satır arası

Vajinal Muayene Korkusu Nasıl Yenilir?

Günümüzde dünyadaki ve ülkemizdeki kadınların en çok problem yaşadığı durumlardan biri vajinal muayene korkusudur.

Özellikle vajinal muayene için doktora başvurmaktan çekinen ve korkan birçok insan bulunmaktadır. Bu durum da vajinal muayene korkusu olarak adlandırılmaktadır.

Bu durumun altında kadınların bilgi eksikliği, muayene pozisyonu, kullanılan aletler, ağrı korkusu, anksiyete, utanma duygusu, genç yaşta olma gibi bir çok neden bulunur.

Vajinal muayene korkusunun olması durumunda ciddi sağlık problemi olan bireylerin tedavileri güçleşmektedir.

Ancak, bu durum aşılmaz bir durum değildir. Doğru tedavi ve doğru yaklaşımlarla bu durum kolaylıkla çözüme kavuşabilir.

Vajinal Muayene Korkusu Nedir?

Vajinal Muayene Korkusu Nedir?

Vajinal muayene korkusu nedir sorusunun cevabı olarak vajinal muayeneden korkma, bunun için kullanılan aletlerden ve alan dan korkma, vajinal muayene için doktora başvurmaktan korkma hatta hastanedeki ilgili bölümlerin olduğu yerlerden bile korkma durumunun genel adıdır.

Vajinal muayene korkusu yaşayan bireyler genellikle vajinal rahatsızlıkları için çözüm aramaktan kaçınır ve çözüm aramayı erteler.

Bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca vajinal muayene korkusu yaşayan bireylerde anksiyetenin de arttığı ve kişinin günlük yaşamını da olumsuz etkilediği söylenebilir.

Vajinal Muayene Korkusu Neden Olur?

Vajinal muayene korkusunun olmasının bir çok etkeni vardır. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ergenlik döneminde duyulan cinsellik ve jinekolojik muayene hakkında duyulan abartılı ve doğru olmayan bilgiler, başkalarından duyulan olumsuz tecrübeler bu korkunun oluşmasına neden olabilir.
  • Kürtaj, doğum gibi tecrübelere ait uygun olmayan görüntüler ya da söylemlere maruz kalmak bu korkunun nedenlerinden biri olabilir.
  • İlk çocukluk veya ergenlik çağlarındaki ebeveynlerle ilgili yaşanan olumsuz durumlar, sorunlar vajinal muayene korkusunu tetikleyebilir.
  • Cinsel taciz, istismar gibi çocukluk çağında yaşanan olumsuz durumlar bu korkunun oluşumuna neden olabilir.
  • Ergenlik dönemindeki yanlış jinekolojik muayene yöntemleri bu korkuyu tetikleyebilir.
  • Muayene olan bireyle uzman hekimin yanlış iletişim kurması da bu duruma neden olabilir.
  • Muayene olan bireyin muayene sırasında acı duyma kaygısı duyması vajinal muayene korkusuna sebep olabilir.
  • Kişilerin muayene sonrasında iyi hissetmeme endişesi de bu korkunun nedenlerinden olabilir.

Vajinal Muayene Korkusu Nedenleri Nelerdir?

Vajinal Muayene Korkusu Nedenleri Nelerdir?

Vajinal muayene korkusu nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • Cinsel eğitimsizlik ve bilgisizlik: Türk toplumunda cinsel sorunlarının en önemli kaynağı cinsel eğitimsizlik ve bilgisizlik, önyargılar/tabular, gelenek ve görenekler olarak gösterilmektedir. Ülkemizde okul çağında başlayan üreme ve cinsel sağlık eğitimlerinin olmaması ya da formal eğitimdeki kaynakların yeterince kullanılmaması gibi nedenlerle üreme ve cinsellik hakkında ciddi bir bilgi eksikliğine neden olmaktadır. Bu bilgi eksiklikleri de ilerleyen süreçlerde vajinal muayene korkusu oluşmasına neden olabilir. Toplumumuz içinde cinsellikle ilgili konuşma, bilgi edinme yanlış olarak görülen bir durum olarak bilinir. Bu da özellikle kadın bireyleri ilerleyen süreçte ciddi olarak etkilemektedir.
  • Yetiştirilme şekli: Kadınların sağlıkla ilgili davranışları, kişisel özellikleri, sağlıkla ilgili inançları, sosyo kültürel yapıları ve içinde yaşadıkları çevre onların düşüncelerini ve duygularını şekillendirmektedir. Bireylerin yetiştiği ailesi, yakın çevresi, bulundukları toplumun yapısı, gelenekler ya da dini inanışları ve ahlaki tutumlar kadınlarda vajinal muayene korkusuna sebep olabilir.
  • Mahremiyet ve utanma duygusu : Dünyanın neresinde olursa olsun cinsel organlar “mahrem” olarak algılanan ve özel anlamı olan organlardır. Genel olarak jinekolojik muayene rahatsızlık duymanın temelinde, hekime, mahrem organları teşhir etme kaygısı yatar. Bu da muayeneyi güç kılar. 
  • Anksiyete ve korku: Vajinal muayene anksiyeteye yol açan ve rahatsızlığa neden olan yaygın işlemlerden biridir. Kadınlar jinekolojik muayene öncesinde ve sırasında orta düzeyde anksiyete yaşamaktadır. Vajinal muayene korku, utanma, ağrı gibi birçok olumsuz duyguyu da uyarabilir. Jinekolojik muayene yalnızca 1-2 dakika gibi kısa bir zaman sürmesine karşın pek çok kadın için adeta hayatlarındaki korku verici bir kabustur. Bu endişeler özellikle ilk defa muayene olacak kişilerde daha yüksektir.
  • Sağlık profesyonellerinin tutum ve davranışları: Vajinal muayene öncesi, sırası ve sonrasında sağlık profesyonellerinin tutum ve davranışı çok önemlidir. Jinekolojik muayene deneyiminin kadın açısından olumlu olması, daha sonraki muayenelerin devamlılığında büyük rol oynamaktadır. Kadınların vajinal muayene sırasında; sağlık profesyonellerinin güler yüzlü, ilgili, anlayışlı, bilgili ve nazik davranmasını, işlem öncesi açıklama yapmasını, soru sormak için sağlık profesyoneli ile daha fazla zaman geçirmek istedikleri, hekimin konusunda uzman ve güvenilir olmasını beklemektedirler. Bu şekilde bir güven hissi oluşmaması da bireylerin vajinal muayene korkusunu tetikler.
  • Muayene pozisyonu: Muayenede durulan pozisyon bazı kadınlar için rahat olmayabilir. Bu da bu korkunun nedenlerindendir.
  • Hekim cinsiyeti: Vajinal muayene korkusu nedenlerinden biri de hekimin cinsiyetidir. Bazı araştırmalarda kadınların jinekolojik muayene olmak için kadın hekim tercih ettikleri belirtilmektedir. Kadınların çoğunluğu, özel ve mahrem olan vücut bölgesinin bir erkek tarafından görülmesini istememekte, utanma nedeniyle mecbur kalmadıkça erkek bir hekime gitmemekte, eşlerinin erkek hekime muayene olmalarını istemediklerini belirtmektedirler.  

Vajinal Muayene Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Vajinal Muayene Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Vajinal muayene korkusu olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

  • Muayene öncesi kaygı artışı
  • Muayene öncesi kişinin dalgın olması
  • Muayene odasından çekinme ve korku duyma
  • Öncesinde sürekli araştırma yapmak
  • Sıra gelmeden önce hastaneden ayrılma isteği
  • Hekim ile iletişim kurmakta zorluk çekme
  • Muayene sırasında vücutta kasılma, terleme ve baş dönmesi yaşanması

Vajinal Muayene Korkusu Nasıl Yenilir?

Vajinal muayene korkusu dünyada bir çok kadının yaşadığı bir fobi türüdür. Kadınlar muayeneden çekinir ve muayeneyi erteler. Bu da ciddi vajinal hastalıkların artmasına neden olur. Elbette vajinal muayene korkusu çözümsüz bir durum değildir. 

Vajinal muayene korkusu çözümünün anahtarı beynimizdedir. Karnınızdan, bacağınızdan, dişinizden ya da kalbinizden rahatsızlık duyduğunuzda nasıl ki gerekli muayeneyi olup tedavi oluyorsanız vajinal muayenenin de bundan farklı olmadığının bilincinde olmalısınız. Her şeyden önce bunun gerekli olduğunun bilincinde olmalı, kendinizi telkin etmeli, stresten kaçınmalı ve muayene öncesinde sakin olmalısınız. Ayrıca kulaktan dolma bilgileri göz ardı etmelisiniz, ön yargılarınızı bir kenara bırakmalısınız. Hekiminize güvenmeli, onun da sizin sağlığınız için çabaladığının bilincinde olmalısınız. 

Bunların yanında yine de hala vajinal muayene korkusu yaşıyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz. 

Vajinal Muayene Korkusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Vajinal muayene korkusu ne demek?

İnsanlar, bazı durumlarda hastaneye gitmekten ve doktora başvurmaktan çekinebilmekte veya korkabilmektedir. Üreme sağlığı ile ilgili problemler de insanların genel olarak korku ile yaklaştıkları konulardan biridir. Özellikle vajinal muayene için doktora başvurmaktan çekinen ve korkan birçok insan bulunmaktadır. Bu durum da vajinal muayene korkusu olarak adlandırılmaktadır. 

Vajinal muayene korkusunu yenmek için hangi bölüme gidilir?

Vajinal muayene korkusunu yenmek için öncelikle jinekologlardan( kadın doğum uzmanı) yardım alınmalıdır. Sonrasında ise psikolog veya psikiyatri alanlarından yardım alınabilir.

Vajinal muayene korkusunu yenmek için ne yapmalıyım?

Vajinal muayene korkusunu yenmek için öncelikle bunun sadece bir korku olduğunun farkına varın. Korkuların yenilebilir olduğunun kendinize hatırlatın. Kulaktan dolma söylenceleri göz ardı edin. Hekiminize güvenin ve onunla iletişim kurun. Kendinizi hekiminize açın. Derin nefes alın ve bu korkunun sadece beyninizde olduğunu ve bunu aşabileceğinizi kendinize söyleyin. Sakin olun, kendinizi telkin edin.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dr.
Khayala Alakbarlı
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Pendik
6772

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.