Yağ bezesi ameliyatı tıp dilinde lipom adı verilen içi yağ dolu oluşumların cerrahi müdahaleyle alınması işlemidir. Lipomlar; yağ kistleri, iyi huylu yağ bezeleri, kötü huylu yağ bezeleri olarak üç grupta toplanır.
Yağ kistleri ve iyi huylu yağ bezeleri zararsızdır ama bazen estetik problemler bazen de çevre organ ve dokulara yaptıkları baskı sebebiyle alınmaları gerekebilir. Kötü huylu yağ bezeleri (lipom) ise kanserleşme belirtisi olduğu için mutlaka müdahale edilmesi gereken yapılardır.
Genellikle ağrısız, yuvarlak, yumuşak ve hareketli kitleler şeklindedir. En yaygın olarak boyun, omuzlar, sırt, göğüs, kol ve uyluklarda görülür. Kafadave boyunda yağ bezesi nadiren görülen durumlardır. Özellikle yüzdeki yağ bezeleri görünüşü ve sosyal hayatı doğrudan etkiler. Yüzde çıkan yağ bezesi göz altında yağ bezesi (lipom) şeklinde görülebilir.
Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Nedir?
Yağ bezesi ameliyatı nedir, sorusundan önce yağ bezeleriyle ilgili kısa bilgi vermekte fayda vardır. Yağ bezeleri genelde ağrı gibi herhangi bir şikayete sebebiyet vermeyen, yuvarlak ve yumuşak yapılı oluşumlardır.
Genellikle boyun, omuz, sırt, kol, yüz ve başta oluşurlar. Yüz bölümünde özellikle göz çevresinde yağ bezelerine sık rastlanır. Net bir ayrım olmasa da iyi huylu lipomlar çoğunlukla hareketli olurken kötü huylu lipomlar hareketsiz olurlar.
Yağ bezesi ameliyatının sebepleri arasında görüntüden memnun olmamak, büyüdükçe komşu vücut bölümlerinde ağrı yaratmak ve kanserleşme etkisi göstermek sayılabilir. Bu durumlarda ameliyat genellikle lokal anestezi ile yapılır. Nadir olarak lipomun büyüklüğüne ya da hastanın hassasiyetine göre genel anestezi de kullanılır.
Yağ bezesi ameliyatı nedir sorusuna özet olarak; lipomun olduğu yere lipom büyüklüğüne göre uygun uzunlukta kesi atılıp bezenin çıkarılması işlemi; denilebilir.
Çocuklarda Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Nasıl Olur?
Çocuklarda yağ bezesi oluşması düşük ihtimaldir. Yağ bezesi gözlendiğinde hormonal tetkikler ve muayene sonrasında sebep araştırılır ve ona göre tedaviler uygulanır. Gerekirse ameliyat da bir seçenektir.
Çocuklar için yağ bezesi ameliyatı zor mu, sorusu için genel olarak çocuklar için her çeşit ameliyat hatta küçük operasyonların bile zorlayıcı olduğu söylenebilir. Ameliyat öncesi, operasyon süreci ve operasyon sonrasına dair, çocuğun yaşına uygun şekilde kendisine bilgi verilmelidir.
Kadınlarda Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Nasıl Olur?
Kadınlarda yağ bezesi nedenleri tüm yetişkin bireyler olabilecek sebeplerin dışında nadir görülen hastalıklarla da gelişebilir. Ağrıya neden olan çoklu yağ bezelerinin büyümesiyle ortaya çıkan Dercum hastalığı kadınlarda daha çok görülür.
Gardner sendromu da deri altında yağ bezesi oluşumu görülen ve kadınlarda daha sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla bu rahatsızlıklarda lipomlar için cerrahi müdahale gerekir.
Erkeklerde Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde yağ bezesi ameliyatının sebepleri genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme, diyabet, karaciğer hastalıkları gibi kadınları da etkileyen nedenler olabilir. Bunların dışında özellikle erkekleri etkileyen ve lipom oluşumu da görülen hastalıklardan biri Madelung hastalığıdır. Bu hastalık özellikle alkol kullanan erkeklerde görülür. Tüm sayılan sebepler erkeklerde yağ bezesi ameliyatıyla çözülebilir.
Yaşlılarda Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Nasıl Olur?
Yağ bezesi her yaşta oluşabilir ama araştırmalar 40-60 yaş arasındaki kişilerde daha çok olduğunu gösterir. Yağ bezesi operasyonu basit olduğu için yaşlılara da yapılabilir. Yine de her ameliyatta olduğu gibi ileri yaşlardaki kişilerin ameliyat sonrası vücudun toparlanması biraz daha geç ve zor olabildiği için öncelikle ameliyatsız tedavi yöntemleri araştırılır.
Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yağ bezesi ameliyatının yapılış aşamasında izlenen adımlar şöyle sıralanabilir:
- Genellikle önce işlem yapılacak bölge lokal anesteziyle uyuşturulur. Bazı durumlarda genel anestezi de tercih edilebilir.
- Yağ bezesinin büyüklüğüne göre cilde kesi yapılır. Ortalama 4 cm’lik çapı olan yağ kesesi için 1-1,5 cm bir kesi yeterlidir.
- Kesiden uygun aletler ile vücudun içinden yağ bezesi alınır.
- Birden fazla yağ kesesi varsa aynı operasyonda hepsine müdahale edilir.
- Lipomlarının tahliyesinin ardından cerrahi dikişle kesi kapatılır.
Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Yağ bezesi ameliyatı riskleri arasında enfeksiyon ve kanama sayılabilir. Ameliyat sonrası yara izi kalması birçok kişinin çekindiği yağ bezesi ameliyatı riskleri arasındadır. Bunun yaşanmaması adına ameliyatı gerçekleştirecek uzman iyi seçilmeli ve operasyondan önce iz kalma yoğunluğuna dair detaylı konuşulmalı.
Yağ bezesi ameliyatı sonrasında lipomun tekrar etme riski de bulunur. Tekrarlama nedeni tam olarak bilinemediği için bu riskle ilgili ameliyatta herhangi bir önlem alınması mümkün değildir. Yağ bezesi ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gereken noktalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Ameliyattan önce kan sulandırıcı ve hipertansiyon ilaçlarının bırakılması gerekir. İlaç kullanımıyla ilgili doktora bilgi vererek hangi ilaçların kesileceği konusunda net bilgi alınabilir.
- Ameliyat edilecek bölgede tüyler varsa tıraş edilmesi ve ameliyat öncesinde tahriş olmaması için özen gösterilmesi gerekir.
- Lokal ya da genel yapılacak anestezi türüne göre uzman yönlendirmesiyle söylenen açlık süresine uyulmalıdır.
- Ameliyat öncesi öncesi alkol ve sigaradan uzak durmak da önemlidir. Bu önlemlerle ameliyatta ve sonrasında oluşabilecek küçük sorunların önüne geçilebilir.
Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Yağ bezesi ameliyatı sonrası genellikle zorlayıcı bir etki olmaz.
Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken konular şöyle sıralanabilir:
- Operasyon sonrası hastanede ya da evde özel dinlenme sürecine gerek yoktur.
- Doktorun özel bir uyarısı olmadıkça ameliyatın ardından günlük hayata dönülebilir.
- Özellikle yağ bezesi el, kol, ayak, bacak gibi bölgelerden alınmışsa bir süre aşırı hareket etmemek ve ağır kaldırmamak iyi olur. Hafif sızlama hissedilirse bandaj üstü soğuk kompres uygulaması yapılabilir.
- Operasyon öncesi lokal anestezi yapılmışsa yağ bezesi ameliyatı sonrası mide bulantısı, baş ağrısı gibi problemler yaşanmaz. Genel anestezi yapılmışsa bu tip sorunlar geçici olarak yaşanabilir.
- İyileşme sürecinde doktorun verdiği ilaçları kullanmak ve ameliyat bölgesi hijyenine özen göstermek gerekir.
- Yağ bezesi ameliyatı sonrası çoğu ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon riskine karşı antibiyotik önerilebilir. Çoğunlukla ağrı olmasa da hafif sızılar için ağrı kesici kullanılabilir.
Yağ Bezesi (Lipom) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Lipom ameliyatı sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye değişir. Kendini hızlı toparlayan bir bünyede 1-2 günde ameliyat yeri iyileşirken daha zayıf bünyelerde cildin ve dokuların toparlanması 1 haftayı bulabilir. İyileşme süresi kesinin büyüklüğüne ve uygulanan dikiş türüne göre değişkenlik gösterebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yağ bezesi ameliyatı olmadan lipom tedavisi mümkün mümkün mü?
Doktor incelemesi sonrasında ameliyata gerek kalmadan yağ bezesi için farklı tedaviler denenebilir. Bunlar arasında ilaç tedavisi, lazer, elektrokoter, liposuction, stereoid enjeksiyonları, kriyoterapi gibi yöntemleri bulunur.
Yağ bezesi ameliyatı kaç saat sürer?
Operasyonun tamamlanması çoğunlukla 1 saati bulmaz. Yağ bezesi ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı bezenin büyüklüğüne ve yapısına göre süre değişebilir. Basit vakalarda 10-15 dakika gibi kısa bir sürede ameliyat tamamlanır.
Yağ bezesi ameliyatı fiyatları nasıldır?
Yağ bezesi ameliyatı fiyatları kullanılan yönteme, operasyonu yapacak doktora ve lipomun yapısına göre farklılık gösterir.
Yağ bezesi ameliyatı zor mu?
Yağ bezesi ameliyatı genellikle kolay bir ameliyattır. Lokal anestezi ile müdahale yapıldığında kişi lipom ameliyatı için gittiği hastaneden yürüyerek çıkabilecek kadar konforlu bir operasyon geçirir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Evren Dilektaşlı
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/SDtgdxjt.jpg
Genel Cerrahi
Medical Park Bursa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Genel Cerrahi
6.3.2024
16.4.2024
44446
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.