Yumurta çatlatma iğnesi, kadınlar tarafından genellikle tüp bebek ya da aşılama gibi yöntemlerde kullanılan enjeksiyon çeşididir.
Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken çiftler için tıp biliminin sunduğu çözümlerden biri olan yumurta çatlatma iğnesi, tek başına ya da diğer yumurta geliştirici ilaçlarla birlikte kullanılabilir.
Yumurta çatlatma iğnesi fiyatı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ve “Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?” sorusunun cevabını sizler için derledik.
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?
Yumurta çatlatma iğnesi, içinde beta hCG adı verilen bir hormon içerir ve kadınlarda gebeliğin oluşması için gerekli yumurtlamanın gerçekleşmesine katkıda bulunur.
Kadın vücudunda doğduğu andan itibaren üremenin gerçekleşmesini sağlayan ve folikül içinde yumurta hücreleri bulunur. Ergenlik döneminde her ay yumurta hücreleri olgunlaşır ve çatlar. Bu duruma yumurtlama adı verilir.
Normalde foliküldeki yumurtaların olgunlaşması için luteinize edici hormon (LH) ve östrojen seviyelerinin yükselmesi gerekir.
Olgunlaşan yumurta folikülden atılır ve kadın üreme organında yer alan fallop tüplerine tutunur. Burada erkek üreme hücresi sperm ile birleşerek döllenme gerçekleşir ve yeni bir yaşamın tohumları atılır.
Bazı kadınlarda yumurtlama işleminin gerçekleşmesi için bir dış etkene ihtiyaç duyulabilir.
Yumurtanın çatlamasını sağlayan lüteinleştirici hormon ile aynı etkiye sahip olan yumurta çatlatma iğnesi, belirli bir olgunluğa erişen (16-20 mm büyüklüğe ulaşan) yumurtanın hem olgunlaşmasına hem de çatlamasına yardımcı olur. Yumurta çatlatma iğnesi fiyatı, kullanılan ürünün çeşidine göre farklılık gösterir.
Yumurta Çatlatma İğnesi Neden Yapılır?
Yumurta çatlatma iğnesi, yumurta kendiliğinden çatlamadığında kullanılır. Ancak kullanılabilmesi için gebe kalmada problem yaşayan kadının yumurtlama yeteneği incelenir ve doktor tarafından değerlendirilerek uygun görülürse uygulanır.
Genellikle tüp bebek ya da aşılama prosedürlerinde kullanılan yumurta çatlatma iğnesi öncesinde yumurtaların belirli bir olgunluğa ulaşması sağlanmalıdır.
Bu amaçla yumurta sayısını fazlalaştırmak için yumurta foliküllerinin oluştuğu, adetin ikinci ya da üçüncü gününden itibaren hormon ilaçları kullanılır.
Ortalama 10-12 gün süre ile hormon ilacı kullanımı sonrası yumurtaların 16-20 milimetreye ulaşması sağlanır.
Yumurtanın olgunlaşma süreci ultrason eşliğinde doktor tarafından izlenir ve yumurta istenilen olgunluğa geldiğinde yumurta çatlatma iğnesi vurulur ve yumurta çatlayarak fallop tüplerinde sperm ile buluşabilir.
Yumurta çatlatma iğnesinin temel amacı, normal süreçte lüteinleştirici hormonun olgunlaşan yumurtayı folikülden çıkarma etkisini dışardan sağlamaktır.
Yumurta Çatlatma İğnesi Çeşitleri Nelerdir?
Yumurta çatlatma iğnesi r-hCG ve u-hCG içerikli olmak üzere temelde iki çeşide ayrılır. Hangi çeşidin kullanılacağı doktor tarafından belirlenir.
İçeriği r-hCG olan türü, rekombinant insan koryonik gonadotropininden üretilir. Vücut tarafından normal olarak üretilen ve yumurta çatlamasını sağlayan lüteinleştirici hormona benzer aktivite gösteren ovidrel, laboratuvar ortamında DNA teknolojileri kullanılarak elde edilir.
İçeriği r-hCG olan türe benzeyen ancak u-hCG içeren türü ise hamilelerin idrarındaki beta HCG hormonu kullanılarak elde edilir.
Yumurta Çatlatma İğnesi Nasıl Yapılır?
Yumurta çatlatma iğnesi göbekten ya da koldan cilt altına uygulanabilir. Aynı zamanda doğrudan kalçaya da enjekte edilebilir.
Genellikle kişi iğneyi kendi kendine kullanmak istediği için göbekten uygulanan yumurta çatlatma iğnesi çeşidini tercih eder.
Oldukça ince bir iğne ucuna sahip olan iğne, göbek deliğinin 2 santimetre kadar sağ ya da soluna dik bir şekilde batırılabilir.
İnsülin iğnesine benzer bir şekilde kullanılan yumurta çatlatma iğnesini batırdıktan sonra içindeki bileşen deri altına enjekte edilir ve yaklaşık 10 saniye bekledikten sonra iğne çıkarılabilir.
Yumurta Çatlatma İğnesi Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra döllenmeyi sağlayabilmek için çiftlerin cinsel ilişkiye girmeleri önerilir. İğnenin amacı yumurtanın olgunlaşmasını sağlayarak çatlamasını desteklemektir.
Çatlamanın gerçekleştiği dönemde cinsel ilişkiye girilmesi yumurtanın döllenme şansını artırarak hamile kalmaya katkıda bulunabilir.
Genellikle yumurta çatlatma iğnesinin vurulduğu andan itibaren 24-48 saatlik bir süreçte çiftlerin ilişkiye girmesi önerilir.
En etkili yol ise yumurtlama süreci boyunca çiftlerin her gün ya da gün aşırı düzenli olarak cinsel ilişkiye girmeleridir. Bu dönemde stres ve kaygı düzeyini kontrol altında tutmak, cinsel ilişki için rahat bir atmosfer sağlamak hamilelik şansı için büyük önem taşır.
Sık Sorulan Sorular
Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?
Normal ovulasyon yani yumurtlama, her kadında adet döneminin ortasında meydana gelir. Yumurtlamadan 24 saat önce LH ve östrojen hormonunun kandaki seviyeleri maksimuma çıkar. Yumurtanın olgunlaşıp çatlamasını sağlamak için yumurta çatlatma iğnesinin vurulma zamanı önemlidir. Doktorunuz yumurtaların 16-20 milimetre civarına ulaşıp ulaşmadığını ultrason aracılığıyla belirler ve bu büyüklüğe ulaştıklarında yumurta çatlatma iğnesini uygulamanızı ister. Dilerseniz kendiniz göbek bölgesine enjeksiyon yapabilirsiniz veya doktorunuz kas içine enjeksiyon şeklinde uygulayabilir.
Yumurta Çatlatma İğnesi Yanlış Zamanda Yapılırsa Ne Olur?
Yumurta çatlatma iğnesi yanlış zamanda yani doktorun söylediği gün ve saatte yapılmadığında yumurtanın tam olgunlaşması ve çatlaması sağlanamaz. Bu durum gebelik elde edilmesini engeller veya tüp bebek tedavisinde yumurtaların kalitesini bozarak tedavinin boşa gitmesine neden olabilir.
Yumurta Çatlatma İğnesinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Yumurta çatlatma iğnesi beta hCG hormonu içerir. Beta hCG hamileliğin geliştiğini haber veren bir hormondur. Bu nedenle enjeksiyonun hemen ardından idrar ya da kan tahlili yapıldığında beta hCG yüksek çıkabilir ve bu durum hamilelik belirtisi gibi görünebilir. Yumurta çatlatma iğnesinin içerdiği beta hCG’nin yarılanma ömrü ortalama 23-35 saattir. İğnenin etkisinin tamamen vücuttan arındırılması ortalama 40 saati bulabilir.
Yumurta Çatlatma İğnesini Kimler Kullanır?
Yumurta çatlatma iğnesi genellikle tüp bebek tedavisi, aşılama gibi kısırlık için yardımcı üreme yöntemlerinin uygulandığı veya yumurta üretimi ya da yumurta salınımında problem yaşayan kadınlarda kullanılır. Tek başına uygulanabileceği gibi diğer yumurta geliştirici ilaçlar ile birlikte tüp bebek tedavisinin temelini oluşturur. Bunun dışında hamilelik şansını artırmak için yumurta takibi yapılan kadınlarda da yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi uygulanabilir. Bu hastalara düzenli ilişki önerilerek hamile kalma şansları artırılabilir. Özellikle adet düzensizliği olan kadınlarda yumurta çatlatma iğnesi uygulanması avantajlı olabilir.
Yumurta Çatlatma İğnesinin Yan Etkisi Var Mıdır?
Yumurta çatlatma iğnesi, enjeksiyonun yapıldığı kızarıklık ve/veya ağrıya neden olabilir. Hafif karın ağrısı ve bulantı/ kusma ile ruh halinde değişiklikler meydana getirebilir. Bunlara ek olarak şişkinlik hissi, ishal, kilo artışı, yorgun ve halsiz hissetme gibi yan etkiler de gözlenebilir.
Genel olarak yumurta çatlatma iğnesinin yan etkileri iğnenin yumurta oluşumu ve çatlaması üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı göz ardı edilebilir. Ancak yumurta çatlatma iğnesinin en ciddi yan etkilerinden biri dış gebelik riskini artırmasıdır.
Ayrıca OHSS (yumurtalık hiperstimülasyonu) olarak adlandırılan ve yumurtalıklarda aşırı büyüme nedeniyle gelişen tıbbi durum da ciddi bir yan etkidir. Pelvik bölgesinde şiddetli ağrı ya da şişlik, idrara çıkmada azalma, şiddetli mide bulantısı ya da kusma gibi yan etkiler OHSS belirtisi olabilir.
Ciddi bir alerjik reaksiyona neden olmasa da yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra özellikle yüz, dil ve boğazda şişme, cilt döküntüleri, kaşıntı ve nefes almada zorlanma görülürse mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dr.
Hacer Yılmaz Ünal
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/ocDc0GPV.jpg
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Medical Park Ankara (Keçiören)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi - Tüp Bebek Merkezi
8.4.2024
8.4.2024
39844
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.