Yumurtalık kisti ameliyatı yumurtalıkta oluşan kist çok büyükse ya da çok hızlı büyüyorsa, kistin içinde katı kitle varsa, kötü huylu ya da kanser riski taşıyorsa, ilk adetten önce ya da son adetten sonra oluşmuşsa ve izlemede alınmasına gerektiği sonucuna ulaşılırsa yapılır.
Bu sebepler dışındaki kistler için ya ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanır ya da uzman yönlendirmesiyle sadece takipte kalınır. Birçok yumurtalık kisti zararlı görülmediği için ameliyatla alınmasına gerek kalmaz.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nedir?
Yumurtalık kisti ameliyatları yumurtalıklardan bir ya da daha çok sayıdaki kistin alınması için yapılan operasyonlardır.
Kistlerin çok büyük olması gibi nadir durumlarda yumurtalığın tamamının çıkarılması gerekebilir. Yumurtalık kisti ameliyatı nedir sorusu için 2 ameliyat türünden bahsetmek gerekir. 2 tür yumurtalık kisti operasyonu bulunur.
Bu türler genellikle açık ve kapalı olarak bilinir. Açık ameliyatta daha büyük kesi gerekirken kapalı ameliyatta minimal kesilerden yerleştirilen cerrahi aletler ve mini kamera yardımıyla operasyon yapılır.
Çocuklarda Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?
Çocuklarda da yumurtalık kistleri oluşabilir ama kistlerin kötü huylu olma ihtimali milyonda bir gibi çok düşük bir sayısal değerdedir.
Bebeklerde 0-2 yaş aralığında yumurtalıkta 6 cm’den küçük olan kistlere rastlanırsa 6 ay-1 yıl arası izlemeye alınır.
Bu sürede kist büyürse cerrahi müdahalede bulunulur. Bebeklerde ve çocuklarda İyi huylu olsa bile kistler östrojen hormonu etkisiyle kıkırdak sorunu yaratabilir. Bu da ameliyat gerektiren bir durumdur.
8-10 yaş aralığındaki hızlı büyüyen kız çocuklarında de kistler oluşabilir. Bu kistler de 6 ay-1yıl arası izlemeye alınır. Kistin çok büyümesi ya da sağlık için tehdit oluşturur hale gelmesi durumlarında ameliyat gerekebilir. Bu yaşlarda dermoid kist de oluşabilir. Dermoid kistlerin cerrahi ile alınması gerekir.
Bebek ve çocuklarda yumurtalık kisti ameliyatları kist büyüklüğü gibi konular gözetilerek açık ya da kapalı yapılabilir.
Öncelik laparoskopik cerrahidir ama çok ender durumlarda açık ameliyat zorunlu olarak gerekebilir. Her iki tür ameliyatta da en öncelikli dikkat edilmesi gereken konu yumurtalığa zarar vermemektir.
Kadınlarda Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?
Kadınlarda yumurtalık kisti ameliyatını gerektirebilen durumlar birden fazladır. Polikistik over sendromu, endometriozis, kist patlaması, semptomatik kistler ve yumurtalık kanseri bu sebepler arasında sayılabilir.
- Polikistik over sendromu: Bazen döllenmek için yumurtalar yumurtalıklardan serbest bırakılmazlar. Kendi kendine 2-3 adet döngüsünde yumurtaların atılması görülebildiği gibi uzun sürede kistleşme durumu için ilaç tedavisi gerekir. İlacın etkili olmadığı durumlarda ameliyat bir seçenek olur.
- Endometriozis: Rahim iç duvarı hücreleri bazen rahimden taşıp farklı organlarda birikmeye başlar. Çikolata kisti olarak da anılan bu durum ağrılara sebep olabilir. İlaçla tedaviden yanıt alınamazsa ameliyat gerekebilir.
- Kist Patlaması: Çok büyüyen kistler patlayarak ciddi problemler yaratabilir. Bu tip durumlarda acil ameliyat yapılır.
- Semptomatik Kistler: Yumurtalık kistleri ağrı, sık idrar yapma, şişlik, bulantı, cinsel ilişkide zorlanma gibi hayatı etkileyen ciddi semptomlarla kendini gösteriyorsa ameliyat kaçınılmaz olabilir.
- Yumurtalık Kanseri: Yumurtalıktaki kistlerinin kanser riski taşıması düşük bir ihtimaldir ama bulgular kanseri işaret ediyorsa ameliyat gerekir.
Yaşlılarda Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?
Menopoz döneminde oluşan kistlerde kanser tehlikesi biraz daha fazladır. Menopoz dönemi kistlerinde doktorun yönlendirmesine göre bir süre dikkatli izleme yapılır. Tetkikler sonucu gerekli durumlarda ameliyata başvurulur.
Menopoz sonrası dönemde de yumurtalık kisti oluşması ihtimali vardır. Yine kan değerlerindeki durum ve bazı tetkiklerle izleme yapılır ve riskli durumlarda ameliyat seçeneği değerlendirilir.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci Nasıldır?
Yumurtalık kisti ameliyatı zor mu diye endişeleniyorsanız ameliyat öncesi hazırlıkların iyi yapılmasının birçok riski minimize ettiğini bilmelisiniz. Yumurtalık kisti ameliyatının öncesinde yapılacaklar adım adım şöyle sıralanabilir:
- Hastanın genel sağlık durumu incelenir. Beyaz kan hücresi sayımı, kan şekeri testi, kan grubu netleme, kanın pıhtılaşma süresini belirleme gibi konular için testler yapılır.
- Düzenli ilaç kullanımı varsa nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.
- Anestezi çeşidine karar verilir.
- Ameliyat öncesi geceden başlayarak yeme-içme kesilir.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık Ameliyat (Laparatomi): Alt karın bölgesine kesi atılarak yumurtalığa ulaşılır. Cerrahi kesim ile kist alınır ve dokular lazer yardımıyla yakılarak tamir edilir.
Son olarak kesiye dikiş atılır. Kanserleşme varsa ya da kist tehlike arz ediyorsa, uzman tüm yumurtalığı da alabilir.
Kapalı Ameliyat (Laparoskopik): Karından küçük delikler açılır ve içlerine cerrahi aletler sokulur. Karın şişirilir ve özel mini kamera ile karın içi görüntülenir.
Videodan alan izlenerek kist tanısı konabilir ve kist alma işlemi yapılabilir. Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı riskleri açık ameliyata göre daha azdır denebilir.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ameliyat sonrası dikkatli olunması yumurtalık kisti ameliyatı riskleri yaşamamak için çok destekleyicidir.
- Yumurtalık kisti ameliyatı sonrasında özellikle ilk birkaç gün dikkatli olmak gerekir.
- Ameliyat sonrası hastanede dinlenme süresi ortalama 1-2 gündür.
- Ağrı ve enfeksiyon riskine karşı ilaç kullanılır.
- Ameliyat sonrası önce serumla beslenme sağlanır. Bağırsak hareketleri normale dönünce normal gıdaya geçilir.
- Birkaç gün sonra normal hayata yavaş yavaş dönüş başlar. Doktorun söylediği süre boyunca pansuman değişimi yapılır.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Yumurtalık kisti ameliyatı zor mu sorusuna cevaben bazı düşük ihtimalli riskler vardır. Kist ameliyatı (kistektomi) sonrası oluşabilecek riskli durumlar 2 başlıkta toplanabilir.
İlki her ameliyatta olabilecek risklerdir. İkinci grup ise direkt yumurtalıkla ilgili olabilen olumsuz durumlardır. Risklerin minimumda olması için ameliyat ekibinin uzmanlığı, tecrübesi ve titizliği önemli etkenlerdir.
- Kanama, enfeksiyon ve anesteziden dolayı oluşabilen olumsuz etkiler her ameliyatta olabilecek düşük ihtimalli negatif durumlardır. Genellikle hastanede hızlıca çözüme ulaşılır.
- Yumurtalık hasarı, yumurtalık rezervinin azalması ya da kaybolması ve yumurtalık yetmezliği gibi durumlarda kist ameliyatı sonrasında çok nadir de olsa yaşanabilir.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
- Yumurtalık kisti ameliyatından 1-2 gün sonra hasta hastaneden taburcu edilir.
- 1-2 haftalık iyileşme süresi vardır.
- İyileşme süresinde özellikle ameliyat bölgesi korunmalı, fazla fiziksel aktiviteden uzak durulmalıdır.
- Kanama ve enfeksiyon oluşursa hemen hekime bildirilmelidir.
- Kontroller aksatılmamalıdır.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Yumurtalık kisti ameliyatından sonra iyileşme süresi kısadır. Özellikle kapalı ameliyat iyileşme süresinin hem konforlu hem de çabuk geçmesini sağlar. Birkaç haftada tam iyileşme olur. Açık ameliyatta bu süre biraz daha uzayabilir. Hızlı iyileşme için hastanın sağlıklı beslenme kurallarına uymalı ve olabildiğince dinlenmesi önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yumurtalık kisti ameliyatı kaç saat sürer?
Kistektomi operasyonu ortalama 1 saat sürer. Yumurtalık kisti ameliyatı kaç saat sürer sorusu için net cevap kist sayısına, kist ya da kistlerin büyüklüğüne, operasyonda yapılacak işlemlerin türüne ve operasyon çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin tek yumurtalığa müdahale daha kısa sürerken iki yumurtalığa da müdahale gerekiyorsa operasyon daha uzun sürer.
Yumurtalık kistleri kaç cm de tehlikelidir?
8-10 santimetreden büyük kistler tehlikeli olarak değerlendirilir. Yumurtalık kistlerinde büyüklük kistin taşıdığı risk açısından önemli bir faktördür ama tek bakılan konu kist büyüklüğü değildir. Kan değerleri, kistin büyüme ve yayılma hızı, kistten dolayı yaşanan ağrı gibi sıkıntılar da hekimlerin dikkat ettiği konular arasında yer alır.
Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası adet ne zaman başlar?
Yumurtalık kisti ameliyatından sonra regl döngüsü 30-35 gün sonra başlar ve normal rutininde devam eder. Nadir durumlarda adet düzensizliği birkaç ay olabilir. Daha uzun süren adet düzensizliğinde uzman bir hekime başvurmak gerekir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Op. Dr.
Betül Atakan
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/ZMA5HaEL.jpg
Kadın Hastalıkları ve Doğum
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kadın Hastalıkları ve Doğum
14.3.2024
14.1.2025
39947
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.