Trigliserid nedir kan tahlili hakkında merak edilenler her geçen gün artış gösterir. Trigliseridler, kişide hangi hastalıkların var olduğuna dair çeşitli ipuçları sunar. Trigliseridler mumsu yağlar olarak bilinir.
Yemekler ilk tüketildiği anda kaloriler trigliseritlere dönüştürülür. Vücutta en çok depolanan yağlardan biridir. Bu yağ hücrelerinin depolanmasının nedeni hemen kullanılmayacak kalorilerden meydana getirilmesidir. Vücudun birçok bölümünü etkileyen trigliseridler belirli bir dengede olmalıdır. Aksi hâlde vücuda zarar verebilir.
Trigliserid Kan Tahlili Nedir?
Trigliserid nedir kan tahlili kandaki trigliserid oranını ortaya koyar. Trigliserid için özel bir kan tahlili yapılmasa da yapılan kan tahlillerinde trigliserid sonuçlarına yer verilir. Bu sonuçlar vücuttaki yağ depolama oranında ya da sistemsel faaliyetlerde herhangi bir sorun olup olmadığını ortaya koyar.
Test sonunda gerekli tedavi adımları atılmaya başlanır. İlgili birimlere sevk edilmesi gerekiyorsa süreç planlanır ve trigliserid değerlerinin normale ulaşması sağlanır. Trigliserid tahlilinden önce hastanın aç ya da tok gelmesi gerektiğiyle ilgili doktor talebine bağlı olarak bilgi verilir.
Trigliserid testleri, kalp hastaları ya da kalp hastalığına sahip olma ihtimali olan kişiler için talep edilen bir testtir. Trigliserid değerleri yorumlanırken kan tahlilinde yer alan diğer hormonların oranları da dikkate alınır. Trigliserid değerleri tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir. Öncesinde fiziki muayene de talep edilir.
Trigliserid Kan Tahlili Normal Değer Kaç Olmalı?
Trigliserid nedir kan tahlili sorusunun cevabının araştırılmasının en büyük nedenlerinden biri çıkan sonuçların neyi ifade ettiğini öğrenmektir. Kan tahlili, sonuçları belirli oranları gözler önüne serer. Bu oranların her biri için referans aralıkları vardır. Referans aralıkları bazen testte belirtilir. Kan tahlili trigliserid nedir diye merak edenler çıkan testteki trigliserid bölümüne bakmalıdır.
Trigliserid için normal değer 150 mg/dl seviyesinin altında olmasıdır. Ancak bu değerin üstünde kalan durumlar için de farklı yorumlar yapılır. 151-200 mg/dl trigliserid "sınırda yüksek" olarak adlandırılır. 201-499 mg/dl trigliserid ‘yüksek’ olarak ifade edilir ve 500 ya da üzeri değere sahip trigliserid oranları da ‘çok yüksek’ olarak bilinir.
Normal değerlerin dışındaki ihtimaller için doktorlar tedavi sürecini başlatırlar. Buna ek olarak yeme düzeni gibi pek çok gündelik yaşam faaliyetinde değişim yapmak gerekebilir. Trigliserid değerlerinin yüksek olması çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden hemen kontrol altına alınmalıdır.
Trigliserid Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri
Trigliserid düşüklüğü üşüme, uyuşukluk, kas kaybı, cilt kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Sağlıklı bir bireyde trigliserid oranı 150 mg/dl oranının altında olmalıdır. Fakat eğer bu oran 50 mg/dl ya da altına düşerse bu trigliserid düşüklüğü olarak ifade edilir.
Eğer sindirim sistemlerinde bir hastalık varsa, kişide hipertiroidi mevcutsa bu gibi durumlarda trigliserid oranlarında düşüş gözlenir. Gereğinden fazla mısır, yulaf, buğday ve arpa gibi besinlerin tüketilmesi durumunda trigliserid oranlarında anormal düşüşler olabilir.
Trigliserid düşüklüğü kritik bir orana ulaştığında mutlaka ilaçlarla dengeleme yoluna gidilir. Bu tanıyı almış kişiler trigliserid düşüklüğü neden olur sorusunun cevabını araştırırlar. Dengesiz beslenme, vücuttaki başka hastalıkların varlığı, doğru çalışmayan sistemler ve kötü emilim problemleri trigliseridin çok fazla düşmesine neden olabilir.
Tahlil sonuçlarının ardından bu nedenler araştırılıp ortaya konur ve eğer varsa hastalıkların teşhisi yapılır. Daha sonrasında trigliserid düzeyinin normale dönmesi adına yapılabilecekler hastaya aktarılır. Genelde trigliserid oranlarında düşme durumuna çok sık rastlanmaz. Ama bu trigliserid seviyelerindeki düşüşün normal olduğu anlamına da gelmez.
Belirtilen referans aralığı dışındaki her değer için doktor ek tetkik isteyebilir ve bu sayede kesin bir teşhis koyabilir. Aşırı yağlı yiyecekler tüketmek insan sağlığı için ne kadar tehlikeliyse hiç yağ olmayan yiyecekleri düzenli olarak tüketiyor olmak da trigliserid değerinde düşüşe sebep olabilir. Çünkü vücut alması gereken yağ oranını karşılayamaz.
Trigliserid Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri
Trigliserid yüksekliği ise trigliserid oranının referans kabul edilen 150 mg/dl ve üstü olması durumunda ortaya çıkar. Eğer trigliserid oranı 500 mg/dl ve üstüne çıkarsa çok yüksek bir sonuç ortaya çıkar ve bu durumda acil müdahaleler yapmak gerekir. Çünkü yüksek trigliserid oranı hastanın vücudunda bir problem olduğunu ortaya koyar. Trigliserid yüksekliği vücuda çok fazla yağ girmesi sonucu kendini gösterir.
Trigliseridin çok fazla yükselmesinin nedeni şunlardır:
- Aşırı alkol tüketimi
- Sigara bağımlılığı
- Ailede yüksek trigliserid öyküsü varlığı
- Dengesiz beslenme, aşırı yağlı yiyecekler tüketme
- Günlük karbonhidrat alım miktarını aşma
Kan tahlilinde trigliserid yüksekliği nedir sorusu, bu parametrenin hangi hastalıkları tetiklediğini öğrenmek için sorulur. Trigliseridin çok fazla yükselmesi hâlinde kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca çok fazla trigliserid yükselmesi durumunda kalp krizi ve inme gibi hastalıkların varlığından da söz edilebilir. Trigliserid, doktor direktifleriyle kontrol altına alınmalıdır.
Trigliserid yüksekliği kişinin hayat kalitesini olumsuz anlamda etkiler. İnsanların kilosuna, boyuna ve günlük hareketine göre almaları gereken bir kalori aralığı vardır. Bu kalori aralığının altında kalori alımı başladığında kilo verilir. Tam tersi durumda da kilo alınır. Bu günlük alınması gereken kalori miktarını aşmak yani harcanan enerjiden daha fazla kalori tüketmek trigliserid oranının yükselmesine sebep olur. Çünkü kişi, harcadığı enerjiyle aldığı kaloriyi yakamaz.
Trigliserid Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?
Trigliserid nedir kan tahlili sorusuna cevap arayanlar, daha sonra trigliserid değerini öğrenmek için hastanelere başvurur. Trigliserid için özel olarak bir kan tahlili talep edilmez. Trigliserid de tıpkı diğer kan tahlilleri gibi farklı değerlerle birlikte ölçülür ve öyle raporlanır.
Trigliserid kan tahlili randevusu alabilmek için önce herhangi bir poliklinikten muayene randevusu alınmalıdır. Bu muayenenin ardından trigliserid oranına bakıp bakmamanın gerekliliğine doktor karar verir. Yani testi doktor talep eder.
Doktorun isteğiyle kan tahlili yapılacaksa hastanelerin ilgili birimlerinden kan tahlili randevusu alınır. Yoğunluğa göre bu tahliller aynı gün ya da ertesi gün yapılabilir. Tahlilde bakılacak diğer hormonlara ve parametrelere göre tahlilin aç ya da tok olarak yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
Trigliserid Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Trigliserid Kan Tahlili Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
Trigliserid nedir kan tahlili sorusunun cevabı olarak sonuçlar doktor tarafından yorumlanmalıdır. Bunun için tahlil işlemi tamamlandıktan sonra online olarak ya da doğrudan hastaneye giderek sonuçlar alınabilir. Hastane laboratuvar yoğunluğuna ve işleyişe göre sonuçların çıkma süresi de değişiklik gösterebilir. Sonuçlar genellikle direkt olarak doktorun bilgisayarına aktarılır.
Trigliserid Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?
Kan tahlili trigliserid nedir sorusuna cevap arayanlar öncelikle doktor tarafından talep edilen kan tahlili için ilgili birime müracaat etmelidir. Ardından hemşire tarafından kan alma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem kısa sürer. Fakat testin detaylı içeriğine göre birden fazla tüp kan alınabilir.
Trigliserid Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
Test sonuçları tahlil yapılan kurumun çalışan kapasitesine ve iş yüküne bağlı olarak bir ya da iki günde çıkar. Daha sonra doktora iletilir. Hastanenin online sisteminde ya da e-nabız'da da sonuçlar görülebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Mahir Cengiz
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/hmi3AC6Y.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Medical Park Florya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
28.6.2024
28.6.2024
11363
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.