Testisin kendi etrafında dönmesi (torsiyonu) ile damarlarının testisin kan dolaşımını sağlayamaz duruma gelmesidir.
Hastalığın tanısı nasıl konur?
Tanı, muayene ve Dopler Ultrasonografi ile konur. Başvuruda gecikmiş olguların tanısında zorluk ortaya çıkabilir ve testis sintigrafisi yapılması gerekebilir.
Çocukta hangi yaşlarda ortaya çıkar?
En sık pubertede (buluğ çağında), 2. sıklıkta da yenidoğan döneminde görülür. Özellikle inmemiş testis ya da retraktil testis tanısı almış çocukta testis torsiyonu riski daha yüksektir. Ancak torbaya inmiş testiste de torsiyon riski vardır.
Testis torsiyonu hangi hastalıklarla karıştırılabilir?
Şu hastalıklarla karıştırılma riski vardır:
- Orşit (testisin enfeksiyonu),
- Epididimit (sperm kanalının Epididim adı verilen testise en yakın kısmının enfeksiyonu),
- Appendiks testis torsiyonu (testisteki doğumsal appendiks adı verilen saplı çıkıntının kendi etrafında dönmesi)
- Appendiks epididimis torsiyonu (epididimdeki doğumsal appendiks adı verilen saplı çıkıntının kendi etrafında dönmesi)
Bu dört sorun için de cerrahi girişime gerek yoktur, antibiyotik tedavisi ve antienflamatuar tedavi kullanılması yeterlidir. Testis torsiyonu ise sadece acil cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Ayırıcı tanı önemlidir.
Ebeveynlere öneriler neler olmalıdır?
- Bebeğinizin bezini değiştirirken daima iyi bir gözlemci olunuz!
- Bebeğinizin açıklayamadığınız bir huzursuzluğu var ise mutlaka bezini açıp testisleri ve torbasının görünümüne, şişlik ya da kızarıklık olup olmadığına bakınız!
- Bebeğinizin testislerinde ya da torbasında kızarıklık, şişlik ya da hassasiyet fark ederseniz en kısa zamanda doktora başvurunuz!
- Çocuğunuzun kasık ya da torbada hissettiği ağrıyı ciddiye alınız ve TORSİYON ihtimalini düşünerek en kısa zamanda doktora başvurunuz!
Testis torsiyonu tedavi edilmezse ne gibi riskler doğurur?
İlk 8 saatte tanı konulmaz ve cerrahi tedavisi yapılmaz ise testis kanlanamadığı için nekroz (çürüme) ortaya çıkar. Ani skrotum (yumurtanın içinde bulunduğu torba) şişliği, hassasiyet, ağrı, ilerleyen zaman içinde gelişen kızarıklık ile belirti verir.
Testis torsiyonu tedavisi nasıldır?
Tedavide acil cerrahi uygulanır. Erken başvuru ve ilk 8 saat içinde acil cerrahi uygulanması ile testisin kan dolaşımını bozan bu durum testisin canlılığı kaybolmadan tedavi edilebilir ve ilgili testis fonksiyonunu sürdürür. Testis ameliyat ile detorsiyone edilir (dönmüş testis normal pozisyonuna geri döndürülür), testis normal pozisyonunda torbaya dikiş ile sabitlenir. Eş zamanlı olarak torsiyon riskini ortadan kaldırmak amacı ile karşı taraftaki testis de torbaya dikiş ile sabitlenir. Ancak başvuruda ya da tanıda gecikme ile ilk 8 saatte acil cerrahi müdahale yapılmaz ise dolaşımı bozulmuş olan testis canlılığını kaybeder, cerrahi girişim yapıldığında canlılığını kaybetmiş testis görülür, bu çürümüş testisin çıkarılması gerekir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Üroloji
22.6.2020
22.6.2020
277060
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.