satır arası

Soğuk duş, vücut sıcaklığında veya vücut sıcaklığının altında bir su sıcaklığı ile yıkanmaktır. Soğuk duş sırasında metabolizma hızlanır. Soğuk duş almak, vücudun kendini ısıtmak için daha fazla enerji ve kalori harcamasına neden olur. Bu sistem vücudun kilo vermesine neden olur. Kendi vücudumuzun ihtiyacını belirleyip buna göre bir su sıcaklığını duşta tercih etmeliyiz.

Soğuk Duş Zararları Nelerdir?

Soğuk suyla duş almanın faydaları ve zararları karşılaştırırken kronik rahatsızlıklar ve vücudun soğuk suya vereceği tepkileri iyi bilmek gerekir. Soğuk duş almanın zararları bazen tedavisi olmayan rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle soğuk suyla duş alma alışkanlığı kazanmadan önce uzman doktor tavsiyesi ve desteği almakta fayda vardır.

Genel olarak soğuk duşun zararlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Soğuk duş sırasında vücut kendini ısıtmak için olduğundan fazla enerji harcar. Bu sırada damarlarda büzüşmeye neden olur. Soğuk duş zararları arasında en çok kalp ve dolaşım sistemi etkilenir. Özellikle kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilerde kan basıncının artmasına neden olur. Aynı zamanda kalp ritim hızı da yükselir. Buna bağlı olarak kalp krizi geçirmek mümkün olur. Soğuk duş vücutta oluşturduğu etkiye bağlı olarak felçlere de neden olabilir.
  • Soğuk duş almanın zararları arasında cilt rahatsızlıklarını tetiklemesi gelmektedir. Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığının soğuk su ile soğuk basınca maruz kalması ürtiker rahatsızlığını tetikler ve semptomların artmasına neden olur.
  • Soğuk duş sırasında, soğuk su akciğer bronşların daralmasına neden olur. Soğuk duş sırasında vücudun verdiği bu tepkime nefes almayı güçleştirir. Özellikle astımlı bireylerde ve alerjik reaksiyonu yüksek kişilerde soğuk duş daha tehlikeli hale gelebilir. Soğuk duş zararlarından astımlı bireyler de etkilenir.
  • Soğuk duş sırasında vücut kendini ısıtmaya çalışırken, cilt üzerinde bulunan doğal yağların azalmasına neden olur. Cilt üzerindeki yağların azalması egzama, cilt kuruluğu ve cilt problemlerini tetikler.
  • Soğuk duş, kardiyovasküler rahatsızlıkları etkiler veya tetikler. Kardiyovasküler rahatsızlık; kan damar sistemini olumsuz etkileyen tüm rahatsızlıkları kapsar. Soğuk duş zararları arasında dolaylı olarak kardiyovasküler rahatsızlık etkilenir.
  • Soğuk duşun bir başka zararı da soğuğun beyne yaptığı olumsuz etkidir. Soğuk duş beyinde ödem oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden çok dikkat etmek gerekir.
  • En doğru duş vücut sıcaklığını koruyan duştur. Bu yüzden soğuk duş, soğuk havaya oranla insan vücudunu otuz kat daha fazla etkilediği uzmanlar tarafından söylenmektedir. Soğuk duş sırasında vücut daha fazla kan pompalamaktadır. Buna bağlı olarak nabız ve tansiyon artışı olabilir.

Sıcak Havalarda Soğuk Suyla Duş Almanın Zararları

Yazın serinlemek amacıyla soğuk duşa girmek vücut sıcaklığının olumsuz etkilenmesine neden olur. Vücut sabit sıcaklığını korumak isterken zorlanır. Ani vücut sıcaklığının düşmesi bireyi olumsuz yönde etkiler. Sıcak havalarda yapılan en büyük hataların başında serinlemek amacıyla soğuk suyla ile duş almaktır. Çok ciddi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin mutlaka bu alışkanlığı doktorları ile paylaşmaları gerekir. 

Özellikle kalp, damar ve tansiyon rahatsızlıkları olan bireylerin çok sıcak havalarda soğuk duş ile duş alması vücut sıcaklığının ani değişimine neden olur. Zayıf ve yorgun olan dolaşım sistemi soğuk duştan olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Soğuk duşun altına direk girmek yerine yavaş yavaş suyu soğutarak ve vücudu alıştırarak girmek daha sağlıklı olacaktır.

Özellikle 50 yaş üzeri kalp ve damar hastalığı olan bireylerde soğuk duş daha zararlı etkiye neden olabilir. Yorgun kalbin kalp krizi geçirme riski soğuk duş ile daha fazladır. Elli yaş üzerindeki kalp ve damar hastalığı olan bireylerin ılık su ile duş alarak serinlemeleri daha sağlıklı olacaktır.

Vücut sıcaklığını düşürmek için tercih edilen soğuk duş yöntemi, vücut sıcaklığını düşürmez aksine ani ve soğuk su teması vücudun ısı dengesinin bozulmasına neden olabilir. Tansiyon ve nabız düşmesi yaşanabilir. Buna bağlı olarak bayılmalar gözlenir.

Soğuk Havalarda Soğuk Suyla Duş Almanın Zararları

Kış mevsiminde soğuk su ile duş almak özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde vücut kırgınlıklarına, nezle ve gribe neden olabilir. Vücut kendini soğuk duş sırasında daha fazla ısıtmak için daha fazla enerji harcadığı için özellikle az kilolu bireylerde soğuk duş tercih edilmemelidir.

Soğuk havalarda soğuk duş almak, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde böbreklerin üşütülmesine de neden olabilir. Ayrıca kansızlık problemi olan bireylerin soğuk havalarda soğuk duş alması sonucu bağışıklık sistemi daha fazla etkilenir.

Yüksek Ateşli Hastalıkta Soğuk Duş Zararları

Yüksek ateş vücut sıcaklığının 37 santigrat derecenin üzerinde olmasıdır. Toplumda doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de yüksek ateşli bireylerin soğuk duşa sokulmasıdır. Özellikle havale riskine karşı çocuklar, yüksek ateş sırasında soğuk duş yaptırılır. 

Yüksek ateş sırasında soğuk duş damarların daralmasına, buna bağlı olarak sıcaklığın vücut içerisinde hapsolmasına neden olur. Soğuk duş, yüksek ateşi düşürmek için tercih edilmesi gereken bir yöntem değildir. Soğuk duş vücut sıcaklığını ani olarak düşürse de yüksek ateş devam eder ve daha da yükselebilir.

Soğuk Duş Alışkanlığından Vazgeçmek İçin Neler Yapmalı?

Duş sıcaklığı bireyler için tercih ve önemli alışkanlıklar arasında yer alır. Özellikle belli bir rutin içerisinde her gün soğuk duş alan bireylerin soğuk duşun zarar vermesi durumunda aşama aşama bu alışkanlıktan vazgeçmesi gerekir. Bunu yaparken de aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • İlk olarak su sıcaklığını birden yükseltmek yerine ılık su ile duş alarak başlayabilirsiniz.
  • Vücudun su sıcaklığına alışması durumunda bu seferde duşta kalma süresini uzatabilirsiniz.
  • Aşamalı olarak sıcaklığı artırılan su ve süresi uzatılan zaman soğuk duş alışkanlığından vazgeçmenize yardımcı olacaktır.

Soğuk duşun zararlarının vücudunuzdaki etkilerini gözlemlerken daha dikkatli olmanız gerekir. Kronik rahatsızlıklarınızda artış olması durumunda mutlaka soğuk duşunda etken olabileceği düşünülmelidir. Bu bilgiyi doktorunuz ile paylaşmanız gerekir.

Soğuk Duş Zararları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soğuk Suyla Duş Almak Çocuklar için Zararlı mı?

Bağışıklık sistemi zayıf ve kronik rahatsızlıkları olan çocuklarda soğuk suyla duş almak önerilmez. Ebeveynlerin en büyük yaptığı hata yüksek ateş seyreden çocukları soğuk duşa sokmaktır. Yüksek ateşe bağlı olarak genişleyen damarlar hızlıca büzüşürken kısa süreli olarak vücut sıcaklığını düşürür. Yüksek ateşi düşürmek için çocukları soğuk duş aldırmak doğru yöntem değildir.

Soğuk Suyla Duş Almak Hangi Hastalıkları Tetikler?

Soğuk suyla duş almak özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyleri olumsuz etkiler. Soğuk suyla duş almanın zararlarının başında en çok etkilenen sistem kalp ve dolaşım sistemidir. Buna bağlı rahatsızlıklar yaşayan bireylerin soğuk duş alması önerilmez. Bunun yanında cilt problemi olan bireylerin, cilt rahatsızlıklarının artmasına neden olabilir.

Soğuk Duş Kalp ve Dolaşım sistemi İçin Neden Tehlikelidir?

Vücut sıcaklığını korumak ve eşit dağıtmak için terleme çabası gösterir. Bu sırada soğuk suyla duş almak vücudu yorar. Bu mücadele kalp ritim hızını arttırır. Bu da kan basıncının artmasına neden olur. Kalp ve ritim bozukluğu olan bireylerin bu sebeplerden dolayı soğuk duş alması önerilmez.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Esma Güldal Altunoğlu
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Medical Park Medical Park Göztepe
39767

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.