Troponin diğer bir ismi ile troponin kompleksi olarak da bilinir. Troponin nedir kan tahlilinde nasıl anlaşılır, sorusunun yanıtı için öncelikle troponinden bahsetmek gerekir. Troponin, iskelet ve kalp kasındaki kas kasılmalarının bir ögesi ile alakalıdır. Üç düzenleyici proteini kapsar. Bu proteinler; troponin C, troponin I ve troponin T olarak bilinir. Troponin, ani kalp krizi gibi problemlerde kalbin hasar almasından dolayı kastan kana karışır.
Kan tahlili troponin nedir ve kişinin kanındaki troponin değeri ne kadardır görülmesini sağlar. Kalp kası hücrelerinde bulunan bir protein olduğu bilinen troponin belirli nedenlere bağlı olarak düşebilir ya da yükselebilir. Ortaya çıkan troponin yüksekliği ya da düşüklüğü de kan tahlilinde ortaya çıkar.
Kişinin kalp krizi geçirip geçirmediği ile ilgili net bilgilere ulaşmak için de yine troponin testinden faydalanır. Bazı durumlarda kişiler uyku halindeyken dahi kalp krizi geçirebilir. Şiddetli kalp krizleri yaşamın sonlanmasına neden olabilir. Hafif seyreden kalp krizlerinde ise kişi kalp krizi geçirdiğini fark etmeyebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı da kişilerin troponin değerlerine bakılır ve geçmişte kalp krizi geçirip geçirmediği kontrol edilir.
Troponin Nedir Kan Tahlilinde Nasıl Anlaşılır?
Kan tahlili troponin nedir sorusuna kişinin kalp sağlığı hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olan bir proteindir, şeklinde yanıt verilebilir. Kan tahlili yaptırıldığında detaylı dökümde troponin kısmı yer alır. Troponin kısmında bu değerin normalde hangi referans aralığında olması gerektiği belirtilir. Kan tahlili sonuçlarına göre kişinin troponin değerleri de bu dokümanda yer alır. Böylelikle troponin nedir kan tahlilinde kolaylıkla ortaya çıkar. Troponin testi genellikle bazı belirtiler doğrultusunda hastalardan talep edilir. Bu belirtilerin başında kişinin kalp krizi geçmişi olması yer alır. Bunun haricinde ise troponin kan tahlili yaptırılması gereken durumlar şu şekildedir;
- Nefes darlığı
- Boyun ağrısı
- Mide bulantısı
- Sırt ağrısı
- Baş dönmesi
- Çene ağrısı
- Aşırı terleme
- Kol ağrısı
Bu belirtiler genellikle kalp krizi belirtileri olarak da kabul edilir. Bu belirtilerin bir ya da birden fazlasının aynı anda görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz gerekir. Belirtilmiş olan bu semptomlar farklı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Her ihtimale karşın sağlık durumunuzu riske atmadan gerekli muayeneleri ve tahlilleri yaptırmanızda fayda vardır.
Troponin Kan Tahlili Normal Değerleri Kaç Olmalı?
Troponin değerlerinin genellikle 0.004 ng/ml olması gerekir. Belirlenen bu değerde ve bu değerden aşağıda troponin değerine sahip kişilerin kalplerinde herhangi bir sorun yoktur. Fakat troponin değerlerinin 0.004 ng/ml'nin üzerine çıkması halinde kişinin kalp hastalıklarına yakalanmış olduğu ya da kalp krizi geçirmiş olduğu ortaya çıkar. Belirtilmiş olan normal değer, laboratuvarlara göre değişiklik gösterebilir. Bu konu hakkında net bilgi sahibi olmak için ilk olarak troponin kan tahlili yaptırılmalı ve sonuçlar doktora gösterilmelidir. Böylelikle kalp sağlığınız hakkında kesin bilgilere ulaşabilirsiniz.
Troponin Düşüklüğü Neden Olur?
Troponin düşüklüğü tehlikeli bir durum olarak görülmez. Troponin değerlerinin ölçülmesi için kişilerden bazı tahliller istenilir. Bu tahliller doğrultusunda ise hastada troponin düşüklüğü tespit edilebilir. Bu değerin kan tahlili sonuçlarında düşük seviyelerde çıkması ise kişinin kalbinin sağlıklı olduğunu gösterir. Kalp sağlığını korumuş olan kişilerin bu değerleri normal seviyelerde ve hatta normal seviyelerin altında seyredebilir.
Kan Tahlilinde Troponin Yüksekliği Nedir?
Troponin yüksekliği genellikle kişilerin kalp krizi geçirdiğinin işaretidir. Aynı zamanda kişinin kalp kasında herhangi bir sorun olması halinde de kan tahlillerinde troponin yüksekliği görülür. Troponin yüksekliği sadece kalp krizine bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bazı kalp ritim bozuklukları da bu değerlerin artış göstermesine neden olabilir. Aynı zamanda akciğer atardamarında pıhtı oluşumuna bağlı olarak da kan değerlerinin yükselmesi normaldir.
Kalp yetmezliği yaşayan kişilerin de troponin değerinin yüksek çıkması mümkündür. Kişinin kalp damarlarına balon uygulaması yapılmışsa ya da stent takılmışsa da bu değerler normalin üzerinde seyreder. Troponin nedir, kan tahlili sonuçlarında bu değerin yüksek çıkmasının sebepleri nelerdi şu şekilde incelenebilir;
- Kalp kasının zarar görmesi
- Kalp zarının iltihaplanması
- Kalbi yoracak egzersizler yapmak
- Kalp dokusunun zayıflamış olması
- Böbrek yetmezliği
Troponin Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?
Troponin kan tahlili vermek için öncelikle sağlık şikayetlerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Ortaya çıkmış olan belirtileriniz doğrultusunda hastanelerin ilgili alanlarında hizmet veren uzman hekimlerden randevu almalısınız. Randevu almış olduğunuz doktor sizi muayene eder. Gerekli durumlarda bazı tahliller ve testler istenebilir. Hastalığınıza bağlı olarak talep edilebilecek tahlillerden biri de troponin kan tahlilidir. Bu tahlili yaptırmak için ekstra randevu talebi oluşturmanıza gerek yoktur. Troponin nedir kan tahlili sonuçlarınız doğrultusunda belli olur.
Troponin Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Troponin nedir kan tahlili sonucu nasıl öğrenilir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir. Troponin, kişilerin kalp sağlığı ile ilgili bilgi edinilmesine katkı sunan ve kalp krizi ihtimalinin kontrol edilmesine yardımcı bir testtir. Bu test sayesinde kalp sağlığınızın korunmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kalp hastası olan kişilerinde düzenli olarak bu tahlili yaptırması gerekir. Böylelikle kalp sağlığınızın gidişatı gözetim altına alınmış olur.
Troponin kan tahlili yaptırdıysanız ilk olarak tahlil sonuçlarınızın ne kadar sürede çıkacağı hakkında sağlık personellerinden bilgi almanız gerekir. Sonuçlarınız çıktıktan sonra ise hastaneden tahlillerinizin belirtilmiş olduğu dokümanı talep edebilirsiniz. Troponin kan tahlili sonucunuz hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle normalde değerlerin ne kadar olması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bu bilgiler ışığında sonuçlarınızı inceleyebilirsiniz. Fakat kendi incelediğiniz sonuçlar resmi sonuçlar değildir. Bu nedenle doktorunuzdan tekrar randevu almanız gerekir. Randevunuzda doktorunuz tarafından tahlil sonuçlarınız incelenir ve sizlere konu hakkında bilgi verilir.
Troponin Kan Tahlili Hakkında Sık Sorulan Sorular
Troponin Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?
Kan tahlilinde troponin nedir sorusunun yanıtı ortaya çıkar. Hastaneye başvuran kişilerde troponin düşüklüğü ya da yüksekliği olup olmadığı bu tahlil sonucuna bağlı olarak öğrenilir. Bu kan tahlilini yaptırmak için ilk olarak muayene olmak gerekir. Doktorunuzun sizlerden bu tahlili istemesi üzerine kan vermeniz gerekir. Kan verme işlemi ile işlem gerçekleşmiş olur.
Troponin Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
Troponin kan tahlili bazı durumlarda acil olarak talep edilir. Durumun aciliyetinin olduğu doktorlar tarafından, kan alım işlemini yapan sağlık personellerine bildirilir. Bu aciliyet sürecine bağlı olarak tahlil sonuçları öncelikli olarak incelenir. Acil talep edilen troponin kan tahlili sonuçları ortalama iki saat içerisinde çıkar.
Aciliyeti olmayan troponin kan tahlillerinin sonuçları ise yaklaşık dört ya da beş saat sonra çıkmış olur. Bu süreç öncelikli hastaların bulunmasına göre değişebilir. Kısaca kan tahlili sonuçları genellikle aynı gün içerisinde çıkar. Tahlil sonuçlarının çıkması ise aksaklıklara bağlı olarak bir gün sonrasına kalabilir.
Troponin Testi ile Kalp Krizi Riski Önlenir mi?
Troponin testi sayesinde kişinin kalp problemi olup olmadığı ortaya çıkar. Kişinin kalbinin hasar almış olmasına bağlı olarak kalp krizi riski gözlemlenebilir. Bu durum göz önüne alınarak, kalp krizinin daha hafif atlatılmasına yardımcı olmak mümkündür. Fakat direkt olarak kalp krizini önlemek ise mümkün değildir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Mustafa Güler
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/OxO816IR.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Medical Park Göztepe
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
30.5.2024
30.5.2024
12443
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.