satır arası

Tıp dilinde sıkça karşılaşılan iyi huylu tümör kavramı, normal hücrelerin oluşturduğu kitlelerin büyümesi sonucuyla oluşmuş yapılardır. Kanser gibi ciddi sağlık problemine yol açmayacak türden olan bu tümörlerin tedavisi oldukça kolaydır. Kanser gibi vücudun farklı bölgelerine yayılım göstermeden sadece belirli bir bölgede sınırlı kalır. Bu sebepten dolayı hem hekimi hem de hastayı korkutmadan tedavi yapılması mümkündür. 

Vücudun farklı bölgelerin gelişebilen bu iyi huylu kitleler, hormonal ve çevresel kaynaklı meydana gelebilir. İlaçla küçültülmesi mümkün olabilirken bazen cerrahi müdahaleyle kitle yapılarının tamamen çıkarılması gerekebilir. Ancak bazen iyi huylu tümör geliştiği bölgede kritik bir durum gelişmemesi adına cerrahi müdahale yapılmaz.

Hangi tedavi yönteminin tercih edileceğini belirleyecek olan tamamıyla hekimdir. Doktor; kitlenin yapısına, büyüklüğüne ve hangi bölgede oluştuğuna bağlı olarak en doğru kararı verecektir. 

İyi Huylu Tümör Nedir?

Tıp dilinde "Benign Tümör" olarak geçen iyi huylu tümör, ciddi sağlık problemlerine yol açmayan tedavisi mümkün kitlelere verilen isimdir. Genellikle vücudun diğer bölgelerine ve iç organlara yayılım göstermezler. Dolayısıyla cerrahi işlemle veya ilaç tedavisiyle kısa sürede yanıt bulabilmek mümkündür. Beyin, tiroid, kemik, cilt ve göğüs bölgesi gibi vücudun farklı bölgelerinde gelişebilir. 

Kısaca, iyi huylu tümör nedir, sorusunu belirli bir hücre kütlesinin vücudun herhangi bir bölgesinde hormonal veya çevresel kaynaklı olarak büyümesi şeklinde açıklanabilir. Genellikle beyin, kemik, diz kapağı ve deri üzerinde büyürler.

Oluştuğu bölgeye göre farklı belirtiler gösteren tümörün olgunlaşması kimi zaman ayları kimi zaman ise yılları bulabilir. Elinize gelen kitle görünümlü bir şişlik varsa ve bu şişliğin bulunduğu bölgede ağrı hissi oluşuyorsa mutlaka bir hekime başvurmakta fayda vardır. 

İyi Huylu Tümör Belirtileri Nelerdir?

İyi huylu tümör belirtileri genellikle olgunlaşma aşamasında hissedilir. Eğer ele gelen mevcut bir şişlik hissediliyorsa kitlenin iyi huylu mu yoksa kanser mi, olduğunu araştırmak için hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. Genel bir sağlık muayenesi sonucu tümörün neticesi ortaya çıkacaktır. Onkoloji bölümündeki onkologlar tarafından yapılan detaylı görüntüleme testleri sonucunda tümör tanısı konulabilir.

İyi huylu tümör belirtileri ise şöyle açıklanabilir:

  • Rahimde iyi huylu kitlelere bağlı kanamaların artması
  • Ciltte kahverengi, mor veya farklı renkte oluşumlar
  • Beyindeki tümörün varlığına bağlı yoğun olarak hissedilen baş ağrıları ve odak azlığı 
  • Tiroidde şişlik ve hormonal düzensizlikler
  • Belli alanlarda sinir uçlarına baskılama ve ağrılar
  • Cilt altında elle dokunulduğunda hissedilen şişlikler
  • İyi huylu kemik tümörüne bağlı eklem kısıtlılığı ve şişlikler

Yukarıda saydığımız semptomlar dışında hastaya göre değişiklik gösteren farklı belirtiler de hissedilebilir. Genellikle oluşum aşamasındaki kitleye uygun zamanda müdahale yapılırsa olası kötü sonuçlar önlenmiş olur. Dolayısıyla böyle şikayetler yaşadığınız zaman hiç vakit kaybetmeden bir onkologdan veya sağlık danışmanından yardım alabilirsiniz. 

İyi huylu mide tümörü belirtileri ise hastayı en çok etkileyen semptomlar arasındadır. İştahsızlık, kusma, dışkının siyah renk alması, karnın üst tarafında geçmeyen ağrı, kilo kaybı ve yutma güçlüğü gibi etkiler gözlenebilir. Kısa sürede ani kilo kaybı ve solgun cilt de yine iyi huylu mide tümörü belirtileri arasında sayılabilir. 

İyi Huylu Tümör Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Oluşur?

İyi huylu tümör, vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilecek yapıdaki kitlelerdir. Kemik, yumuşak doku, mide, sinirler, rahim, deri, dizler, meme ve tiroid en sık görülen bölgeler arasındadır. Gelişimini tamamlamış iyi huylu tümör tedavisi oldukça kolaydır. Kemik dokusunda gözlenen tümörler, herhangi bir zararı olmasa da eklemlerde farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Eklem bölgesinde şişlik ve çıkıntı şeklinde kendini gösterirler. 

İyi huylu tümör yapılarının kanserden en önemli farkı ise çevre dokulara yayılmamasıdır. Oldukları yerde yavaş yavaş gelişimini tamamladıkları için kısa sürede kontrol altına alınabilir. Kanser hücreleri, metastaz adındaki süreçle birlikte çoğalarak diğer organlara sıçrarlar. Bu durumda cerrahi metotlarla yapılacak tedaviyi güçleştirmektedir. İyi huylu tümör hücreleri, normal hücrelerin özellikleri taşırken; kanser hücreleri, düzensiz ve anormal şekilde çoğalırlar. 

İyi Huylu Tümör Neden Oluşur?

İyi huylu tümör oluşum sebebi için tek bir neden söylemek yanlış olur. Çevresel, genetik ve hormonal gibi pek çok faktörün kitle oluşumuna zemin hazırladığı ifade edilebilir. Diğer faktörler ise şöyle sıralanabilir:

  • Genetik mutasyonlar,
  • Bazı otoimmün hastalıklar,
  • Bilinçsiz ilaç tüketimi,
  • Hücre ve doku hasarı,
  • Radyasyon ışınları
  • Kimyasal ilaçlara ve toksinlere maruz kalma

Hazır gıdalar, genetiği değiştirilmiş sebze ve meyveler, asitli içecekler hücre dokularına zarar vererek tümör oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca gebelik döneminde hormonal değişimlere bağlı olarak rahim, meme ve tiroidde iyi huylu tümör gelişebilir.

Genetik yatkınlıkta tümör kitlelerinin oluşumunda kaynaklık eden önemli faktörlerden birisidir. Dolayısıyla tanı ve teşhis esnasında hastanın aile ve sağlık öyküsü ayrıntılı dinlenmeli ve gerekli kan ve görüntüleme teknikleriyle doğru bir tanı işlemi yapılmalıdır. 

Beyinde İyi Huylu Tümör Belirtileri Nelerdir?

Beyinde iyi huylu tümör belirtileri, genellikle gözle görülür semptomlarla etkisini göstermez. Çoğu zaman ayrıntılı görüntüleme yöntemleriyle tespit edilir.

Beyinde gelişen tümörlerin olası belirtileri şöyledir:

  • Sinirlere olan baskı nedeniyle yoğun baş ağrısı
  • Optik sinirin etkilenmesi nedeniyle bulanık görme  
  • Konuşma güçlüklerinin yaşanması
  • Geçici hafıza kayıpları ve unutkanlık yaşama
  • Nörolojik faaliyetlere bağlı semptomlar
  • Sebepsiz yere denge kayıplarının yaşanması

İyi Huylu Tümör Tanı ve Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

İyi huylu tümörler, genellikle birkaç yöntemle teşhis edilirler. Tümör tanısı konulduktan sonra kitlenin büyümesini engelleyici tedavi planlanmalıdır. Eğer kitleye cerrahi müdahale yapıldığında risk oluşacaksa tanı sonrası işlem yapılmaması kararı alınabilir. İlaç tedavisiyle kitlenin baskılanması ve küçültülmesi sağlanabilir. 

Görüntüleme cihazları, patolojik biyopsi, endoskopik kontrol, kan testleri ve genel sağlık kontrolü tanı ve teşhis aşamasında kullanılan yöntemler arasındadır.

Örneğin: Midedeki olası bir tümör varlığında endoskopik incelemeler hekimin doğru tanı koymasına yardım edecektir. Genel sağlık kontrolünde rastlanılan kitle vakalarında ise branşına uygun hekimlere sevk yapılır. 

İyi Huylu Tümör Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kritik dokulara yakın gelişmeyen iyi huylu tümör vakalarında ameliyat, lazer ışınları, hormon ve radyoterapi gibi farklı tedavi yöntemleri tercih edilir. Cerrahi operasyonla kitlenin tamamı çıkartılarak temizlenir. Deri üzerinde oluşan kitle yapıları ise lazer ışınlarıyla tedavi edilebilir. Radyoterapi tekniğinde ise elektromanyetik ışınlarla iyi huylu hücreler öldürülür. Ayrıca hekim yavaş gelişen iyi huylu oluşumlar için ilaç tedavisini önererek de kitlelerin gelişimini takip edebilir. 

Cerrahi işlem, genel anestezi altında minimal invaziv prosedürler altında gerçekleştirilir. Uzman hekim kitlenin çıkartılacağı bölgeyi belirleyerek kesi işlemi uygulayarak kitleyi çıkartır. Tümörün çevresindeki bazı sağlıklı dokular da kitle hücrelerinden etkilenmiş olabileceğinden dolayı kesi bölgesine dahil edilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

İyi Huylu Tümör Ağrı Yapar mı?

İyi huylu tümörler, vücudun pek çok bölgesinde gelişebilecek kitle oluşumlarıdır. Bazı hastalarda ağrı ve sertlik hissi bırakırken bazı hastalarda hiç bir belirti yaşanmayabilir. Tamamıyla kişiden kişiye değişiklik gösteren bu semptomun geçici olduğu da unutulmamalıdır. 

İyi Huylu Tümör Kansere Dönüşür mü?

İyi huylu tümörlerin yayılım alanı sadece bulundukları bölgeyle sınırlı oldukları için kanser hücreleriyle karıştırılmaması gerekir. Çünkü kanserli yapılar, anormal şekilde çoğalarak vücudun farklı bölgelerine kısa sürede sıçrarlar. Bu nedenle de tedavide lokal bir yöntem uygulamak oldukça zordur. 

İyi Huylu Tümör Tehlikeli mi?

İyi huylu kitleler; ağrı ve acı hissi yaşamayan, yavaş olgunlaşan yapılardır. Zararsız olduklarını rahatlıkla söylemek mümkündür. Ancak nadirde olsa bazı hastalarda kötü huylu tümöre dönüşüm sağlayarak tehlikeli boyuta geçebilirler. Bunun için mutlaka erken dönemde hastaneye gidilmeli, tümör teşhisi alındıysa hekim kontrolünde ilerlenilmelidir.

İyi Huylu Tümör Ameliyatı Kaç Dakika sürer?

Tümörün cerrahi operasyonla vücuttan uzaklaştırılması yaklaşık 35-40 dakika sürer. Kitlenin boyutuna ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak bu sürede kısa değişimler gözlenebilir. Ciltte tahribat oluşuyorsa dokuların hızlı onarımı için takipli tedavi planlanabilir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

73955

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.