Somon balığı faydaları sadece protein deposu olmasıyla sınırlı değildir. Aynı zamanda çeşitli sağlıklı yağlar, vitaminler ve Omega-3 yağ asitleri açısından da son derece zengin bir besindir. Besin değeri yüksek ve tam bir vitamin deposu olan bu besini çocukların, bebeklerin, hamilelerin kullanması son derece faydalıdır.
Somon Balığı Nedir?
Somon, tatlı ve tuzlu sularda bulunan ve sıkça tüketilen bir balık türüdür. Genellikle soğuk sularda yaşar. Eti genellikle pembe veya turuncu renkte olur. Yoğun olarak yaşadıkları bölgeler arasında Kuzey Atlantik, Pasifik ve Kutup Denizi bulunur. Yaşadıkları bölgelere göre ve türlerine göre çeşitlilik gösterir.
Yüksek kaliteli protein, B vitaminleri, A vitamini ve mineraller bakımından zengin bir balıktır. Ayrıca yüksek Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir balık türüdür. Bu sebeplerle sağlıklı ve dengeli beslenme için iyi bir besindir.
Somon Balığında Bulunan Vitaminler Nelerdir?
Somon balığının faydaları içindeki zengin vitaminlerden kaynaklanır.
Bu vitaminler arasına şunlar yer alır:
- Sinir sistemi sağlığını koruyan ve kan hücresi oluşumunda önemli görevi olan B2 vitamini içeriğinde bulunur. B2 vitamini sayesinde ayrıca enerji verir.
- Birçok vücut işleminde görevli olan B6 vitaminine sahiptir.
- Enerji üretimi, cilt sağlığı ve sindirim sistemi fonksiyonları için gerekli olan B3 vitaminini içerir.
- Yapısında A vitamini bulundurur. Bu da görme, bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için faydalıdır.
- Kalsiyum, fosfor gibi minerallerin emilimini destekleyen ve kemik sağlığı için gerekli olan D vitaminini taşır.
- Antioksidan olarak görev üstlenen ve hücreleri korumada görevli olan E vitamini mevcuttur.
- İçeriğinde kanın pıhtılaşmasına destek olan ve kemik sağlığında rol olan K vitamini de bulunur.
Somon Balığı Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Somon balığı, birçok açıdan sağlık için faydalı olan protein ve sağlıklı yağlar içeren bir besin maddesidir. Ancak somon balığı faydaları kadar zararları da olabilen bir besindir. Ancak somon balığının zararlarından fazla sağlık için yararları mevcuttur.
Somon balığı faydaları ve zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Omega-3 Yağ Asitleri Kaynağı: Somon balığı, özellikle EPA ve DHA olmak üzere omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan bir balık türüdür. Bu yağ asitleri; kalp sağlığını iyileştirmeye, beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına ve iltihapları azaltmaya yardımcı olur.
- Kalp Sağlığı: Düzenli ve dengeli somon tüketimi kalp hastalığı riskini azaltan bir besindir. Omega-3 yağ asitleri, kandaki trigliserid seviyelerini düşürerek kan basıncını kontrol altında tutar ve kalp ritmini düzenler.
- Beyin Sağlığı: Somon balığı tüketmek, bilişsel fonksiyonları destekler, hafızayı güçlendirir ve zihinsel sağlığı iyileştirir. Somon balığı, beyin ve sinir sistemi için önemli bir besindir. Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur.
- İltihapları Azaltma: Omega-3 yağ asitleri, vücuttaki iltihapları azaltmaya yardımcı olur ve kronik inflamatuar hastalıkların riskini düşürmesine destek olur.
- Göz Sağlığı: İçinde bulundurduğu Omega-3 sayesinde göz kuruluğunu önler ve kronik göz rahatsızlıklarının gelişmesine neden olan etkenleri ortadan kaldırır.
- Ruh Sağlığı: Somon balığı düzenli olarak tüketildiğinde beyindeki serotonin hormonunun salınımını arttırdığı keşfedilmiştir. Serotonin, mutluluk hormonudur. Böylece depresyona karşı vücudun kalkan oluşturmasına yardımcı olur.
- Kemik Sağlığı: İçeriğinde bulunan D vitamini sayesine iskelet yapısının şekillenmesine katkıda bulunur ve kemikleri güçlendirir.
- Bağışıklık Sistemi: Somon, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Selenyum ve B12 vitamini gibi besin maddelerini içerir. Güçlü bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan korur, soğuk algınlığına karşı direnç oluşturur. Somon balığı tüketmek de bu nedenle önem taşır.
- Kilo Vermeye Yardımcı: Diyet yapılırken en çok önerilen besinlerden biri de somon balığıdır. İçinde bulunan protein hızlı acıkmayı engeller ve kilo verme sürecini hızlandırır.
- Cilt Sağlığı: Gül, sedef ve egzama hastalıklarıyla mücadele etmeye yardımcı bir besindir ve cilt kanserine karşı da korur. Cildin pürüzsüz ve canlı görünmesini sağlar. Cildin erken yaşlanmasına karşı savaşır. Ayrıca sadece cilt sağlığına değil saçlar için de faydalıdır.
Somon Balığı Zararları:
Balık çeşitleri arasında yer alan somonu tüketmek insanlar için son derece sağlıklıdır. Ancak her besinin olduğu gibi somon balığının da insan sağlığı açısından tehlikeli de olabileceği durumlar vardır. Özellikle dengeli tüketimin aşılmasıyla bu tehlikeler ortaya çıkabilir. Somon balığı zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Bu besine alerjisi olan bireylerin bu besini tüketmesi tehlikeli olabilir.
- Çiftliklerde üretilen somon balıklarını fazlaca tüketmek sağlık açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Hamilelikte Somon Balığı Faydaları Bulunur mu?
Somon balığının faydaları insan sağlığı için çok geniş bir alana sahiptir. Kalp ve beyin gibi organların işleyişinde, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında, kemik sağlığının korunmasında etkili olan somon balığı hamilelik döneminde de tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Hamilelikte somon balığı faydaları arasında şunlar yer alır:
- Somon balığı içindeki omega-3, A,B,D gibi vitaminler ve sağlıklı yağlar sayesinde hem annenin hem de bebeğin sağlığının korunmasında yardımcı olur.
- Hamilelikte yaşanan sorunlardan biri de hamile bireyin vücudunda azalan iyottur. İyot bebeğin bilişsel sağlığı açısından önemli bir mineraldir. Somon balığı da iyot eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.
- Hamilelik döneminde tüketilen somon balığı annenin doğum sonrası depresyonunu yaşamasına engel olur.
- Somon balığı içindeki D vitamini sayesinde bebeğin iskelet ve kemik gelişimi olumlu etkilenir.
- Protein açısından zengin olan somon balığı, hamile bireyin dirençli olmasına yardımcı olur.
- Hamilelik döneminde tüketilen somon balığı sayesinde hamile birey ve bebek sağlıklı kilo alır.
Somon Balığı Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Somon faydaları için nasıl tüketmek gerekir?
Somon balığını faydalı bir şekilde tüketmenin çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar arasında en çok tercih edilen pişirme yöntemleri şunlardır:
- Fırın: Somon balığını bir fırın tepsisine yerleştirerek üzerine çeşitli baharatlar ve yağı sürerek 180 derecelik fırında 12-15 dakika içinde lezzetli ve sağlıklı olarak pişirip tüketebilirsiniz.
- Izgara: Somon pişirmenin en lezzetli ve sağlıklı yöntemlerindendir. Somonu ızgara tavasına yerleştirin ve üzerine zeytinyağı, tuz, biber ve dilediğiniz diğer baharatları ekleyin. Her iki tarafını da ızgarada 3-4 dakika pişirin. Somonun iç kısmının hala pembe ve sulu olması önem taşır.
- Buğulama: Somonu sebzelerle birlikte buğulama tenceresine koyup üzerine limon suyu ekleyin ve tencereyi kapatın. Orta ateşte 10-15 dakika kadar buğdayın veya somon pişene kadar takip edin. Somonu buğulama yöntemiyle pişirmek, lezzetini ve nemini koruyan en etkili pişirme yöntemidir.
Somon balığı hangi mevsimde tüketilir?
Balık tüketiminde mevsim önemli bir faktördür. Tercih edilen mevsim somon balığı çeşidine göre değişir. Ancak somon balığının en taze ve lezzetli olduğu mevsim yaz ve sonbahardır.
Somon balığının kalorisi ne kadardır?
Somon balığının 100 gramı yaklaşık olarak 206 -210 kalori içerir. Ancak bu değerler, somonun çeşidine ve yağ içeriğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Somon balığının kalori miktarı, somonun türüne, hazırlama yöntemine ve porsiyon büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hazırlama yöntemi ve eklenen soslar veya yağlar da somonun kalori içeriğini etkiler. Bu nedenle, somon yemeden önce porsiyon büyüklüğünü ve nasıl hazırlandığını dikkate almanız önem taşır.
Somon balığı diyet yaparken tüketilebilir mi?
Somon balığı proteini yüksek ve vitamin açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçindeki protein sayesinde uzun süren tokluk sağlar. Bu nedenle diyet yaparken rahatlıkla tüketebilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dyt.
Hande Uçak
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/FDQ0ImM1.jpg
Beslenme ve Diyet
Medical Park Bursa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
7.6.2024
7.6.2024
20566
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.