TSH'nin açılımı ‘tiroid uyarı hormonu’ şeklindedir yani vücutta bulunan bir hormonun adıdır.
TSH nedir kan tahlili sonuçlarında ne ifade eder sorusu için, tiroid hormonunun düzgün salgılanmasında çok büyük bir role sahiptir yanıtı verilebilir. Hipofiz bezi tarafından salgılanır.
Kana karışarak T3 ve T4 hormonlarını tetikler. Eğer tiroidlerde yaşanan olağan dışı bir durum söz konusuysa kan tahlili yapıldığında TSH değeri normalden farklı çıkabilir.
Olası bir tiroid bozukluğunda ilk olarak TSH testine bakılır ve yüksek ya da normalin altında bir değerde olduğunda hekim tarafından uygun tedavi saptanır.
Tiroidlerde yaşanan sorunlar kilo alıp verme güçlüğü, terleme, huzursuzluk gibi birbirinden farklı belirtiler gösterebilir.
TSH Kan Tahlili Nedir?
TSH nedir kan tahlili işleminde, tiroid bezinin işleyişinde bir sorun olup olmadığını anlamak adına ölçülür.
Bu ölçüm de yalnızca kan tahlili yoluyla yapılır. Tiroid bezleri enerji üretimi yapmak, metabolizmayı doğru şekilde çalıştırmak ve genel vücut fonksiyonlarını düzenleyebilmek adına ihtiyaç duyulan tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) ismindeki hormonları üretir.
Eğer bu hormonları yeterli seviyede üretemezse hipofiz bezi, tiroidi uyarmak için TSH üretimini artırır ve bunun sonucunda TSH değerinde artış meydana gelir.
Normal TSH nedir kan tahlili sonuçları yaşa göre değişir mi sorusu, yaş, cinsiyet gibi faktörler normal olarak nitelendirilecek değeri değiştirir, yanıtı verilebilir.
Yaşa göre farklılık gösteren bu değer yetişkin bir birey için yaklaşık 0,4 ile 4.0 uIU/mL arasında olması beklenir.
Yine de kan tahlili TSH nedir sorusunun cevabı özet olarak bu şekilde verilebilir.
TSH Kan Tahlilinde Normal Değeri Kaç Olmalı?
TSH hormonu için ne kadar miktarda çıkması gerektiği yaşa göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Normal TSH nedir kan tahlili değerleri ne olmalı sorusunun yanıtları aşağıdaki gibi özetlenebilir;
- 0 - 6 günlük arası bebekler için 0,70-20.00
- 6 günlük ile 3 aylık arası bebekler için 0,72-12.70
- 3 aylık - 1 yaş arası çocuklar için 0,73-8.9
- 1 yaşla 6 yaş arası çocuklar için 0,69-5.89
- 6 yaşla 11 yaş arası çocuklar için 0,60-4.66
- 11 yaşla 20 yaş arası bireyler için 0,51-4.17
- 20 yaşla 120 yaş arası bireyler için 0,27-4.20
Yaş ilerledikçe kan tahlilinde TSH hormonunun normal sayılacak değerinin düşüş gösterdiği söylenebilir.
Hamile olan kadınlar için bu değerlerin baz alınması tavsiye edilmez. Zira hamilelik dönemi içerisinde çeşitli hormonlarda yükselme söz konusu olabili.
Bu nedenle kişide olması gereken kan tahlili TSH nedir sorusu için sonuçlar hamilelik hormonlarına göre değerlendirilir.
TSH Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri
Tiroid bezi kalp atışı ve üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için önem arz eder.
Dolayısıyla bu bezi doğrudan etkileyen TSH hormonunun düşük olması yaşamı etkileyebilir.
Aşırı aktif çalışan tiroid bezi hipertiroidizm sorununa yol açabilir. TSH nedir kan tahlili belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kilo kaybı
- Kalbin hızlı atması
- Sıcak ve soğuğa fazla duyarlılık
- Anksiyete
Farklı zamanda farklı nedenlerden olabilse de genellikle TSH düşüklüğü gebelik sürecinde ortaya çıkabilir.
Zira gebelik dönemi için yapılan tahliller sırasında bu duruma sık rastlanır.
Kadınların hamilelik sırasında yaşadığı TSH düşüklüğü özellikle 3. aydan sonra kendini belli etmeye başlayabilir. Bunun nedeni de doğum kadar salgılanan HCG hormonu olarak gösterilir.
Dengelemenin nasıl yapılacağını doktor hastasının yaşına, diğer sağlık sorunlarının olup olmadığına göre kararlaştırabilir.
TSH değerinde düşüklük gözlemlenmesi doğrudan tiroid hormonunun fazla salgılanmasıyla ilişkilendirilir.
Fakat buna sebep olan durum değişkendir. Graves hastalığı bu hormonun düşmesine sebep olmuş olabilir.
Diğer adı zehirli guatr olan graves hastalığının ilk belirtileri arasında boyun bölgesinde gözle görülür büyüme ya da bir başka deyişle şişlik gözlemlenmesidir.
Bunun yanı sıra nodüller de TSH değerini düşürebilir. Nodül her zaman tehlikeli görülmese de mutlaka kontrol altında tutulması gerekir.
Her zaman için en doğru bilgiyi yalnızca kişinin doktoru verebilir. Bu yüzden TSH sonucu yüksek ya da düşüklüğü korkuya sebep olmamalıdır. Hekimin tedavisine uyulmalıdır.
TSH Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri
Primer hipotiroidizm söz konusu olduğunda tiroid bezi yeterli gelecek seviyede hormon üretemeyebilir. Bunun bir sonucu olarak kanda TSH yüksekliği görülebilir.
Yeterli düzeyde iyot almamak da tiroid hormonlarının üretiminde sıkıntılara sebep olabilir.
Doğal olarak hipofiz bezi tiroidi uyarmak maksadıyla normalinden fazla TSH salgılamasına yol açabilir.
TSH yüksekliği özellikle de iyotun az tüketildiği bölgelerde yaşayan kişilerde daha çok görülebilir.
Bir diğer ihtimal de hipofiz bezinde ortaya çıkan bir fonksiyonel bozukluk olabileceğidir. Bunun sonucunda da TSH yüksekliği görülmesi olası bir durumdur.
Kan tahlilinde tsh yüksekliği nedir, sorusu da bu şekilde açıklanabilir.
TSH Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?
Eğer tiroid ile alakalı bir şikayet söz konusuysa ve TSH değerine baktırılacaksa endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bölümünden randevu alınması tavsiye edilebilir.
Hekim öncelikle elle tiroidin bulunduğunu boğaz bölgesini muayene etmek isteyebilir.
Sonrasında gerek görürse basit bir kan tahlili ile tüm değerleri görmek isteyebilir. Bazı hastalar için ultrason talebinde de bulunabilir.
Sürecin nasıl işleyeceği tamamen doktora bağlıdır.
TSH kan tahlili ile yüksek ya da düşük çıkarsa hekim hastasının durumuna bağlı olarak bir tedaviye karar verir ve en kısa zamanda tedavi süreci başlar.
İç salgı hastalıklarıyla ilgilenen Endokrinoloji bölümü bu tahlil için gidilebilecek bölümlerden biridir.
Diğer seçenek de genel cerrahi ya da nükleer tıp bölümü olabilir.
Üç bölüm de TSH değerleri için gerekli testleri uygulayabilir ve süreci yönetebilir.
Böylelikle kan tahlilinde TSH nedir, ne olmalı sorularının detaylı yanıtlarını doktorunuzdan alabilirsiniz.
TSH Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Tahlil sonuçları yaklaşık 2 ila 4 saat arasında çıkabilir. Genel anlamda hormon testleri çıkış süresi bu şekilde olmaktadır.
Yine de laboratuvarın durumuna göre süre azalabilir ya da artabilir. Hastanenizin elektronik ortamdaki tahlil sonuçları ekranını takip ederek, sonucunuzu alabilirsiniz.
TSH tahlil sonucu çıktıysa hekimle görüşülmesi tavsiye edilir. Zira değerin yüksek ya da düşük olduğuna hastanın durumunu baz alarak hekim karar verir.
Uygun tedavi için yönlendirmeyi de yine sadece hekim yapabilir.
Dolayısıyla hasta sonuçlara kendisi baktıktan sonra düşük ya da yüksek olduğuna kendince karar vermemeli ve doktoruyla iletişim halinde kalmalıdır.
TSH Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
TSH Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?
TSH tiroid bezlerinin ne derece çalıştığını görmek amacıyla yapılır. Boyun bölgesinde bulunan tiroid bezinin çok ya da az çalıştığını tespit etmek hayat kalitesi bakımından önemli bir noktadır. Bu test halihazırda var olan hastalığı kontrol etmek için ya da hastalık şüphesi bulunduğunda yapılır. TSH beyinde bulunan hipofiz bölgesinden salgılanarak kana karışır. Hasta kolundan kan verir ve bu kan aracılığıyla TSH miktarı öğrenilir. Sonucun çıkması değişkenlik gösterebilir. Hormon testleri genellikle maksimum 4-5 saat kadar sonra çıkabilse de kimi zaman ertesi güne sarkabilir.
TSH Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
Hastanenin, laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak test çıkış süresi azalıp artabilir. TSH nedir kan tahlili sonuçları için doktor yaklaşık bir aralık belirtip süre dolduğunda yanına gitmenizi talep edebilir. En doğru bilgilendime yine doktor tarafından yapılacaktır. Sonuç çıktığında hekimin yanına mutlaka gidilmesi tavsiye edilir. Kişi doktoruna göstermeden, internet üzerinden bakarak değerlerinin düşük ya da yüksek olduğu kanısına varmamalıdır. TSH kan tahlili sonucu kişinin yaşı, cinsiyeti, sağlık sorunları, gebelik durumu gibi birden fazla etmen baz alınarak hekim tarafından profesyonelce incelenir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Anıl Tombak
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/yCKkEJjF.jpg
Hematoloji
Medical Park Mersin
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Hematoloji
16.7.2024
16.7.2024
28011
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.