Tıp alanında “hirudoterapi” olarak tanımlanan sülük tedavisi yıllardan beri uygulanır. Tarihi yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine kadar dayanan bu özel tedavide halkalı solucanlar ailesinden olan sülükler kullanılır. Söz konusu olan canlılar cilde yapıştırıldıktan sonra ısırdıkları bölgede sıvı salgılarlar. Salgıları yüzden fazla değerli enzim içerdiği için sülük faydaları olan bir organizmadır.
Sülük Nedir?
Sülük, yaklaşık 10 cm uzunluğunda olan ve halkalı solucan ailesine ait olan organizmalardır. Üç çeneye yayılan 200 dişi vardır ve 5 ila 10 ml kan tüketebilir. Tıbbi tedavilerde kullanılan bu organizmalar ayrıca birçok kimyasal bileşik üretir. Lokal anestezik maddeler, şişliği azaltan kimyasallar, kan akışını artıran ve pıhtılaşmayı önleyen kan sulandırıcılar bunlar arasında yer alır. Aynı zamanda zararlı bakterileri öldüren ve yaraları iyileştiren antibiyotikler de ürettikleri önemli bileşenlerdir.
Sülük Tedavisi Nedir?
Sülük tedavisi yaklaşık 2 bin 500 yıldan bu yana kullanılan bir yöntemdir. Birçok hastalığın iyileştirilmesine yardımcı olur ve günümüzde de terapi amaçlı kullanılır. 600'den fazla türe sahip olan sülükler arasında Hirudo Verbana ve Hirudo Medicinalis tedavi edici özelliktedir. Mini ilaç fabrikası olarak da tanımlanan bu organizmalar, dengeli olarak biyoaktif madde üretebilirler. Bilimsel çalışmalarla da kanıtlanan bu özellikleri sayesinde etkileri görülür.
Sülük tedavisi, cildin bazı yerlerine yerleştirilerek kan emmeleriyle gerçekleşir. Bu süreçte vücuda biyoaktif maddeler salgılarlar ve kan damarlarındaki pıhtıları giderirler. Buna bağlı olarak kan akışı hızlanır ve ağrı veya iltihap da azalır. Enzim olarak ürettikleri hirudin 24 saat boyunca etkisini gösterir.
Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Sülük faydaları, sülüklerin vücuda verdiği salgılar sayesinde ortaya çıkar. 100'den fazla biyoaktif madde içeren salgı, antiagregan yani kanın pıhtılaşmasını engeller. Oluşan pıhtıyı eritici fibrinolitik, ağrıyı kesmeye yardımcı olan analjezik-antiromatizmal etkilerine sahiptir. Ayrıca sinir hücreleri ve liflerin onarımını hızlandıran enzimler de içerir. Sülüğün faydaları arasında şunlar da yer alır:
- Vücut direncini artırır ve daha fazla zindelik verir.
- Kan basıncını düzenlediği için tansiyonu dengeleme özelliği vardır.
- Kasları gevşetir ve ağrıyı dindirir.
- Detoks etkisi sayesinde toksin ve ağır metalleri atar. Böylece rahatlama etkisi sağlar.
- Kanda pıhtılaşma ve damar tıkanıklığına iyi gelir.
- Homeostazi olarak adlandırılan vücudun iç dengesini sağlar.
- Kan dolaşımını düzenlediği için kalp sağlığını destekleyebilir.
- Yeni kan oluşumuna yardımcı olduğundan dokularda oksijen oranını artırır.
- Nörotrofik etkisiyle sinir hücrelerini onarmaya yardımcıdır.
- Antidepresan özelliğiyle depresyon ve anksiyete bozukluklarında etkilidir.
- Anti aging etkisi sayesinde yaşlanma belirtilerini azaltmaya ve cilde daha genç bir görünüm kazanmaya yardımcı olur.
- Sindirim sistemi ve karaciğer sağlığına olumlu etkileri vardır.
Sülük Tedavisi Nasıl İşe Yarar?
Sülük tedavisi, bu organizmanın ürettiği tükürük enzimleriyle etkilidir. 100'den fazla biyoaktif madde içeren bu tükürük birçok etki sağlar. Tansiyon dengelemeye yardımcı olan antihipertansif, stres gidermeyi destekleyen anksiyolitik ve bağışıklık sistemini düzenleyen immun modülatör gibi enzimler içerir. Ayrıca tükürüğünün içerisindeki pıhtılaşmayı önleyici maddeler de vardır. Bunlar kan pıhtılarını eritir ve kan dolaşımını iyileştirir.
Diğer yandan sülük tedavisi esnasında hafif kan kaybı görülür. Fakat bu, vücudun yeni kan üretmesine teşvik eder. Yani genel vücut sağlığı için de birçok yarar sunar. Bu nedenle sülük faydaları göz ardı edilmemelidir. Genelde birkaç terapi sonrası etkileri görülen bu tedavi çoğu hastalık için uygulanabilir.
Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Uygundur?
Sülük, değerli ve özel enzimler salgıladığı için vücut sağlığında birçok etki sunar. Birbirinden farklı yararları sayesinde günümüzde terapi amaçlı kullanılır. Sülük tedavisinin uygulandığı hastalıklar şunlardır:
- Baş ağrıları
- Yanık vakaları
- İyileşmeyen yaralar
- Sedef ve egzama gibi cilt problemleri
- Yumuşak doku romatizmaları
- Geçmeyen ameliyat izleri
- Kangren
- Hemoroid
- Göz tansiyonu (glokom)
- Varis
- Epilepsi
- Eklem romatizmaları
- Sindirim sistemi bozuklukları
- Ortopedi ve plastik cerrahi
- Bazı işitme rahatsızlıkları
- Arter, ven ve kapiller tıkanıklıkları gibi birçok dolaşım sistemi rahatsızlıkları
- Böbrek taşı, testis varisi ve prostat problemleri gibi ürolojik hastalıklar
- Sinir iltihabı, beyin ve omurilik damar hastalıkları
- Yüksek tansiyon,inme ve kalp damar tıkanıklığı gibi kardiyovasküler hastalıklar
Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sülük tedavisi faydaları, birçok sağlık sorununda etkilidir. Bu tedavinin uygulanması için belirli sayıda sülük gerekir. Terapi süreci kişinin rahatsızlıklarına göre belirlenir. Tedavide her bir sülük tek seferlik kullanılır. Uygulamadan önce vücutta etkilenen bölge iyice temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Ardından küçük kesiler yapılır ve sülükler yerleştirilir. Deriyi ısırdıkları için lokal anestezik enjekte etkisiyle ağrısız bir işlem gerçekleşir. Fakat çok fazla temas edildiğinde veya zarar gördüğünde tutunması zorlaşır. Dolayısıyla ilk başta dikkatli bir şekilde cilde yapıştırılmaları gerekir.
Genelde 20-25 dakika kadar beslenen sülükler vücuttan ayrılana kadar bekletilir. Uygulama bölgesinde her 20-30 dakikada bir kanama, renk ve sıcaklık gibi faktörlerin izlenmesi gerekir. Sülükler kanla temas eden canlılardır. Bu nedenle her hastada bir kez kullanılır. Böylece hirudoterapi seansı sürecinde HIV ve hepatit gibi kan yoluyla bulaşan enfeksiyon risklerini azaltır.
Sülük Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sülük tedavisi faydaları görülmesi için dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Uygulanan terapinin ardından yapılan pansumanın 1 gün boyunca açılmaması gerekir. Bu süre zarfında duş alınmamalıdır. Beslenmeye de dikkat edilmelidir ve uygulamadan itibaren 1 gün boyunca protein ağırlıklı bir diyet tercih edilmelidir.
Aşırı tatlı ve ekşi, mercimek ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden kaçınmak gerekir. Sülük tedavisinden sonra oluşan izlerin 2-3 hafta içinde kaybolacağını da göz önünde bulundurmak önemlidir.
Sülük Tedavisi Riskleri Nelerdir?
Sülük faydaları yanı sıra riskleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Zira, bu organizmaların bağırsaklarında diğer canlılar gibi bakteriler bulunur. Bunlar, enfeksiyon kapma ihtimalini yükseltir. Dolayısıyla hijyenik koşullarda ve uzman bir hekim tarafından uygulanması gerekir. Tedavi sürecinde bu riski kontrol altına almak için antibiyotik kullanılabilir.
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kişilerin enfeksiyona daha duyarlı olduğunu belirtmek gerekir. Dolayısıyla bu kimselerin sülük tedavisini tercih etmeleri önerilmez. Diğer yandan bazı yan etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Tedavinin başında hafif ağrı hissedilir fakat 5 dakika sonra geçer. Faydası görülen hafif kanama meydana gelir ve 4-5 saat sürebilir.
Sülük Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sülük Vücudun Hangi Bölgelerine Uygulanabilir?
Sülük, vücudun birçok bölgesine uygulanabilir. Yüz, göbek deliği, diz ve dirsek gibi eklem bölgelerine yerleştirilebilir. Fakat ana damarların bulunduğu çene altı, kasık, boyun ve koltuk altı gibi bölgelere uygulanmamalıdır. Göz bölgesine de uygulanması sakıncalıdır.
Sülük Tedavisi Kimler İçin Uygun Değildir?
Sülüğün faydaları birçok kişiye etki etse de bazı kişiler için uygun değildir. Özellikle de hamile ve emziren kadınların bu tedaviyi yaptırmamaları gerekir. Diğer yandan Hb değeri 10'dan düşük olan şiddetli anemi hastaları ve hemofili rahatsızlığı olan kişiler için de önerilmez. Kan inceltici ilaç kullananlar da sülük tedavisine uygun değildir.
Sülük Tedavisinin Yüze Faydaları Nelerdir?
Sülüğün faydaları yüz bölgesinde de oldukça etkili sonuçlar sunar. Sülük tedavisi sivilce izleri, güneş lekeleri kırışıklık gibi cilt problemlerini gidermeye yardımcı olur. Aynı zamanda cilt kuruluğunu giderir ve beyazlaştırır. Bu nedenle en çok kullanıldığı yerlerden biri yüz bölgesidir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
14.6.2024
14.6.2024
89558
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.