satır arası

Yulaf tanelerinden elde edildiği bilinen yulaf ezmesi, yulafın faydalarını içerisinde barındırdığından dolayı sağlıklı bir besin olarak kabul edilir. Yulafların değirmende öğütülmesi sayesinde ortaya yulaf ezmesi çıkar.

Özellikle kahvaltılarda sıklıkla tüketilen yulaf ezmesi faydaları ile sağlığınızı olumlu yönde destekler. Aynı zamanda diyet döneminde olan kişilerin de en sık tükettiği besinler arasında yulaf ezmesi yer alır.

Fakat aşırı miktarda yulaf ezmesi tüketimi halinde yulafın zararları da ortaya çıkar. Bu nedenle özellikle diyet yaparken, tükettiğiniz besinlerin miktarına dikkat etmeniz gerekir. Öğütülmüş olan yulaf, beyaz yulaf ismi ile bilinir. Kesimli olan yulaf türüne ise genelde İrlandalı yulaf ezmesi ya da kaba yulaf ezmesi denir.

Bazı ülkelerde yulaf çiğ olarak tüketilir. Bazı ülkelerde ise yulaf lapası olarak bilinen lapa şeklinde tüketimi tercih edilir. Günümüzde yulafın en sık tüketilen şekli ise ezme halinde olanıdır. Çoğu kişi yulaf ezmesini meyvelerle ya da kuru meyveler ile karıştırarak tüketir. Aynı zamanda yoğurt ya da süt ile de yulaf ezmesi tüketimi oldukça popülerdir.

Buğdaygiller ailesinin bir üyesi olan yulaf, insanlar tarafından tüketilebildiği gibi aynı zamanda hayvanların tüketimi için de uygun bir tahıldır. Bu tahılın faydaları sayesinde yulaf ezmesi tüketiminde de artış meydana gelir. Yulaf ezmesi faydalarından yararlanmak için günde belirli miktarda bu besinin tüketilmesinde fayda vardır. Şunu unutmamak gerekir ki yulaf ezmesi faydaları ve zararları bir arada olan besin türlerinden birisidir. 

Yulaf Ezmesinin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Tahıl türü besinler arasında yer alan yulaf ezmesi faydaları sayesinde tek başına dahi bir öğün olarak tüketilebilir. Cilt problemlerinden saç bakımına kadar birçok alanda kullanabileceğiniz yulaf ezmesi faydaları nelerdir incelemek gerekir ise; yulaf ezmesi ciltteki iltihap oluşumunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildinizin nemlenmesine ve nem dengesinin korunmasına da yardımcı olur.

Yulaf ezmesi faydaları nelerdir sorusuna verilebilecek diğer yanıtlar ise şu şekildedir:

  • Strese iyi gelir
  • Kilo verme sürecini destekler
  • Kolesterolün dengelenmesine yardımcıdır
  • Kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur
  • Kabızlık problemine karşı faydalıdır
  • Kalp ve damar sağlığının korunmasına destek olur
  • Uyku kalitesini arttırır
  • Depresyon riskini azaltır
  • Beslenme bozukluklarına iyi gelir
  • Kas gelişimine katkı sağlar
  • Kanser hücreleri ile savaşır
  • Diyabet hastaları için faydalıdır

Yulaf Ezmesinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Yulaf ezmesi faydaları kendisini cilt üzerinde de gösterir. Özellikle kuru cilt yapısına sahipseniz, yulaf ezmesi ile cildinizin nemlenmesi de mümkün hale gelir. Ciltteki ölü derinin temizlenmesi için de yine yulaf ezmesi faydalarından yararlanmak mümkündür. İnce öğütülmüş yulaf ezmesini cilt maskesi olarak kullanan kişiler vardır.

Bu maske kullanımının kişilerin cildine parlaklık kattığı ve ciltlerinin daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağladığı bilinir. Antioksidan içeriğine sahip olan yulaf ezmesinin cilde sağladığı faydalardan bir diğeri de ciltteki iltihaplanma probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olmasıdır.

Yulaf ezmesinin cilt üzerinde sağladığı diğer faydalar ise şu şekilde bilinir:

  • Egzama problemine iyi gelir
  • Peeling etkisi bulunur
  • Cilt bariyerinin güçlenmesini destekler
  • Ciltteki kaşıntı hissini ortadan kaldırır
  • Deri döküntüsüne iyi gelir
  • Yüzdeki kızarıklıkların hafiflemesine yardımcı olur

Bu maddeler aynı zamanda yulaf ezmesinin yüze faydaları nedir sorusuna da yanıt niteliğindedir. Yulaf ezmesi saç sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Saç derisinin kaşınması, egzama ya da kepek problemlerinde de yine yulaf ezmesinin faydalarından yararlanmak mümkündür.

Yulaf ezmesi saç derisini beslerken aynı zamanda saçların güçlenmesine de destek olur. Daha güçlü ve daha parlak saçlara sahip olmak isterseniz sizlerde yulaf ezmesi kullanabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi Nasıl Tüketilir?

Yulaf ezmesi sağlıklı kilo verme sürecinin en önemli destekçilerinden birisi olarak bilinir. Bu nedenle de yulaf ezmesi tüketimi sıklıkla tercih edilir. Bazı kişiler yulaf ezmesini tek başına tüketmek istemeyebilir. Düzenli olarak yulaf ezmesi yiyen kişiler de bir süre sonra klasikleşmiş olan bu tattan sıkılabilir.

Bu nedenle farklı tarifler ile yine yulaf ezmesinin faydalarından yararlanmak mümkündür. Yulaf ezmesini bir miktar süt ile pişirerek içerisine bal ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz. Böylelikle yulaf ezmesi hem daha lezzetli olur hem de günlük tüketilmesi gereken tatlı ihtiyacınızı karşılarsınız.

Yulaf ezmesini tüketirken yine süt ile pişirip daha sonrasında üzerine çikolata parçaları da ekleyebilirsiniz. Çikolata parçaları yerine yulaf ezmenizi mevsim meyveleri ile de süsleyebilirsiniz. Yulaf ezmesini keklerin ve kurabiyelerin içerisine eklemeniz de mümkündür. Böylelikle hazırlayacağınız kek tarzı besinlerin zararları da bir nebze azalma göstermiş olur.

Yulaf Ezmesi Kilo Vermeye Yardımcı mıdır?

Yulaf ezmesinin bu kadar sık tüketilmesinin nedenlerinden birisi kilo verme sürecine yardımcı olan bir besin olmasıdır. Tahıllı ürünler genel olarak kilo verme sürecinde en büyük destekçilerinizdir. Kilo vermek için diyet yapıyorsanız, diyet programınıza yulaf ezmesini ve yulaf ezmesi ile hazırlayabileceğiniz sağlıklı tarifleri ekleyebilirsiniz. Ara öğünlerinizden birinde yulaf ezmesi tüketmeniz oldukça sağlıklıdır. 

Tokluk hissi veren yulaf ezmesi aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını da destekler. Kabızlık problemlerinin ortadan kalkmasına da yardımcı olduğu için bağırsaklar daha rahat temizlenir. Bu durumda da kilo verme sürecinize büyük oranda katkı sağlar.

Fakat yulaf ezmesini tek başına tüketmeniz sadece tokluk hissi verir. Bu nedenle sağlıklı bir diyet listesine sahip olmanız gerekir. Aynı zamanda spor yapmaya özen göstermeniz halinde de yulaf ezmesinden yardım alarak sağlıklı bir kilo verme süreci geçirmiş olursunuz.

Yulaf Ezmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yulaf Ezmesinin Zararları Bulunur mu?

Tahıllı besinler arasında en sağlıklılarından birisi de yulaftır. Yulaf ile elde edilen yulaf ezmesi de sağlık açısından birden çok faydaya sahiptir. Fakat yulaf ezmesinin insan sağlığı açısından bazı zararları da bulunur. Özellikle aşırı miktarda yulaf ezmesi tüketilmesi halinde bazı sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Aşırı miktarda yulaf ezmesi tüketmeniz halinde karşılaşabileceğiniz bazı sağlık problemleri şu şekildedir:

  • Sindirim sistemine zarar verir
  • Mide problemlerine yol açar
  • İshal ya da kabızlık gibi problemler ortaya çıkar
  • Gaz sıkışmasına neden olur
  • Mideye kramp girme ihtimali vardır
  • Böbrek taşı hastalarının belirtilerini arttırabilir
  • Çölyak hastalarının tüketimi zararlı olabilir (doktor onayı gerekir)
  • Gut hastaları için zararlıdır
  • Diş etlerine ve diş minesine zarar verme ihtimali bulunur
  • Bağırsak problemlerine yol açar
  • Mide bulantısına neden olur

Yulaf Ezmesinin Tüketilmemesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Yulaf ezmesi tüketimi her ne kadar sağlıklı olsa da bazı kişilerin bu besini tüketmesi oldukça zararlıdır. Özellikle çölyak hastalarının ve gut hastalarının yulaf ezmesi tüketmesinin tehlikeli olduğu bilinir. Bu tarz hastalıklara sahip olan kişilerin, yulaf ezmesi tüketimi için doktorlarından onay almaları gerekir. Mide problemi olan kişilerin de yulaf ezmesini çok sık tüketmemesi önerilir. 

Bağırsak problemleri yaşanılan dönemlerde, yulaf ezmesi tüketimini kesmek daha faydalı olur. Aynı zamanda diş ve diş eti problemi yaşayan kişilerin de yulaf ezmesi tüketirken dikkatli olması gerekir. Yulaf yapısı gereği dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Bu da diş etlerinde kanama, diş eti şişliği ve diş bölgesinde ağrı hissi gibi bazı sorunlara yol açar.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

13505

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.