Yüze iğneli epilasyon yaptırmak uzun süredir tercih edilen bir uygulamadır. Bu uygulama özellikle yüz bölgesinde tüylenme problemi olan kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Lazer epilasyon kadar iğneli epilasyon uygulamaları da günümüzde yaygın olarak kullanılır.
Aşırı tüylenme problemi hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durum olarak bilinir. Fakat aşırı tüylenme problemi aynı zamanda genetik olarak da nesilden nesile aktarılabilen bir sorundur. Hormonal problemlerde epilasyon yönteminden fazla etki alınması mümkün olmayabilir.
Bu sebeple epilasyon yaptırmadan öncesinde mutlaka hormon testi yaptırmak gerekir. Hormonlara bağlı olarak epilasyon sonrasında tekrar tüylenme başlayabilir. İğneli epilasyon bu konuda lazer epilasyona kıyasla çok daha etkilidir. Kişinin kıl kökleri uyutularak tüylenme probleminin önüne geçilir.
Epilasyon işlemleri kişilerin kendilerini daha iyi ve daha temiz hissetmesini sağlar. Yüze iğneli epilasyonun zararları olduğu hakkında da bazı bilgiler vardır. Bu yüzden de uygulanacak epilasyon işlemlerinin güvenilir yerlerde ve alanında uzman kişilerin yapması gerekir. Güvenilmeyen yerlerde yapılan her türlü epilasyon işleminin cilde zarar verme riski vardır.
İğneli Epilasyon Yüze Zarar Verir mi?
İğneli epilasyonun yüze zararları olduğu bilinir. Bu durum kişilerin cilt tipine göre değişiklik gösterir. Yüze iğneli epilasyonun zararları arasında en sık bilineni leke kalma riskidir. Bunun sebebi ise bazı kişilerin ince cilt yapısına sahip olmasından kaynaklıdır. İnce ciltlere iğne uygulaması yapılması halinde cildin lekelenme ihtimali vardır.
Aynı zamanda iğneli epilasyonun yüze zararlarından bir diğeri ise iz kalmasıdır. Özellikle koyu ten rengine sahip kişilerde ve ince cilt yapısına sahip kişilerde bu risk daha yüksektir. İğne yapılan bölgelerde koyulaşmalar oluşması mümkündür. Fakat günümüzün ilerleyen teknolojisi göz önüne alındığında bu riskler daha da azalma göstermeye başladı.
Yüzünüzde kalıcı bir iz kalmaması adına mutlaka alanında uzman estetisyenlere işlem yaptırmanız gerekir. Aynı zamanda yüze iğneli epilasyonun zararları arasında sivilcelenme sorunu da yer alır. Bu sorun kısa sürede ortadan kalkar.
İşlem sonrasında beyaz yapıya sahip hafif sivilceler oluşur. Yüz bölgesinde bir süre sonra ise kabuklanmalar başlar. Sivilcelenme problemi ve yüzde oluşan kabuklanmalar ortalama 15 günlük bir süreç içerisinde ortadan kalkar. Bunun haricinde ise iğneli epilasyonun yüze zararı yoktur.
İğneli Epilasyon Sadece Yüze mi Uygulanır?
İğneli epilasyon uygulaması genellikle yüz bölgesi için daha sık tercih edilen bir işlemdir. Fakat iğneli epilasyon işleminin farklı bölgelerde de uygulanması mümkündür. Özellikle kol altına iğneli epilasyon uygulaması yüz bölgesinden sonra daha sık tercih edilir. İğneli epilasyonun yüze zararları olduğu gibi farklı bölgelere uygulandığında da bazı semptomlar görülmesi mümkündür.
Tüylenme problemi için oldukça etkili bir çözüm olan iğneli epilasyon, kıl köklerini yakarak tekrar kıl oluşumunu engellemeye yardımcı olur. İğneli epilasyon tüm vücutta uygulanması mümkün olan bir işlemdir.
Fakat kol ve bacak gibi alanlara uygulanmak istenen iğneli epilasyon uzun sürer. Bunun sebebi ise tek tek kıl köklerine iğne ile yakma işlemi yapılması olarak bilinir. Bütün kıl köklerine yakma işlemi uygulamak iğneli epilasyonda oldukça zorlayıcı olur. Daha geniş alanlarda genellikle lazer epilasyon uygulamaları tercih edilir.
İğneli Epilasyondan Sonra Ortaya Çıkabilecek Semptomlar Nelerdir?
İğneli epilasyonun yüze zararları vardır. Bu zararlar arasında ilk olarak akla gelen ciltte iz kalma riskidir. İğne ile kıl köklerini yakma işlemi farklı bölgelere de uygulanır. Farklı bölgelere iğneli epilasyon uygulanması halinde de bazı semptomlar ortaya çıkar.
İğneli epilasyon sonrasında ortaya çıkabilecek semptomlar arasında şunlar yer alır:
- İğneli epilasyon yapılan bölgede kızarıklık oluşumu görülme ihtimali vardır
- Epilasyon sonrası şişlik problemi oluşabilir
- Kişilerde kaşıntı hissi meydana gelir
- Yüze iğneli epilasyon zararlarından birisi de ciltte oluşan yanma hissidir
- Uygulama sonrası cilt kuruluğu görülebilir
- Nadiren de olsa cilt morarması oluşabilir
- Ciltte ödem oluşma riski vardır
- Kıl dönmesi meydana gelebilir
- İşlem yapılan bölgede enfeksiyon oluşumu görülebilir (işlem yaptırılan bölgenin hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekir)
- Hipopigmentasyon ortaya çıkma ihtimali bulunur
Ortaya çıkabilecek olan bu semptomların hepsinin bir arada görülmesi mümkün değildir. Genellikle bunlardan bir ya da iki tanesi aynı anda görülür. Belirtilen semptomlar arasında en sık rastlanan kaşıntı hissi ve kızarıklık oluşumu olarak bilinir.
Bu belirtiler kısa bir süre sonra ortadan kalkar. Semptomlar arasında daha ciddi olarak görülenler ise nadiren ortaya çıkar. Bu semptomların ortaya çıkmaması için ise iğneli epilasyon yaptırılan yerin iyi seçilmesi gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kimler İğneli Epilasyon Yaptırmamalıdır?
Yüze iğneli epilasyonun zararları olduğu bilgisi doğrudur. Fakat bu zararlar bazı problemlere bağlı olarak da ortaya çıkar. Cildinde egzama problemi olan bir kişinin iğneli epilasyon yaptırması güvenli değildir. Egzama problemi yaşayan kişiler yüz bölgesine iğneli epilasyon yaptırdığı takdirde kişinin egzama problemi artış gösterir.
Bu vücudun farklı bölgeleri için de geçerlidir. Cilt problemi olan kişilerin iğneli epilasyon yaptırması için ilk olarak doktor onayı gerekli olur. Kişinin cildinde açık yaralar varsa bu kişilerin de iğneli ya da lazer epilasyon yaptırmaması gerekir. İğneli epilasyon yapılamayacak diğer durumlar ise şu şekildedir;
- Bulaşıcı hastalık
- Diyabet hastalığı
- Epilepsi hastalığı
- Kalp pili
- Hamilelik süreci
- Hassas cilt yapısı
- Kanser hastalığı
- Varis problemleri olan kişilere ve regl döneminde ya da regl dönemi yaklaşmış kişilere iğneli epilasyon uygulaması yapılması doğru değildir.
İğneli Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
İğneli epilasyon yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat edilmesi halinde iyileşme süreci hızlanır ve işlem çok daha etkili olur. İğneli epilasyon yaptırılan bölgenin ilk 24 saat boyunca su ile temas etmemesi gerekir. Cildin suyla temas etmesi kıl köklerine uygulanan yakma işleminin etkisini büyük oranda azaltır.
Uygulanan işlem sonrası cilt hassaslaşmaya başlar. Bu sebeple de direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmamak gerekir. Aynı zamanda ilk birkaç gün boyunca güneş koruyucu sürmek gerekir. Güneş koruyucuyu direkt olarak güneşe maruz kalınmıyor olsa bile sürmek oldukça önemlidir.
Bunun haricinde ise işlem yapan estetisyenlerin herhangi bir koruyucu krem önerisi varsa bu kremlerin kullanılması da uygun olur. Bazı ciltler için nemlendirici kremler önerilebilir. Bu süreçte yağ bazlı kremler yerine genellikle su bazlı kremler tercih edilir.
İğneli Epilasyon Kaç Seansta Etki Eder?
Epilasyon işleminin kaç seansta etki edeceği kişinin hormonal yapısı ile ve vücudundaki tüylenme durumu ile alakalıdır. Bu sebeple net bir süre belirtmek doğru değildir. İlk olarak iğneli epilasyon öncesinde bazı kontroller yapılır ve kıl kökleri ile kıl yapısı incelenir. Buna göre de kişinin kaç seans boyunca işlem yaptırması gerektiğine karar verilir.
İğneli epilasyon işlemleri ortalama olarak 15 ila 30 seans boyunca devam eder. Yaklaşık 30 seansın sonunda tüm tüylerden kurtulmak mümkün. Belirtilmiş olan bu seanslar herhangi bir bölge belirlenmeden ortalama olarak belirtilir. Her bölge için farklı seanslar uygulanır. Örneğin kıl yoğunluğu daha az olan bir bölgede 10 seansta işlemin tamamlanması mümkündür.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dr.
Enkhjargal Losol
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/cPO9eoo1.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
Medical Park Samsun
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
4.4.2024
24.6.2024
29700
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.