satır arası

Transüretral prostat rezeksiyonu, prostat bölgesinde oluşan kanserli hücrelerin temizlenmesinde ya da prostat büyümesi olarak da bilinen iyi huylu prostat hiperplazisinin tedavisinde yapılan cerrahi bir müdahaledir. Mesanenin alt tarafında ve bağırsağa bağlı rektumun üstünde bulunan küçük bir erkek üreme organı olan prostat hücreleri vardır. Bu prostat hücreleri normal bir şekilde çalışamaz hale geldiğinde ve kontrol edilemeyecek şekilde kanserli doku oluşumunda prostat kanseri oluşur.

Prostat bölgesinde, kanserli hücre oluşumunda ya da prostata bağlı başka rahatsızlıkların varlığında transüretral prostat rezeksiyonu uygulanır. Rezeksiyon işlemi ile rahatsızlık oluşan prostat bezi bölgesinin bir parçası ya da tamamı çıkarılabilir.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Transüretral prostat rezeksiyonu ameliyatı, kapalı bir ameliyat yöntemidir. Sistoskop veya rezektoskop isimli ışıklı aletin idrar kanalından (üretra) girilerek mesane içerisine yerleştirilmesiyle rezeksiyon işlemine başlanır. Büyüyerek idrar kanalına baskı yapan prostat küçük parçalar şeklinde kesilerek mesaneye atılır. Işıklı kamera ile büyümüş prostat ekrana yansıtılır. Bu sayede prostatın ekrana yansımasıyla rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir. Bazı transüretral prostat rezeksiyonu çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP): Prostat dokusunu çıkarmak için elektrikle çalışan bir tel halkası kullanılır. Bu, iyi huylu prostat büyümesini (BPH) tedavi etmek için kullanılan en yaygın cerrahi yöntemdir.

Prostatın transüretral elektrovaporizasyonu (TUVP): Elektrot yöntemi ile uygulanır. Elektrik enerjisi kullanılarak bu rezeksiyon işlemi yapılır. Büyüyen prostat dokusunun bir alanı ısıtılarak buharlaştırılır.

Prostatın transüretral insizyonu (TUIP): Prostat dokusu çıkarılmaz, ancak mesane boynundan (üretra ve mesanenin birleştiği yer) başlayarak iki derin kesi yapılır. Bu kesilerin amacı idrar akışını iyileştirmek için üretrayı genişletmektir.

Prostatın fotoselektif buharlaştırılması (PVP veya lazer TURP): Prostat dokusunu buharlaştırmak için lazer enerjisi kullanılır.

Prostatın lazerle enükleasyonu: İdrar akışını engelleyen fazla prostat dokusunun büyük parçalarını çıkarmak için holium veya tülyum lazer kullanılır. 

Prostat üretra kaldırma: Prostatı kaldırmak ve üretranın açık kalmasını sağlamak için prostata implantlar yerleştirilir.

Prostat su buharı tedavisi: Su buharında depolanan termal enerjinin hedeflenen, kontrollü dozları prostat dokusunu azaltmak için kullanılır.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Prostat büyümelerinde iyi huylu olanlar, genelde erkeklerde 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Erkeklerde idrar yapma problemleri oluşturur. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak buna benzer sağlık sorunları artar. Bundan dolayı cerrahi müdahale ile prostatta rezeksiyon işlemi gerekli olabilir. 

Transüretral prostat rezeksiyonu işlemi yapılabilmesi için hastalarda bazı semptomların ortaya çıkması gereklidir. Bu semptomlara bağlı olarak prostat yapısında büyüme ya da farklı rahatsızlıkların tanısı konabilir. Prostat rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilecek semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mesane bölgesinde taş oluşumu.
  • Kanamaların olması.
  • İdrar yapmakta zorlanmaların olması. Bu nedenle hastaya sonda takılması.
  • Mesane bölgesinde oluşan divertiküller.
  • Sıklıkla idrar yollarında enfeksiyon oluşması.
  • Mesanenin tam olarak boşalmaması.
  • Böbreklerin çalışmasında problemlerin olması.
  • Kasık fıtığı oluşması.
  • Gece sık sık idrara çıkma ve buna bağlı olarak uyku düzeninin bozulması.
  • Uygulanan ilaç tedavisine rağmen hastalarda iyileşme görülmemesi ve şikayetlerin devam etmesi. Bu tür belirtiler prostat yapısında olumsuz bir durum olduğunu gösterir. 

Bu belirtilerin varlığında yapılan fiziki muayene ilave olarak test ve tahlillerde yapılabilir. Kan ve idrar tahlili, ultrasonografi, idrar akım testi gibi bazı test ve tahlil sonuçları da değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda hastanın prostat bölgesinde oluşan büyüme tespit edilebilir. Prostatın büyüme seviyesi, hastada oluşturduğu etkilerin şiddeti, vücuda verdiği diğer rahatsızlıklar da göz önünde bulundurularak yapılacak tedavinin aşamaları planlanır.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Transüretral prostat rezeksiyonu işlemi yapılacak hastalarda, prostattaki büyüme alanına, şiddetine, hastada oluşturduğu belirtilerin etkisine ve hastanın genel vücut yapısına verdiği zarara göre tedavi şekli de değişmektedir.

Genel olarak prostat büyümesinde ve idrar yapma problemlerinde cerrahi müdahale yapılması gereklidir. Yapılan cerrahi müdahale ile prostattaki hasarlı ve hastalıklı dokular küçük parçalar halinde vücuttan çıkarılır. Bunun için transüretral prostat rezeksiyonu işlemi uygulanır. Kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilen rezeksiyon işlemi, vücuda herhangi bir kesi atılmadan idrar kanalından kameralı tıbbi bir cihaz olan sistoskop veya rezektoskop cihazıyla girilerek yapılır.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Ameliyatı

Transüretral prostat rezeksiyonu işleminde, hasta sırt üstü yatırılır. Rezektoskop cihazıyla idrar kanalından girilerek kamera yardımı ile prostat ekrana yansıtılır. Böylece prostatta büyüme oluşan bölgeler ve idrar zorluğu oluşturan kısımlar ekranda görülür. 

Mesane ve mesaneye açılan idrar kanalları incelenir. Mesane bölgesinde taş oluşup oluşmadığı tespit edilir. Yapılan bu incelemelerin ardından prostatta büyüme oluşan bölgeler küçük parçalar halinde kesilerek mesane bölgesine atılır. 

Bu rezeksiyon işlemi herhangi bir kesi yapılmadan kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilir. Rezeksiyon işlemi sonrasında prostatta oluşan kanama durdurulur. Mesane bölgesine atılan prostat parçaları da basınçlı su kullanılarak tamamen vücut dışına atılır. 

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Transüretral prostat rezeksiyonu işlemi uygulanan hastalar ameliyat sonrası gerekli kontrol ve işlemler yapıldıktan sonra taburcu edilebilir. Taburcu edilen hastalara doktor tarafından bazı önerilerde bulunulur. Özellikle prostat rezeksiyonuna bağlı olarak ameliyat geçirmiş hastalar bu hususlara dikkat etmeleri gerekir.

Transüretral prostat rezeksiyonu tedavisi sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Gerekli kontrol ve takip süreci aksatılmadan yapılmalıdır.
  • Fazla su içilmesi gereklidir. Böylece idrarın rengi açılarak meydana gelebilecek kanamalar önlenmiş olur.
  • Prostat rezeksiyonu işlemi uygulanmış hastaların bol lifli gıda ürünleri tüketmeleri gereklidir. Kabızlık oluşması önlenerek sıvı gıdalar almaları önemlidir.
  • Gazlı içecek tüketimi yapılmamalıdır.
  • Kan sulandırıcı grubundaki ilaçlar kullanılmamalıdır.
  • Ameliyat sonrası 4 ila 6 hafta ağır kaldırılmamalıdır.
  • Ameliyat sonrası yaklaşık 1 ay boyunca cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
  • Uzun süreli olarak sert zemin yüzeye oturulmamalıdır. Bu tür hususlara dikkat etmek, prostat rezeksiyon işlemlerinden sonra hastaların iyileşme sürelerini kısaltabilir. 

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Transüretral prostat rezeksiyonu tehlikeli midir?

Prostatta yapılan rezeksiyon işlemi ile prostatın bir kısmı ya da tamamı çıkarılabilir. Prostatın büyüme alanına göre yapılacak cerrahi müdahale farklı olabilir. Küçük bir alanı kaplayan prostat büyümeleri ciddi anlamda tehlike oluşturmaz. Prostattan alınan parçanın büyük olması ya da prostatın bütün halinde alınması durumunda bazı komplikasyonlar oluşabilir. Bu tür rezeksiyon işlemlerinden sonra hastalar günlük yaşamsal aktivitelerinde ve yaptıkları işlerde oldukça dikkatli olmaları gereklidir.

Transüretral prostat rezeksiyonu kanser midir?

Prostat rezeksiyonu, prostat yapısında büyüme, idrar yapamama gibi sağlık sorunlarının tedavisinde uygulanan cerrahi bir müdahaledir. Transüretral prostat rezeksiyonu kanser değildir. Yapılan cerrahi müdahale ile prostatta oluşan büyüyen ve hasarlı yapılar parçalar halinde vücuttan çıkarılır.

Transüretral prostat rezeksiyonu nasıl temizlenir?

Prostat rezeksiyonu yapılarak prostat bölgesinde oluşan hastalıklı, hasarlı ve vücudu rahatsız eden dokular temizlenir. Prostat rezeksiyonu işlem genelde kapalı ameliyat yöntemi uygulanarak yapılır. Bu işlem sonucunda prostata ve vücuda zarar veren büyümüş prostat, parçalar halinde vücuttan çıkarılarak temizlenir. Prostat rezeksiyonuna bağlı olarak, cerrahi müdahale uygulanan hastalar genel yaşam koşullarına dikkat ederek, her zaman dikkatli olmaları gerekir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Cevdet Kaya
Çocuk Ürolojisi
‎ İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
82

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.