Tahin susam tohumlarının ezilerek, kavrularak öğütülmesiyle elde edildiği yoğun kıvamlı bir besindir. Tahin iyi bir protein kaynağıdır ve içerisinde çeşitli vitaminler mineraller, değerli yağlar bulunur. Kahvaltı sofralarına, tatlılara, yemeklere lezzet katmak için kullanılan tahin, türk mutfağında ve dünya çapında birçok yemek kültüründe yaygın olarak tercih edilir. Yazıda tahin faydaları ve kullanım alanları hakkında kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tahin Nedir?
Tahin susam tohumlarının öğütülmesiyle yapılan ve geçmişi yüzyıllara dayanan bir besin maddesidir. Türkiye başta olmak üzere, Yunanistan, Kuzey Afrika, İran ve Ortadoğu mutfağında yaygın olarak kullanılır. Kıvam olarak bal veya fındık ezmesine benzeyen tahin, güçlü ve hafif sert bir tada sahiptir. Tahin besin değerleri ve kullanım alanları açısından çok yönlü bir yiyecektir ve mutfaklarda alternatif bir çeşni olarak yaygın olarak tercih edilir.
Tahini Faydaları Nelerdir?
Tahin faydaları bakımından incelendiğinde zengin bir besin maddesi olmanın yanı sıra kalp sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin desteklenmesine, inflamasyonun azalmasına ve bazı kanser risklerine karşı faydalı olabileceği gibi özellikleri öne çıkabilir. Genel olarak ‘‘Tahinin faydaları nedir?’’ sorusunun cevaplarından bazılarına aşağıda yer verilmiştir:
Kalp Sağlığı
Tahin LDL, trigliserit, yüksek tansiyon durumları için risk faktörlerinin azaltılmasına ve kalp sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir. Yakın geçmişte yapılan bilimsel çalışmalar düzenli tahin tüketmenin yüksek kolesterol, trigliserit ve tansiyon değerleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini ortaya koymuştur.
İltihaplanmayı Azaltma
Tahin gibi susamdan elde edilen besin maddelerini düzenli tüketmek iltihaplanmanın azaltılmasına katkı sağlayabilir. Vücuttaki kronik iltihaplanma dokulara ve organlara zarar vererek kanser de dahil olmak üzere diyabet ve otoimmün bozukluklara yol açabilir. 2021 yılında bir çalışmada iltihaplanmanın oluşmasına neden olan interlökin-6 (IL-6) isimli protein seviyelerinde azalma olduğunu ve diğer iltihap belirteçlerini ekarte edebileceğini belirtmiştir.
Kanser Riskine Karşı Koruma Sağlayabilir
Tahinde kanser hücrelerine karşı koruma sağlayabilecek doğal bir bileşik olan sesamol bulunur. Sesamol üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar özellikle karaciğer, deri, kolon ve rahim ağzı kanseri risklerine karşı koruma sağlayabileceğini ve bu kanser türlerinin büyümesinin, yayılmasının önüne geçmede faydalı olabileceğini ortaya koymuştur.
Tahin tüketmek yukarıda bahsedilen sağlık koşullarına karşı faydalı olabilir. Ancak tahin tek başına bir tedavi yöntemi değildir ve potansiyel hastalık risklerine karşı önleme, tedavi seçenekleri için bir doktora danışmak gerekir.
Tahinin Antioksidan Faydaları Var mıdır?
Tahin antioksidanlar açısından zengindir ve tahinin bu özelliği vücudu toksin maddeler ile çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Tahinde bulunan ve lignanlar olarak bilinen antioksidan maddeler vücuda zarar verebilecek serbest radikallere karşı savaşabilir. Düzenli tahin tüketimi ile özellikle kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlamada yardımcı olabilir. Tahin ayrıca serbest radikallerin karaciğere verebileceği hasarlanmaların da azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Tahinin Besin Değeri
Tahin, susamın besin değerlerini yoğun bir şekilde içerir ve protein, lif, B vitaminleri, diğer önemli vitamin-mineraller bakımından zengindir. Ortalama olarak 1 yemek kaşığı (15 gram) tahinde bulunan besin maddeleri şu şekilde belirtilebilir:
- Kalori: 90
- Protein: 3 gram
- Karbonhidrat: 3 gram
- Yağ: 8 gram
- Lif: 1 gram
- Selenyum: Günlük alınması gereken değerin %9'u
- Fosfor: Günlük alınması gereken değerin %11'i
- Demir: Günlük alınması gereken değerin %4'ü
- Çinko: Günlük alınması gereken değerin %6'sı
- Kalsiyum: Günlük alınması gereken değerin %2'si
- B 6 vitamini: Günlük alınması gereken değerin %11’İ
- B 1 vitamini: Günlük alınması gereken değerin %13’ü
- Manganez: Günlük alınması gereken değerin %11’İ
Tahin, yukarıda belirtilen besin değerlerine ek olarak iyi bir bakır kaynağıdır. Bakır, demir emilimi, kan pıhtı oluşumu ve kan basıncı için gerekli olan bir mineraldir. Tahini düzenli ve dengeli olarak tüketerek besin değerlerinden faydalanılabilir.
Tahin Nasıl Tüketilir?
Tahin çok yönlü bir besin maddesidir ve birçok farklı şekilde tüketme seçeneği bulunur. Tahinin tüketimi genellikle kahvaltı sofralarında ekmeğin üzerine sürülmesi olarak yaygındır. Tahini tatlandırmak ve daha lezzetli bir hale getirmek için de tercihen pekmezle birlikte de karıştırılabilir. Salatalara, mezelere, et yemeklerine sos olarak da kullanılan tahin, limon suyu, zeytinyağı, hardal veya çeşitli baharatlarla karıştırılarak daha zengin bir çeşni elde edilebilir. Tahin ayrıca tek başına veya ceviz, fındık gibi kuruyemişler birlikte kek, kurabiye, hamurlu tatlılara veya pide yapımında da kullanılabilir.
Tahin Zararları
Tahin genel olarak faydalı, besleyici özellikleri baskın olan ve zararı olmadığı düşünülen bir besin maddesidir. Olası zararları fazla tüketime ve alerjik durumlar ile ilişkilidir. Tahin omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir, ancak tahinin bu özelliği vücuda faydalı olsa da aşırı omega-3 alımı kronik iltihaplanmayı tetikleyebilir. Genel olarak tahinin potansiyel zararlarından bazıları ise şunlardır:
- Ağız kaşıntısı ve karıncalanması
- Kurdeşen ve egzamaya benzer kaşıntı durumu
- Burun tıkanıklığı ve hırıltısı
- Mide bulantısı, kusma veya ishal
Yukarıdaki olası zararların dışında bazı kişilerde daha ciddi alerjik reaksiyonlar olabilir ve bu kişilerin tahin tüketmesi solunum yollarını etkileyen anafilaksi gibi hayatı tehdit eden bir sağlık sorununa sebep olabilir. Bahsedilen belirtilerin görülmesi halinde bir doktora başvurulması önem taşır.
Tahinin Mideye Faydaları
Tahinin mide üzerindeki faydalarını öğrenmek isteyen kişiler ‘‘Tahin mideye iyi gelir mi?’’ sorusunun yanıtını merak edebilir. Tahin mideye iyi gelebilir ve çeşitli sağlık yararları sunabilir. Tahinin zengin lif içeriği sindirim sisteminin iyi bir şekilde çalışmasına destek olurken, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile midedeki bakteriyel hastalıkların ve diğer farklı mide rahatsızlıklarının iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Tahin faydaları hakkında diğer merak edilen sorular ve yanıtlardan bazılarına aşağıda yer verilmiştir:
Tahin Antibakteriyel Etki Gösterir mi?
Tahin ve susam tohumları içeren diğer besin maddeleri antibakteriyel özellikleri olan antioksidanlarla doludur. Düzenli tahin tüketimi ile diyabete bağlı ayak yaraları ve diğer vücut yaralarının iyileşme sürecine katkı sağlanabilir.
Aç Karnına Tahin Yemek Mideye Zarar Verir mi?
Tahin proteinler, sağlıklı yağlar, vitaminler bakımından zengindir ve genel olarak mideye zarar vermez. Ancak herkesin sindirim sistemi farklıdır ve mide hassasiyeti olabilir. Tahin gibi yağlı bir besini aç karna tüketmek bazı kişiler için hazımsızlık, şişkinlik, mide ekşimesi gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Tahinin Beyin Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Tahinin içerisinde beyin sağlığının desteklenmesine faydalı olabilecek ve bunama, Alzheimer gibi nörolojik sağlık sorunlarına karşı koruma sağlayabilecek bileşikler bulunur. Tahinin beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin susam tohumu antioksidanlarından aldığı düşünülür.
Tahin Nasıl Saklanır?
Tahin genellikle market ve şarküteri gibi yerlerde raflarda bulunur. Satın alındıktan sonra da orijinal ambalajında kuru ve serin olacak şekilde mutfak dolabı, kiler gibi yerlerde saklanabilir. Tahin buzdolabında da saklanabilir, ancak akışkan ve pürüzsüz kıvamını az da olsa kaybedebilir.
Siz de tahini dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme programınıza eklemek istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Medical Park Hastanelerinde beslenme uzmanlığı ve diyetisyen alanında hizmet verilmektedir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dyt.
Rana Eken
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/MMU6SikB.jpg
Beslenme ve Diyet
Medical Park Medical Park Bursa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
16.11.2023
16.11.2023
148271
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.