satır arası

Doğada belirli kaynaklardan çıkan, içinde çözülmüş halde gaz, çeşitli maden ve mineraller ihtiva eden doğal içecek maden suyunun zararları da bulunur.

Yerin derinliklerinden çıkarılan özel içeceklerden biri de maden sularıdır. Bu içecek, doğada farklı yerlerden farklı mineral ve içerik oranları ile çıkabilir. Üretildiği yer ve markaya bağlı olarak içeriğinde bulunan mineral çeşitleri ve oranları değişebilir. Tüketilmesinde çeşitli faydalar olsa da fazla maden suyu içmenin zararları da bulunur.

Doğadan çıkan diğer kaynak sularının aksine, maden suları hemen kaynağında kurulan fabrikalarda şişelenir. İçeriğinde sıklıkla, magnezyum, sodyum, sülfat, klorür, florür, kalsiyum, bikarbonat ve çeşitli mineraller ihtiva eder.

Farklı oranlarda ve farklı gaz seviyelerinde şişelenen maden suları üzerinde, içerdiği maddeler ve bulunma oranları yazar. İhtiva ettiği içeriği ile, kişide çeşitli maden suyu zararları oluşabilir.

Maden Suyu Bağımlılığı Nedir?

İhtiva ettiği gaz ve minerallerin belli oranda vücuda alınması sağlığa faydalı olup, vücut fonksiyonlarını desteklediği bilinir. Aşırı miktarda bu gazlı ve mineralli suları tüketmek bazı sakıncalar doğurabilir.

Normal elektrolit dengesi bozulacağından her zaman aynı mineralli suyu içme isteği oluşur. Vücuda fazla miktarda alınımına alışılan, özellikle sodyum maddesi yüksek tansiyon sebebi olur ve eksikliğinde kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder.

Kimi kişiler, her yemekten sonra maden suyu içme alışkanlığı edinmiştir. Yemek sonrası hazmetme için maden suyu bağımlılığı edinmişlerdir. Maden suyu zararları arasında bu bağımlılıktan da bahsedilebilir.

Maden suyunu her gün ve çok fazla tüketen kişiler, maden suyu mideye zarar verir mi endişesi yaşayabilirler. Bu içeceğe karşı geliştirilen bağımlılık, mide asit dengesini bozacağından istenmeyen bir kısım sindirim ve emilim sorunları oluşturabilir. Gastrit ve ülser rahatsızlıklarını tetikler.

Maden Suyu Zararları Nelerdir?

Aşırı tüketim sonucunda bazı olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir yaşam için, maden suyunun aşırı miktarda tüketilmemesi önemlidir. Her zaman dengeli bir beslenme ve yeterli miktarda temiz su içmek en sağlıklı seçenek olacaktır. Maden suyu zararları ile ilgili şunlardan bahsedilebilir.

  • Maden suları, yüksek miktarda mineral ve karbondioksit gazı içerir. Bu minerallerden sodyum, kalsiyum ve magnezyum vücudun günlük ihtiyacından daha fazla alınmasına neden olabilir. Fazlaca alınan bu mineraller, böbrek taşı oluşturabilir.
  • Gereğinden fazla miktarda mineral alımı, idrarın yoğunlaşmasına neden olur. Bu durum, idrar yolunda tahrişe neden olabilir ve böbrek üstü bezlerini yorarak, böbrek fonksiyonlarını bozabilir.
  • Bazı maden sularına kolay içimi için, şeker ve çeşitli aromalar eklenebilir. Bu içeriği nedeni ile, şekerli maden sularının tüketimi, fazlaca şeker alımına neden olur ve artan kalori, kilo ve diyabet sorunları yaratabilir.
  • Maden suyu diüretik etkiye de sahiptir, yani vücuttan su atımını hızlandırır ve idrar yapımını artırır. Bu da vücudun su kaybına yol açabilir ve susuzluğa neden olabilir. 
  • Asidik özelliği ve yüksek miktardaki potasyumu sayesinde ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Diş minelerini zayıflatarak, kemik erimesi hızını artırabilir.
  • İçeriğindeki sodyum ve potasyum mineralleri tansiyonu yükselterek kalp ritim bozukluğuna neden olabilir.
  •  Magnezyum bakımından zengin maden suları, bağırsak sorunları oluşturabilir. Özellikle bazı kişilerde ishal oluşturabilir.
  • Mineraller ve karbondioksit gazı, mide asidi üretimini artırabilir ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Özellikle hassas sindirim sistemine sahip olan kişilerde şişkinlik, gaz ve sindirim rahatsızlıkları oluşabilir. Bu açıklama maden suyu mideye zarar verir mi sorusuna cevap teşkil eder.
  • Rejim yapan bazı kişiler sabahları yağ yakmak amacı ile tükettiklerinde, aç karnına maden suyu içmenin zararları ile karşı karşıya kalırlar.

Maden Suyu Bırakmanın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Fazlaca ve sıklıkla tüketildiğinde, kişiye maden suyu zararları dokunabilir. Fazla maden suyu içmenin zararları kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir ve genellikle aşırı tüketim sonucunda ortaya çıkar. Sağlıklı bir yaşam için, maden suyunun sıklıkla ve aşırı miktarda tüketilmemesi önemlidir. 

Maden sularının aşırı tüketimi ile, mide ve bağırsak sağlığına olan olumsuz etkileri, nabız yüksekliği, böbrek ve idrar yolları üzerindeki istenmeyen zorlamaları, diş ve kemik sağlığına olan olumsuz etkileri gündeme gelir. Dengeli ve gerekli miktarda tüketmek tüm bu olumsuz etkilerden kişiyi koruyarak sağlıklı olma ve sağlıklı kalmasında etkili olur. 

Fazla maden suyu tüketmek kimi insanlarda sindirimi hızlandırabilir. Bu neden, sıklıkla ve fazlaca yemek yeme ihtiyacı doğuracağından, gereğinden fazla kalori alımına neden olur. Vücuda gereğinden fazlaca alınan kalori, çağın hastalığı olarak adlandırılan obezite oluşumuna zemin hazırlar. 

Kilo problemi ile mücadele etmeye çalışan, sıkı rejim programları uygulayan bazı bireyler de, aç karnına maden suyu içmenin zararları ile karşı karşıya kalırlar. Bu şekildeki tüketimlerde kişilerin, mide asidi artacağından ve vücuttan hızla su atılacağından, halsizlik, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu şekilde maden suyu tüketimini bırakmak, istenmeyen bu olumsuzlukların da önüne geçilmesine neden olur. 

Hamileyken Maden Suyu Tüketimi

Hamileyken bol miktarda ve düzenli sıvı alımı önemlidir, ancak mineralli suları tüketmenin bir kısım zararları olabilir. Hamilelikte mide yanması gibi problemlerin yaşanma oranını artırır. Sindirim güçlüğü çekilmesi durumunda az miktarda doktor önerisi ile tüketilebilir.

Yine hamile kadınlarda vücut su tutmak için çalışır. Oluşan bu su tutma sonucunda ödem oluşumu ve tansiyon yüksekliği meydana gelir. Maden suyu içerisindeki tuz ve mineraller tansiyon yüksekliği ve ödem oluşumuna zemin hazırlar. Belirtilen bu sakınıcılardan dolayı, hamile kadınların maden suyu tüketirken ölçülü ve dikkatli davranması tavsiye edilir.

Maden Suyu Zararları

Maden suyu zararları arasında ilk olarak böbrekler üzerindeki etkilerinden bahsedilebilir. İçeriğinde fazlaca mineral bulunan maden sularının böreklerden süzülerek vücuttan atılması sırasında, idrar yollarında ve böreklerde çeşitli sıkıntılar yaşanabilir. İçeriğindeki tuz vücutta su tutulmasına ve hipertansiyon sorununa neden olur. mide asidi artımı ile mide ve bağırsak ile ilgili istenmeyen durumlar oluşturur.

Maden Suyu Hangi Organlara Zarar Verir?

Başta böbrekler olmak üzere, mide, bağırsak, kalp, dişler ve kemikler üzerinde çeşitli nedenlerden dolayı istenmeyen etkiler oluşturarak zarar verebilir. Maden suyunun vücuda zararını engellemek, istenmeyen etkilerin önüne geçmek için yeteri miktarda tüketimi sağlanmalı, aşırı ve sıklıkla tüketmekten kaçınılmalıdır.

Maden Suyu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Maden Suyu Mideye Zarar Verir mi?

Aşırı tüketilmesi halinde, içeriğinde bulunan mineraller ve karbondioksit gazı sayesinde, mide mukus salgısını bozabilir. Bozulan mide asidi neticesi bir kısım sindirim sorunları oluşur. Özellikle gastrit ve ülser oluşumu bulunan bireylerde maden suyu tüketilmemesi önerilir. Gazlı ve mineralli içecek mideye zarar verebilir.

Maden Suyu Kalori İçerir mi?

Doğadan çıktığı şekilde şişelenen, doğal maden suyunda 0 kcal bulunur. Bu bilgiye ek olarak belirtmek gerekir ki, kimi maden sularında şişelenme esnasında, şeker ve aroma ilaveleri yapılabiliyor. Bu durumda ilave şeker miktarına göre ürün üzerinde kaç kcal olduğu bilgisi yazılıdır. Bu bilgiye şişe üzerinden ulaşılabilir.

Bir Günde Ne Kadar Maden Suyu Tüketilmelidir?

Maden suyunun zararlarından etkilenmemek, sağlıklı olarak tüketebilmek için 200 ml olan şişelerden günlük tüketim miktarı 1-2 şişeden fazla olmamalıdır.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dyt.
Fatma Gizem Bahadır
Beslenme ve Diyet
Medical Park Göztepe
19631

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.