli bir enfeksiyon geçirebilir. Kanama meydana gelebilir, nörolojik komplikasyonlar gelişebilir. Kişi genel anestezi altında ameliyat edildiği için kişide anesteziye karşı alerji oluşabilir veya hastada kan pıhtılaşması sorunu ortaya çıkabilir. 

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Ameliyat sonrası enfeksiyon belirtileri olarak ameliyat bölgesinde oluşan şişlik ve kızarıklık baş gösterebilir. Ayrıca ameliyat sonrasında yaşanan ağrılar dışında anormal ağrılar, yüksek ateş, yara bölgesinden kötü kokulu akıntı gelmesi, dikiş bölgesinde irin oluşumu, dokunmaya karşı hassasiyet ve duyarlılık ameliyat bölgesinde enfeksiyon oluştuğunu gösterebilir. 

Skolyoz Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Skolyoz ameliyatı kaç saat sürer?

Skolyoz ameliyatı kaç saat sürer sorusuna cevap verebilmek için hastanın skolyozunun ilerleme durumu, cerrahi işlemin büyüklüğü ve ameliyat sırasında kullanılacak tekniklerin bilinmesi gerekir. Bu yüzden ameliyat süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte genel olarak 4 ila 8 saat arasında değişir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

17708

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.