satır arası

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp, turpgiller familyasının üyesi olan bir sebze türü olarak kabul görür.

Etli meyvesi olan ve genellikle beyaz bir renge sahip olan turpun faydaları insan sağlığı açısından büyük önem taşır.

Beyaz renge sahip olduğu bilinen turpun farklı renkleri ve çeşitleri de bulunur. Turp özellikle Helenistik dönemde ve Roma döneminde sıklıkla tüketilen besinlerden birisi olarak bilinir.

Turpun faydalarından yararlanmak için geçmiş dönemlerde de belirli bir miktar turp tüketimi gerçekleştirilirdi.

Turp ile ilgili Helenistik dönemden öncesinde ise bir bilgi yoktur. Uzun kök yapısına sahip olan turplar pişirme içinde uygun olan sebzelerden birisi olarak bilinir.

Genellikle silindir şeklinde olan turpun faydalarından yararlanmak için farklı tüketim yöntemlerini denemek mümkündür.

Diploid bir tür olduğu bilinen turp, 18 kromozoma sahip bir sebzedir. Avrupa ülkelerinde ve Japonya'da yıl boyunca turp yetiştiği bilinir.

Bunun nedeni ise bu bölgelerin varyete açısından zengin olmasıdır. Bu ülkelerde turpun yetişebilmesi için gerekli olan bütün özellikler bulunur.

Turpun iyi yetişmesi için tam güneş altında olması ve iyi ışık alması gerekir. Aynı zamanda kumlu topraklar da turpun iyi yetişmesine imkân sunan diğer bir unsurdur. 

Turp Çeşitleri Nelerdir?

Turp Çeşitleri Nelerdir?

Turpun bilinen ve net olarak bilinmeyen birçok farklı türü vardır. Bu turpların her birinin farklı sağlık problemlerine iyi geldiği hakkında bazı bilgiler bulunur.

Günlük olarak yemeklerde tükettiğimiz turp türü kırmızı turp olarak bilinir. Kırmızı turpun faydaları da bulunur.

Bu nedenle turp tüketimi oldukça önemlidir. Bunun haricinde ise beyaz turp ve kara turp gibi farklı türler de vardır.

Turp kelimesi "raphanus sativus" kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise kokan soğan olarak bilinir.

Özellikle kırmızı turp çeşidinin ağız kokuttuğu bilinir. Bu nedenle de kokulu soğan olarak da adlandırılır.

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turpun faydaları arasında birçok sağlık problemine iyi gelen özellikler bulunur.

Bu özelliklerin en önemlisi ise turpun içerisinde yer alan C vitaminidir. C vitamini sayesinde hastalıklara karşı korunma sağlanır.

Turpun faydaları nedir sorusunun yanıtlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün; 

Turp tüketiminde aşırıya kaçmamaya da dikkat etmek gerekir. Fazla tüketilen turp, ishal problemine neden olur.

Fazla miktarda turp tüketimi aynı zamanda gaz sancısı yaşanmasına da yol açabilir. Gastrit ve ülser gibi mide problemi olan kişilerin turp tüketmemesi önerilir.

Kırmızı Turpun Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp ve turpun bütün çeşitleri insan sağlığı için faydalıdır. Bilinen turp çeşitlerinin her birinin iyi geldiği farklı problemler bulunur.

Genel olarak turpların ortak bir noktası ise hepsinin içerisinde C vitamininin yer almasıdır. Kırmızı olarak yetişen turpun faydalarını inceleyecek olursak;

  • Kırmızı turpun antioksidan özelliği vardır.
  • Hücre hasarını önler.
  • Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunur.
  • Kolajen oluşumunu destekler.
  • Diyabet riskinin azaltılmasına imkan sunar.
  • Kan damarları için faydalıdır.
  • Cildin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Vücuttaki fazla ısıyı alır. (Bu nedenle özellikle yaz aylarında tüketilir. Çocukların ateşi çıktığı zaman da kırmızı turp yedirilebilir)

Beyaz Turpun Faydaları Nelerdir?

Beyaz turp diğer turp çeşitlerine kıyasla daha uzun bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda diğer turp çeşitleri ile karşılaştırıldığı zaman beyaz turpun tadının daha farklı olduğu sonucuna varmak da mümkündür. Beyaz turpun faydaları şu şekilde bilinir;

  • Vücuttaki zararlı mikroplara karşı koruma sağlar.
  • Vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir.
  • Kanser hücrelerine karşı direnç gösterir.
  • Diyabet rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır.
  • Cildin daha canlı bir görünüme kavuşmasına imkan sunar.
  • Saçları daha bakımlı gösterir.
  • Saçların daha güçlü olmasına imkan sunar.
  • Romatizma ağrılarına iyi gelir.
  • Migren ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olur.
  • Stresi azaltır.
  • Yorgunluğu alır.
  • Strese iyi gelir. 
  • Kan basıncını dengeler.
  • Sinirleri yatıştırır.

Turp Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Kara Turpun Faydaları Nelerdir?

Siyah turp ismi ile de bilinen kara turp özellikle karaciğerde oluşabilecek hasarlara karşı etkin koruma sağlar. Yüksek kolesterolü olan kişilerinde kara turp tüketmesi önerilir. Kara turp yükselen kolesterolün dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda kara turp sindirim problemlerine de iyi gelir. Sindirim sistemi problemi yaşıyorsanız bu sorunun önüne geçmek için günde belirli bir miktar kara turp tüketmeniz gerekir. Dışı siyah renge sahip olan bu turpun içerisi beyaz ve etli bir yapıya sahiptir. C vitamini bakımından zengin olan bu turp türü soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. 

Karaciğerinde iltihaplanma problemi olan kişilerin tedavi sürecinde kara turp tüketmesi de oldukça faydalıdır. Kara turp karaciğer başta olmak üzere vücutta oluşan iltihaplanmaların giderilmesini destekleyici özellikleri ile bilinir. Kara turp aynı zamanda bronşit problemine de iyi gelir. Kronik öksürüğü olan kişiler akşam yatmadan önce kara turpun içerisini oyup, oyulan kısma bal dökmelidir. Sabah uyanıldığında ise turpun suyu ve bal karışımı içilir. Böylelikle kara turpun öksürük kesici özellikleri ortaya çıkar. Kara turp, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını da destekler.

Turp Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Turp oldukça faydalı bir sebze türü olarak bilinir. Turp tüketimi sağlıklı olduğu kadar turp yapraklarının tüketimi de bir o kadar sağlıklıdır. Bu nedenle turpun her bölgesinden faydalanmak da mümkün hale gelir. Turp yaprağı özellikle kışın hazırlanan salataların içerisine eklenir. Böylelikle hem salatalar tatlanmış olur hem de yaprakların faydalarından yararlanılır. Birçok kişi turp yaprağının faydalarını bilmediği için yaprak kısımlarını çöpe atar. Ancak böyle bir durumda hem turp israf edilmiş olur hem de doğal içeriklerinden tam olarak faydalanılamamış olur. 

Bazı araştırmalar turpun yapraklarının turptan bile daha faydalı olduğu bilgisini verir. Özellikle demir eksikliği olan kişiler için turp yaprağı oldukça faydalıdır. Turp yaprağı demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olan bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda turp yaprağı kilo verme sürecini hızlandırmaya da fayda sağlar. Turp yaprakları yorgunluğu giderici özelliğe sahiptir ve kansızlığa iyi gelir. Turp yaprağı özellikle anemi ve hemoglobin için çok fayda sağlar.

Turp yaprağında, turpta bulunandan 6 kat daha fazla C vitamini yer alır. Turp yaprağı tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz mümkündür. Düzenli bir şekilde turp yaprağı tüketmeniz halinde metabolizmanızın hızlandığını fark edebilirsiniz.

Hamilelikte (Gebelikte) Turp Yaprağı Tüketmek Zararlı mıdır?

Hamilelik sürecinde olan kadınların demir seviyelerinin düşmesi oldukça normal bir durumdur. Bu nedenle vücutlarına doğal yollardan demir almaları gerekir. Turp yaprağı demir eksikliği için idealdir. Hamilelik sürecinde olan kişilerin her besini tüketmesi pek doğru bir davranış değildir. Bu nedenle bazı gıdaların tüketilebilmesi için doktor onayı gerekir. Gittiğiniz kontrollerde tüketmek istediğiniz besinleri doktorunuza danışmanız daha uygun olur. 

İnsan vücudu hamilelik sürecinde farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar sadece fiziksel ya da duygusal değişimler değildir. Vücut daha önce vermediği tepkileri vermeye başlayabilir. Bu nedenle de özellikle gıda alerjisi gibi bazı sorunlar ortaya çıkar. Bu durumlara gebelik sürecinde ekstra dikkat edilmesi gerekir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dyt.
Hande Uçak
Beslenme ve Diyet
Medical Park Bursa
37890

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.