Rahim ağzındaki hücreler kanser öncesi hücrelere dönüşmeye başladığında rahim ağzı kanseri meydana gelir ve gerekli olunması halinde ECC'ye (Endoservikal Küretaj - Kolposkopik Biyopsi) başvurulur. Rahim ağzı kanser vakalarının engellenmesi için düzenli bir şekilde rahim ağzı kanserinin taraması yapılmalıdır. Ayrıca HPV aşısı yaptırmak da erken dönemde rahim ağzı kanserlerinin önlenmesi adına oldukça önemlidir.
Meydana gelen rahim ağzı kanseri vakaları yayılım gösterene kadar herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Bu nedenle düzenli taramalar ve HPV aşısı çok önemlidir. Rahim ağzı kanseri, erken evrelerde bulunduğunda oldukça tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.
ECC (Endoservikal Küretaj - Kolposkopik Biyopsi) Nedir?
ECC (Endoservikal Küretaj - Kolposkopik Biyopsi); yapılan Pap testinin anormal sonuçlarından sonra uygulanan bir işlemdir. Küret adı verilen kaşık şeklindeki bir alet kullanılarak servikal kanalın astarından bir doku örneği alınır. Doku örneği, herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında incelemek üzere bir laboratuvara gönderilir.
Pap testinde herhangi bir anormallik ortaya çıkarsa veya pozitif bir test yüksek riskli insan papilloma virüsünün varlığını gösterirse (HPV varsa) doktorunuz kolposkopi önerebilir. Bunun için doku örneğini delerek çıkaran bir cihaz kullanan delme biyopsisi ya da servikal kanalın astarını kazımak için kaşık benzeri bir alet kullanan ECC (Endoservikal Küretaj - Kolposkopik Biyopsi)işlemi yapılabilir.
Rahim Ağzı Kanserinin Yan Etkileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi ve tedavisi, hastalığın yaşamı tehdit eden komplikasyonlarından kaçınmanın anahtarıdır. Bu nedenle düzenli Pap smear ve HPV testleri kritik öneme sahiptir. Rahim ağzı kanserinin olası yan etkileri şu şekildedir;
Ağrı: Kanser yayıldığında ağrılı olabilir.
Mesane ve bağırsak değişiklikleri: Rahim ağzı kanseri idrar yapma zorluğu gibi idrar sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kabızlığa da yol açabilir.
Böbrek hasarı: Böbrek yetmezliği ileri evre serviks kanserinin bir komplikasyonudur.
Kan pıhtıları: Kanser olduğunda kan yapışkan hale gelerek kan pıhtısı riski artabilir. Bu durum, kan akışını yavaşlatabilir ve pıhtı oluşumuna yol açar.
Kanama: Kanserin yayılması halinde vajinada, rektumda veya mesanede kanama ortaya çıkabilir.
Doğurganlık veya gebelik zorlukları: Alınan tedaviye bağlı olarak, hamile kalma ihtimali ortadan kalkabilir. Kanser hücrelerini çıkarmak için servikste yapılan ameliyat, gelecekteki gebeliklerde düşük yapma riskini de artırabilir.
Kanser tedavisinin yan etkileri: Kemoterapi, radyasyon ve diğer kanser tedavileri mide bulantısı, kusma, yorgunluk ve cinsel işlev bozukluğu gibi hoş olmayan yan etkilere neden olabilir.
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim ağzı kanseri genellikle yavaş ilerler ve yıllar içinde gelişir. Kansere bağlı olarak ortaya çıkan anormal hücreler kaybolabilir, aynı kalabilir veya kanser hücrelerine dönüşebilir.
Pap testi ile düzenli serviks kanseri taramaları, serviks kanseri vakalarının çoğunu tespit edebilir. Pap testi veya Pap smear, serviks yapısındaki hücreleri mikroskop altında incelenmesi ile yapılır. Bu hücreler, kanser öncesi belirtileri veya diğer düzensizlikler açısından incelenebilir.
Pap testi değerleri anormal değerlerde çıkması halinde ilave testler gerekebilir. Rahim ağzındaki hücrelerin kansere neden olma olasılığı en yüksek olan HPV açısından kontrol eden özel bir test olan HPV testi yapılabilir.
Yapılan taramalar anormal çıkarsa, rahim ağzı kanseri teşhisini doğrulamak için daha fazla test ve tahlil istenebilir. Bunun ilk adımı genellikle kolposkopidir. Kolposkopi işlemi ile serviksteki hücreler büyütülür. Böylece rahim ağzında ve çevresindeki düzensiz hücreler görülebilir. Hücreler şüpheli veya sıra dışı görünüyorsa, serviks hücrelerinden bir örnek alınır ve daha fazla test için bir laboratuvara gönderilerek incelenir.
Rahim ağzından doku örneği almak için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir;
Punch biyopsi: Prekanseröz hücreleri kesmek için yuvarlak uçlu bir kesme aleti kullanır.
Endoservikal küretaj: ECC (Endoservikal Küretaj - Kolposkopik Biyopsi) , küretle serviks yapısının iç yüzeyi kazınarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Elektrocerrahi eksizyonu (LEEP): Rahim ağzında oluşan anormal dokuların elektrocerrahi ile çıkarılmasıdır. Bir tel yardımıyla işlem yapılır.
Koni biyopsisi: Serviksten biraz daha büyük, koni şeklinde bir doku parçasının çıkarılmasıdır.
Bu testlerden elde edilen sonuçlar rahim ağzı kanserini doğrularsa, hastalığın yayılıp yayılmadığını (metastaz yapıp yapmadığını ) belirlemek için daha ileri testler yapılabilir. Yapılacak ilave tetkikler şu şekildedir;
- Karaciğer ve böbrek fonksiyon çalışmaları
- Kan ve idrar testleri
- Mesanenin, rektumun, bağırsakların ve akciğerlerin röntgenleri
- BT (Bilgisayarlı Tomografi) taramaları
- MR (Manyetik Rezonans) taraması
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim ağzında oluşan kanser tedavileri; kanserin evresine, hastanın genel sağlık durumuna, yaşına ve pek çok faktöre göre değişebilir. Meydana gelen rahim ağzındaki kanserlerin tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;
Radyasyon: Radyasyon tedavisi, serviksteki kanser hücrelerini öldürmek için enerji ışınları kullanılarak yapılır. İki tür radyasyon tedavisi vardır:
Harici ışın radyasyon tedavisi (EBRT): Vücudun dışındaki bir makineden kansere yüksek güçlü radyasyon yönlendirilir.
Brakiterapi: Kanserli hücrelerin içine ya da hemen yakınına radyasyon verilmesiyle uygulanan tedavidir.
Kemoterapi: Kemoterapi tedavisinde, kanser hücrelerini öldürmek için damarlara enjekte edilen veya ağız yoluyla alınan ilaçları kullanılır. Kana girer ve vücudun herhangi bir yerindeki hücreleri öldürmek için etkilidir. Kemoterapi için kullanılan birkaç ilaç vardır ve bunlar bir bütün haline getirilebilir. Kemoterapi genellikle döngüler halinde verilir. Döngünün uzunluğu ve kemoterapi programının sıklığı, kullanılan ilaca ve kanserin vücuttaki yerine bağlı olarak değişir.
Ameliyat: Kanser erken evredeyken sadece kanserli dokuları çıkarılabilir. Rahim ağzı kanserlerinde kanserli hücreleri tedavi ederken uygulanabilecek cerrahi müdahale yöntemleri şöyle sıralanabilir;
Lazer cerrahisi: Lazer ışını kullanılarak sadece kanser hücreleri yakılır.
Kriyocerrahi: Meydana gelen kanser hücrelerinin dondurulması yöntemi ile uygulanan tedavidir.
Histerektomi: Bu ameliyat, rahmin ve serviksin çıkarılmasını içerir.
Trakelektomi: Serviks ve vajinanın üst kısmı çıkarılır.
Pelvik ekzanterasyon: Bu işlem, histerektomi ile aynıdır ancak kanserin yayıldığı yere bağlı olarak değişebilir.
Hedefli terapi: Vücutta bulunan sağlıklı hücrelerin zarar görmeden oluşan kanserli hücrelerin yok edilmesini içeren bir tedavi şeklidir. Kanser hücrelerinin nasıl büyüdüğünü ve yayıldığını kontrol eden proteinleri hedef alarak çalışır.
İmmünoterapi: Kanserli hücrelerin vücutta yok edilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, kanserli hücreler, bağışıklık sistemi tarafından tanınması amacıyla uygulanır. Kanser hücreleri, bağışıklık sisteminden saklanmak için sağlıklıymış gibi davranır. İmmünoterapi, kanser hücrelerinin, vücudun sağlıklı bir hücre olduğunu düşünmesi için kandıramamaları amacıyla bu sinyalleri hedeflemeye yardımcı olur.
ECC (Endoservikal Küretaj - Kolposkopik Biyopsi) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
ECC (Endoservikal Küretaj - Kolposkopik Biyopsi) İşleminin Riskleri Nelerdir?
Kanama, enfeksiyon, rahim ağzı yaralanması, rahimde yırtık gibi ortaya çıkabilecek semptomlar ECC (Endoservikal Küretaj -Kolposkopik Biyopsi) işleminden kaynaklanan riskler olabilir. Meydana gelen enfeksiyonlar, antibiyotik tedavisi gerektirebilir ve hastanede kalma olasılığı vardır. Servikal yaralanma ise ameliyat gerektirebilir. Ağır kanama, pelvik ağrı, ateş veya kötü kokulu akıntı oluşması halinde doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir
Rahim Kanseri Nedeniyle Yumurtalıkların Alınması Gerekir mi?
Rahim kanseri olan birçok kişinin yumurtalıklarının alınması gerekir. Ancak yumurtalıkların alınması, henüz menopoza girmeyen hastaların menopoza gireceği anlamına gelir. 45 yaşından küçük ve menopoz öncesi dönemde olan hastaların yumurtalıklarının alınıp alınmamasının kararı doktorlarına danışarak verilebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Tolga Taşçı
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/ReoPfrH1.jpg
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Göztepe
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi
9.1.2025
9.1.2025
596
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.