Sodyum, periyodik cetveldeki Na olarak bilinen bir elementtir. Atom numarası 11 olan sodyum elementi, yumuşak ve kaygan bir metal türü olarak da bilinir. Sodyum vücudun kas sistemi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda vücudun sinir uyarımları için de sodyuma ihtiyaç duyulur.
İnsan vücudu için oldukça önemli olan sodyumun normalden yüksek olması ise sağlığı riske atar. Sodyum değerlerinin düşük olması da yine bu değerlerin yüksekliği kadar tehlikeli kabul edilir. Sodyum değerlerinizi öğrenmek için kan tahlili yaptırmanız gerekir.
Sodyum Nedir Kan Tahlilinde Nasıl Anlaşılır?
![](/uploads/sodyum-kan-tahlili%20(2).jpg)
Sodyum, insan vücudunda bulunması gereken en önemli elementlerden birisidir. Kişinin kan tahlil sonuçlarında vücutta bulunan sodyum miktarının ne kadar olduğunu görmek mümkündür. Kan tahlili sonuçlarınızın çıkması halinde, sonuç kısmında sodyum değerinizin yer aldığı bir alan vardır. Bu alanda aynı zamanda normal değerlerin kaç olması gerektiği bilgisi de bulunur. İki değeri karşılaştırarak kan tahlil sonucunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sodyum Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalıdır?
Sodyum değerlerinin belirli bir referans aralığında olması, kişinin sağlıklı olduğunu gösteren bir durumdur. Kişinin su dengesinin ve vücudundaki tuz miktarının dengede olması için bu değerlerin normal olması gerekir. Kişinin sağlıklı olduğunu gösteren referans aralığının 135 - 145 mmol/L olması gerektiği bilinir.
Kan Tahlilinde Sodyum Düşüklüğü Neden Olur?
Sodyum düşüklüğü, hiponatremi ismi ile bilinen bir sağlık problemidir. Kişinin vücudunda bulunan sodyum değerlerinin normal seviyenin altında olması, sodyum düşüklüğü olarak belirtilir. Sodyum nedir kan tahlili yaptırarak sizlerde kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Aşırı miktarda su tüketimine bağlı olarak kişilerin sodyum seviyeleri düşebilir. Aynı zamanda böbrek ve kalp hastalarında da bu değerler normalin altında sonuçlanabilir.
Sodyum değerlerinin düşmesi başta hormonal hastalıklar olmak üzere birçok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin siroz hastası kişilerde de sodyum değerleri normalin altında olabilir. Aşırı su tüketiminde fazla su kişinin vücudundaki hücrelere sızar. Hücrelere su sızması ise hücrelerin şişmesine sebebiyet verir. Yaşanan bu şişme durumu ise kişinin beyin hücrelerine dahi zarar verebilecek kadar tehlikeli bir durumdur.
Sodyum düşüklüğüne neden olan bazı durumlar şu şekildedir;
Kişinin sodyum değerlerinin düşmesine bağlı olarak hastalarda aşırı terleme, ishal ve mide bulantısı gibi hafif belirtiler ortaya çıkabilir. Sodyum eksikliğinin orta düzeyde olması ise kişide baş ağrısı, kas krampları, aşırı uyku hali, reflekslerin zayıflaması ve titreme nöbetleri şeklinde kendini gösterir. Sodyum değeri aşırı derecede düşük olan kişilerde ise koma riski söz konusudur.
Kan Tahlilinde Sodyum Yüksekliği Nedir?
![](/uploads/sodyum-kan-tahlili%20(3).jpg)
Sodyum yüksekliği kişinin aşırı miktarda iyotlu tuz tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Böbrek hastalıklarına ve hormonal bozukluklara bağlı olarak da kişilerde sodyum yüksekliği görülebilir. Sodyum nedir kan tahlili sonuçlarınızda ortaya çıkar. Değerlerinizin kaç olduğu ve normalde kaç olması gerektiği yapılan tahlil sonucunda belirtilir.
Sodyum yüksekliğinin bilinen bazı nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Hipertansiyon
- Hipertansiyon ilaçları
- Sık sık idrara çıkma
- ADH yetersizliği
Kişinin vücudunun su kaybetmesi ile ve kişinin yeteri miktarda su tüketmemesi ile de kişinin değerleri artış gösterebilir.
Sodyum değerlerinin yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan belirtiler ise şu şekildedir:
Sodyum yüksekliğinin düşürülmemesi halinde kişinin sağlık durumu risk altındadır. Bu değerin yükselişe geçmesi kişide kalp ve böbrek hastalıklarının oluşumuna sebebiyet verebilir. Sodyum yüksekliği aynı zamanda felç ve inme riskini de büyük oranda arttırır. Bu nedenle kişinin sodyum değerlerinin normalden yüksek olması durumunda, değerlerin düşürülmesi için tedavi sürecine başlanması gerekir.
Sodyum Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?
Sodyum nedir kan tahlili yaptırarak öğrenmek isteyen kişilerin ilk olarak doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekir. Doktor muayenesi için hastaneyi ziyaret ederek ya da hastaneyi arayarak randevu almak mümkündür. Randevu işlemleri hastanelere göre değişiklik gösterir.
Bu nedenle hangi hastaneye gideceğiniz randevu sürecinde büyük önem taşır. Özel hastanelerden, hastaneyi ziyaret ederek ya da arayarak randevu almak mümkündür. Devlet hastanelerinde ise Mhrs sistemi üzerinden ya da randevu alım işlemi için bildirilen numarayı arayarak işlem yapmak gerekir.
Sodyum kan tahlili yaptırmak için ise randevu talebi oluşturulmasına gerek yoktur. Doktor randevunuz dahilinde kolaylıkla kan tahlili verebilirsiniz. Doktorunuz yapılan muayene doğrultusunda da sizlerden detaylı kan sayım testi talep edebilir. Sodyum kan tahlili, detaylı kan sayım testi içerisinde yer alır. Doktor muayenesinden sonra hastanenin ilgili alanını ziyaret ederek, randevu almaya gerek kalmadan işlem yapabilirsiniz.
Sodyum Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Sodyum nedir kan tahlili sonuçları ne olmalıdır sorusuna yanıt alabilmek için ilk olarak kan tahlili yaptırmak gerekir. Yapılan kan tahlili sonrasında ise sonuçların çıkması beklenir. Çıkan sonuçları hastaların kendisi yorumlamamalıdır. Kan değerleri sonuçlarının değerlendirilmesi için birkaç farklı kan tahlili göz önünde bulundurulur. Aynı zamanda farklı tahliller ve testler de talep edilerek kişinin sağlık durumu değerlendirilir.
Kan tahlili sonuçlarınız çıktığı zaman e - devlet kapısı aracılığı ile e - nabız sistemine giriş yaparak, tahlillerim kısmından çıkan sonuçlarınızı görebilirsiniz. Hastaneyi ziyaret ederek de kan tahlili sonuçlarınız ile ilgili dökümanları talep edebilirsiniz.
Çıkan sonuçlarda normalde sodyum değerlerinin hangi referans aralığı içerisinde yer alması gerektiği yazar. Bu bilginin yanı sıra sizin kan değerinizin olduğu bir bölüm de bulunur. Bu iki değeri karşılaştırarak sodyum düşüklüğü ya da yüksekliği olup olmadığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kan tahlili sodyum nedir öğrenmemize yardımcı oluyor olsa da direkt olarak bu bilgiler doğrultusunda kendinize teşhis koymamanız gerekir. Kan tahlili sonuçlarınız, sizi muayene etmiş olan doktorun sistemine otomatik olarak yüklenir. Kan tahlili sonuçlarınızın çıkması ile birlikte doktorunuzu ziyaret etmenizde fayda vardır. Kan tahlili sonuçlarınız ile ilgili detaylı bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Sodyum Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sodyum Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?
Sodyum nedir kan tahlili yaptırılarak öğrenilir. Kişinin vücudunda yer alan sodyum miktarını tahlil sonuçlarında görmek mümkündür. Her insanın vücudunda belirli bir miktarda sodyum bulunur. Kan tahlili sodyum nedir sorusunun yanıtını alabilmek adına doktorlar tarafından talep edilir.
Kişi muayene olduktan sonrasında doktoru tarafından kan tahlili talep edilmesi halinde, hastanelerin kan alım işlemlerini yapan alanlara sevk edilir. Bu alanda kişinin genellikle kol kısmının içinde yer alan damarlardan kan alım işlemi gerçekleşir. Alınacak olan kan ortalama olarak iki tüp olarak bilinir.
Tüp sayısı, kişinin hangi kan değerlerinin bakılacağına göre de değişebilir. Kan alım işlemi ile birlikte tahlil verme süreci tamamlanır. Daha sonrasında ise kişinin sodyum yüksekliği ya da düşüklüğü olup olmadığını öğrenebilmek adına, kişinin kanı laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda kan detaylı bir şekilde incelenir. Bu inceleme sonucunda da kişinin kan değerleri ortaya çıkar.
Sodyum Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
Kan tahlilinde sodyum nedir öğrenebilmek için sonuçların çıkmasını beklemek gerekir. Kişi tan tahlili verdikten sonrasında laboratuvar personellerinin kanı inceleyip değerlendirmesi gerekir. Bu inceleme ve değerlendirme sürecine bağlı olarak, kan tahlili sonuçlarının çıkma süresi değişebilir. Sodyum kan tahlili değerlerinin belirli olması ve sonuçların çıkması genellikle 24 saatlik bir süre içerisinde gerçekleşir. Bu süre bazı etkenlere bağlı olarak 72 saate kadar da uzayabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Semir Paşa
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/7PYCkvCU.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Medical Park Çanakkale
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
13.6.2024
13.6.2024
53217
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.