Tarsal tünel sendromu ayakta meydana gelen bir tür sinir sıkışması olarak bilinir. Oluşan bu sinir sıkışmasından kaynaklı olarak kişide ağrılar meydana gelir. Yaşanan sinir sıkışması diğer sıkışma türlerinden ayrılır.
Bu durum tarsal tünel sendromu oluşumuna yol açacak türden bir sıkışmadır. Ayak sinir sıkışması olarak da bilinen bu rahatsızlık, bireylerin günlük hayatını zora sokar.
Tarsal Tünel Sendromu Nedir?
Tarsal tünel sendromu nedir, sorusunun cevabı kısaca sinir sıkışması olarak yanıtlanabilir. Genel olarak tarsal tünel, ayak bölgesinde yer alan anatomik yapılardan birisine verilen isimdir.
Ayak bileğinin iç tarafında yer alan bu tünel; toplardamar, atardamar ve tendonlardan oluşur. Tünelin görevi ise ayak bileğinin rahat hareket etmesini sağlamaktır.
Bazı durumlarda tünelin içerisinde yer alan sinirlerde ya da diğer yapılarda sıkışmalar meydana gelir. Yaşanmış olan bu sıkışmalar tarsal tünel sendromu oluşumuna yok açar.
Sinir sıkışmaları meydana geldiğinde mutlaka doktor ile iletişime geçmek gerekir. Çünkü ilerleyen süreçlerde yaşanmış olan ayak sinir sıkışması, ayakta ve bilekte güçsüzlüğe yol açar. Güçsüzlükten kaynaklı olarak da yürüme problemleri oluşabilir.
Tarsal Tünel Sendromu Neden Olur?
Tarsal tünel sendromu birçok faktöre bağlı olarak meydana gelebilen bir rahatsızlık türü olarak bilinir. Bu nedenler arasında ilk sırada ise düz taban problemi ve ayakta meydana gelen travmalar yer alır.
Tarsal tünel sendromu oluşumuna neden olan diğer problemler ise şu şekilde bilinir;
- Ayak sinir sıkışması
- Tarsal tünel bölgesinin çevresinde meydana gelen bazı oluşumlar
- Artrit ya da romatoid artrit
- Hızlı ve sağlıksız bir şekilde kilo alma ya da kilo verme
- Yumuşak doku zedelenmeleri
- Ayak bileğinin kırılması ya da ayakta burkulma meydana gelmesi
- Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı tercihi
- Ayak ve bacak bölgesinde varis oluşumu
- Hamilelik sürecinde ayakta ya da bacakta oluşan ödemler
Tarsal Tünel Sendromu Belirtileri
Tarsal tünel sendromu belirtileri farklı hastalıkların semptomları ile sıklıkla karıştırılır. Bazı durumlarda hastalar durumun sadece basit bir sıkışma olduğunu düşünerek hastaneye gitmez.
Sendroma ait olan detaylı belirtileri bilmek bu noktada büyük önem taşır. Sizlerde bu sendroma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, tarsal tünel sendromu belirtileri arasında yer alan bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz.
Bu önemli noktalar şu şekilde sıralanır;
- Ayak bileklerinde, ayak parmaklarında ya da ayak çevresinde meydana gelen ağrı ya da karıncalanma hissi
- Ayakta ve ayak bileğinde şişme
- Bacağın alt kısmında uyuşma ve yanma hissi
- Ayakta aşırı üşüme ya da aşırı sıcaklık oluşumu
- Ayak kaslarında zayıflık
- Araç kullanımında zorlanma
- Diz bölgesinden ayak bileğine kadar olan bölgede his kaybı
Tarsal tünel sendromunda tüm bu belirtilere ek olarak geceleri ayakta daha fazla yanma ve uyuşma hissinin de meydana gelmesi de mümkündür.
Tarsal Tünel Sendromu Tedavisi
Ayakta tarsal tünel sendromu oluşumu çok sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu sendroma sahip olduğunu düşünen kişiler öncelikle uzman hekimler tarafından muayene edilir.
Kesin bir sonuç elde edilebilmesi için EMG olarak bilinen sinir testi yapılır. Eğer hastaya tarsal tünel sendromu teşhisi konulursa tedavi sürecine başlanır. Tedavi süreci sendromun ne kadar süredir devam ettiğine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Tedavinin öncelikli amacı kişinin ağrısını hafifletmek ve sancıları gidermek olarak bilinir.
Tarsal tünel sendromu fizik tedavi ile ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bu tedavi yöntemi genellikle hastalarda erken teşhis edildiğinde daha etkili sonuç alınmasını sağlar.
Tarsal tünel sendromu fizik tedavi haricinde de farklı yöntemler ile tedavi edilmesi de mümkün olabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında proloterapi ve perinöral enjeksiyon yer alır. Tedavi yöntemlerinin hastanın iyileşme sürecine etki etmemesi gibi durumlarda ise bireylere ameliyat önerilir.
Tarsal Tünel Sendromu Egzersizleri
Ayakta tarsal tünel sendromu olan kişiler, doktorlarının vermiş olduğu egzersizlere uygun şekilde ilerler. Bu egzersizler fizik tedavi sürecinin bir parçası olarak da hastalara sunulur.
Tarsal tünel sendromu evde tedavi yöntemi olarak yapabilecek egzersiz hareketleri, doktorlar tarafından hastaya detaylı bir şekilde anlatır. Doktor tavsiyesi haricinde ise asla hastaların herhangi bir egzersiz yapmaması gerekir.
Hatalı yapılan hareketler, hastanın ağrılarının artışına sebep olabileceği gibi iyileşme sürecini de olumsuz yönde etkiler.
Tarsal Tünel Sendromunun Farklı Tedavi Yöntemleri var mı?
Hastalar için önerilen tedavi yöntemleri, doktor muayenesi sonucunda belirlenir. Bu sonuçlar doğrultusunda hastalara; soğuk uygulaması, elastik bandaj ile sargı ya da steroid tedavisi önerilir. Birkaç gün ayakların dinlendirilmesi de en önemli tedavi yöntemlerinden birisidir.
Ayaklarda oluşan sıkışma, kişinin hayatını zorlaştırır. Bu yüzden ayakların dinlenmesi ve fazla hareketten kaçınmak da bazı durumlarda hastalara önerilir.
Ortopedik ayakkabılar da doktorlar tarafından tarsal tünel sendromuna sahip hastalara sıklıkla önerilir. Özel bileklikler ve tabanlıklar da hastaların ilerleyen rahatsızlık sürecinde kullanması gereken ürünler arasında yer alır.
Tarsal Tünel Tedavisinde Uygulanan İşlemler Tehlikeli mi?
Sendromun tedavisinde doktorlar tarafından uygulanacak olan işlemlerin herhangi bir soruna yol açmadığı bilgisi bulunur. Özellikle proloterapi uygulamasının güvenli olduğuna ve ağrısız bir şekilde uygulandığına dair bilgiler bulunur.
Tedavi öncesinde uzman hekimler ile görüşme sağlayarak tedavi süreci hakkında detaylı bilgi almak mümkün. Sağlık durumunu etkileyecek her konu hakkında doktorlar tarafından daha doğru bilgilere ulaşılır.
Sıkça Sorulan Sorular
Tarsal Tünel Tedavisinden Sonra Ne Zaman Spor Yapmak Mümkün?
Tedavi sonrasında genellikle hastaların ilk dört hafta boyunca istirahat etmesi önerilir. Bu süre zarfında mümkün olduğu kadar günlük işlerden de uzak durulması gerekir. Yaklaşık sekiz hafta sonra ise hastaların spor yapmaya başlamasının mümkün olduğu bilinir.
Tedavi sürecine bağlı olarak bu süreler değişiklik gösterir. Tedavi süreci sonlandıktan sonra uzman hekimler tarafından bu bilgiler hastaya verilir.
Tarsal Tünel Sendromu Ayaklarda Şekil Bozukluğuna Yol Açar mı?
Tarsal tünel sendromu, tedavi öncesinde şekil bozukluklarına yol açar. Bu şekil bozukluğu tamamen ayakta meydana gelen şişlik ile alakalıdır. Özellikle ayak bileklerinin iç kısımlarında şişmeler meydana gelir. Bu durum tedavi süreci tamamlandıktan sonra ise düzelme kaydeder.
Ayakta kalıcı olarak bir şekil bozukluğunun meydana gelmesi hakkında da şu an herhangi bir bulgu yoktur. Tedavi sürecinden sonra devam eden şekil bozukluklarına ise oldukça nadir rastlanır.
Tarsal Tünel Sendromunu Önlemenin Bir Yolu Var Mı?
Tarsal tünel sendromunun oluşumunu önlemenin en etkili yollarından birisi doğru ayakkabı seçimidir. Ayak sağlığını koruyacak olan ortopedik ayakkabı seçiminin yapması önerilir. Ayağa küçük gelen ya da sıkan ayakkabıların kullanımından kaçınmak gerekir.
Ayak sağlığına ek olarak kilo kontrolü de büyük önem taşır. Fazla kilolar bacaklara ağırlık verir. Bu durum da sendromun oluşumunu tetikler. Sürekli ayakta durmak ve sık sık topuklu ayakkabı giymekte sendrom oluşumuna etki edecek unsurlar arasında yer alır.
Özellikle düz taban problemi yaşayan kişilerin bu sendroma yakalanma riski çok daha yüksektir. Bu nedenle düz taban problemi için mutlaka doktor kontrolü ile ayakkabı tercihi yapılması önerilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Çağatay Öztürk
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/2ZV1RMbY.jpg
Ortopedi ve Travmatoloji
İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Ortopedi ve Travmatoloji
11.1.2024
3.5.2024
23786
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.